Harmadával drágább a húsvéti sonka, mint tavaly

Nagyobb áremelés is indokolt volna, de ezt nem mindenki kockáztatja meg, mert akkor már a vevők fogynának el. A húsvéti asztalra való füstölt termékek zöme 4-5000 forint körüli áron kapható.
Szabó Luca

2023. március 14. 14:41

Harmadával drágább a húsvéti sonka, mint tavaly

Már tele vannak az üzletek, és a piacok sonkával, békebelivel, diósonkával és a kötözött sonkával. Van egy rossz hírünk: átlagosan harminc-ötven százalékkal többet fizethetünk az idei húsvéti sonkáért. A jó hírünk az, hogy emelhettek volna többet is az árusok. Már unalmas, de igaz, hogy felment a takarmány és az energia ára, ezek a költségek csak lassan épültek, épülnek be a fogyasztói árakba.

Azt egy kisteleki füstölt termékeket árusító asszony mondta el, hogy a villanyszámlájuk a hatszorosa, mint amennyit a tavalyi szerződés szerint kellett fizetniük, és 

 

tavaly a takarmány is hatvan-hetven százalékkal volt drágább, mint 2021-ben. Most ugyan a takarmány ára is zuhant, de ennek a kedvező hatása a fogyasztói árakban legfeljebb hónapokkal később lesz érezhető. 

 

Nagyban befolyásolja az év második felének árszintjét az is, hogyan alakul a továbbiakban a gabonafélék árszintje, ez majd nyáron derülhet ki. A nagyüzemi feldolgozóknak is többet kell fizetni az energiáért, így hiába vágnak külföldről behozott sertést, a végeredmény itt is a drágább sonka.

 

Széles a választék sonkából – minőségben és árban is (fotó: Szabó Luca)

 

 

A boltok polcain és a piacokon széles a választék minőségben és árban is, a Mars téren már háromezer forintért is kapható a hagyományos kötözött sonka, de a házi készítésűért a tavalyi 3800 forint helyett 4900 forintot kell fizetni. A boltok polcain is sokféle sonkát vagy füstölt tarját, lapockát lehet látni, ezek alacsonyabb áron kaphatók, a lapocka a legolcsóbb, ebből már 2000 forint körül is tudunk vásárolni, de 

 

a húsvéti asztalra való füstölt termékek zöme 4-5000 forint körüli áron kapható.

 

Kilőtt az élősertés ára, már tavaly február óta meredeken emelkedik, akkor hirtelen egyik hónapról a másikra 423 forintról 700 forint fölé nőtt. Az év végén, és az idei év januárjában egy kicsit liftezett, majd ismét emelkedni kezdett, mostanra már 850 forint fölött van. A sertéshús tőzsdei árazású termék, így erről az alapanyagról, akármi is okozza a drágulását, aligha lehet azt mondani, hogy magyar specialitás. Az viszont már inkább lehet hungarikum, hogy a hús feldolgozása mennyibe kerül. A takarmány ugyan jelentősen olcsóbb, mint az ősszel volt, de a sonka alapanyagát még a drágább takarmányon hizlalták, és hiába olcsóbb a gáz a tőzsdén, itthon drágábban kapjuk, főleg a vállalkozóknak kell az európai áraknál is jóval drágábban megvenniük az energiakereskedőktől.


 

Vélemények

mutasd mind