Harcoltak Kínában, felrobbantották a saját hadihajójukat, majd japán fogságba estek: Baris Pál és Szukits Lénárd szegedi matrózok hihetetlen kalandjai a Távol-Keleten

A szegedi Baris Pál és Szukits Lénárd matrózként szolgált az Kaiserin Elisabeth hadihajón. A cirkálót a saját legénysége süllyesztette el 1914-ben Kína partjainál, hogy ne kerüljön az ellenség kezére. Tamás Zoltán dédapja is a hadihajó legénységének volt a tagja. Most a matrózok leszármazottait keresi. A Szegedi Tükör írása.
Szabó C. Szilárd

2022. február 06. 15:34

Harcoltak Kínában, felrobbantották a
saját hadihajójukat, majd japán fogságba estek: Baris Pál és
Szukits Lénárd szegedi matrózok hihetetlen kalandjai a
Távol-Keleten

Az SMS Kaiserin Elisabeth (magyarul Erzsébet császárné) cirkálót 1890-ben bocsátották vízre Pulában, és 1892–93-ban már világ körüli útra vitte a trónörököst, Ferenc Ferdinándot. Az Osztrák–Magyar Monarchia haditengerészetének cirkálója sokat járt úgynevezett lobogómutogató missziós utakra a Távol-Keletre, ahol az egyik legfontosabb kínai kikötő, Csingtau akkor már a németek birtokában volt. A hadihajó Kelet-Ázsiában állomásozott, amikor 1900-ban kitört a bokszerlázadás, Kínában a külföldiek egyre nagyobb hatalma és a terjedő kereszténység ellen. A bokszerek megöltek több mint háromezer keresztényt, és minden külföldi fejére vérdíjat tűztek ki. A nagyhatalmak – köztük az Osztrák–Magyar Monarchia – csapatokat küldtek Kínába, és leverték a felkelést. Ekkor kapott az OMM gyarmatot, egy 108 hektáros területet Tiencsinben.

 

A Kaiserin Elisabeth cirkáló (forrás: Wikipedia)

 

Lengő lobogóval süllyedt el

1914. nyarán, az első világháború kitörésekor a Kaiserin Elisabeth az ellenséges hatalmak gyűrűjében rekedt a Távol-Keleten. A cirkáló, amelynek semmi esélye nem volt arra, hogy hazatérjen az Adriára, csatlakozott Csingtau kikötőjének védelméhez, amelyet a japánok akartak megszerezni a németektől. A hadihajó a német Jaguár ágyúnaszáddal együtt ideig-óráig visszaverte a japán és angol támadásokat, de végül a német Meyer-Waldeck parancsnok kiadta az ukázt a Kaiserin Elisabeth és a Jaguar elsüllyesztésére, hogy azok ne kerülhessenek az ellenség kezére.

 

Mielőtt a cirkáló a Csingtau-öböl legmélyebb pontján hullámsírba került volna, a matrózok megsemmisítették a titkos anyagokat, a tengerbe dobták a lövegek závárzatait, kinyitották a fenékszelepeket, és meggyújtották a lőszerkamrákba vezető gyújtózsinórokat, majd csónakkal elhagyták a süllyedő hajót. A Kaiserin Elisabeth 1914. november 3-án hajnali 2 óra 55 perckor felrobbant, és lengő lobogóval elsüllyedt a Sárga-tengerben.

 

A partra szállt matrózok és a Csingtauban állomásozó német katonák a szárazföldön védték tovább a helyőrséget a többszörös túlerőben lévő japán és angol csapatok ellen, de miután elfogyott a lőszerük, megadták magukat, és 1914 novemberében japán fogságba kerültek.

 

Szegedi papucs Japánban

A szegedi Baris Pál (aki egyes dokumentumokban Boris Pálként szerepel) és a jánosházai születésű Szukits Lénárd (aki Szakits Lénárdként is feltűnik) is japán fogságba estek. Először Himejibe, majd 1915 szeptemberétől az aonogaharai fogolytáborba kerültek.

Tamás Zoltán régóta kutatja a cirkáló utolsó legénységének történetét. Tőle tudjuk, hogy Baris Pált a 2151-es, Szukits Lénárdot pedig a 2413-as fogolyszámon tartották nyilván. Baris az 1918-as aonogaharai tábori kiállításon saját készítésű női és férfi papucsokat mutatott be. A fogolytábor 1919 decemberéig – a hadifoglyok szabadon bocsátásáig – működött, ekkor érkezett el a szabadság a matrózoknak. A magyar hadifoglyok 1920. február 28-án a Kifuku-Maru hajóval érkeztek meg Japánból a németországi Wilhelmshavenbe, majd onnan tértek haza a szülőföldjükre. Baris Pál és Szukits Lénárd szerepelt a hazatérő matrózok névsorában – mint ahogy Tamás József is.

 

Szukits Lénárd: Jó dolgunk van

 

A Szeged és Vidéke 1915. február 20-i számában megjelent, hogy a szegedi Tisza kávéház főpincére, Szukits Imre levelet kapott az öccsétől, Lénárdtól a himeji fogolytáborból. Szukits Lénárd leírja japán fogságba esésének történetét, majd közli, hogy „itt elég jó dolgunk van, mert a japánok nagyon előzékenyen bánnak velünk”.

 

Dédapa a cirkálón

– A dédapám, Tamás József is matrózként szolgált a Kaiserin Elisabeth cirkálón. Azon matrózok közé tartozott, akik kalandos úton jutottak vissza a hajóra. Ő is részt vett a csingtaui harcokban, majd japán fogságba került. Mivel a dédapám után csak egyetlen csoportkép maradt fenn, évek óta keresem-kutatom a vele együtt szolgáló matrózok leszármazottait. Abban bízom, hogy a leszármazottaknál esetleg fennmaradtak olyan fotók, dokumentumok, amelyek alapján még jobban megismerhetem a történetüket. Abban is reménykedem, hogy valamelyik matróztárs hagyatékában találok majd fényképet a dédapámról. Azt tapasztalatom, hogy kevesen ismerik az egykoron Kínában harcoló matrózok történetét. A Facebook-posztjaimnak az is célja, hogy emléket állítsak nekik, és ezáltal ne merüljön feledésbe a történetük – mondta Tamás Zoltán.

 

Olajfestményen is megörökítették a hadihajót

 

Életjelet adott

 

1917. január 25-én jelent meg egy hír a Délmagyarországban, amiben az állt, hogy Nacsa Pál szegedi származású haditengerész Csingtau védelménél japán hadifogságba esett. Fogságba jutása után levelezőlapot küldött szegedi hozzátartozóinak. Azóta nem érkezett róla hír. Most ismét életjelet adott magáról. Az 1916. október 18-áról keltezett képeslapon tudatja, hogy Aonogaharában van fogságban és kellemes karácsonyi ünnepeket kíván.

Nacsa Pál neve nem szerepelt a Kifuku-Maru japán hajóval hazatérő magyar matrózok névsorában, amely 1920 márciusában jelent a Hadifogoly-újságban.

 

Cikkünk Veperdi András A Kaiserin Elisabeth cirkáló Csingtau védelmében és Jamrik Levente Az Osztrák–Magyar Monarchia kínai gyarmata című írásának felhasználásával készült.

 

Nyitóképünkön a Kaiserin Elisabeth cirkáló matrózai és japán katonák az aonogaharai fogolytáborban (forrás: SMS Kaiserin Elisabeth cirkáló Facebook-oldala)

 

Tamás Zoltán kérte, hogy aki információval tud szolgálni a szegedi Baris (Boris) Pálról vagy Szukits (Szakits) Lénárdról, jelezze neki messengeren, SMS Kaiserin Elisabeth Cirkáló a Facebookon, vagy a tamaszo1979@gmail.com email címen.

Címlapon

mutasd mind