Hamarosan vonattal mehetünk Szegedről Szabadkára: megújul a vasút Horgos és Szabadka között is

Egy kicsit olcsóbb a szerbiai szakasz a magyarnál.

2021. június 13. 11:51

Hamarosan vonattal mehetünk Szegedről Szabadkára: megújul a vasút Horgos és Szabadka között is

Mai áron számolva a szerb kormány felújítja a vasutat a szerb-magyar határ melletti Horgos és Szabadka között mintegy 30 milliárd 276 millió forintból. A beruházás azért fontos, mert a Szeged és Horgos közötti szakaszt a magyar kormány teszi rendbe, így elvileg fél óra perc lesz a menetidő Szeged szecessziós testvérvárosába, Szabadkára.

A Horgos és Szabadka közötti szakaszról Tomislav Momirović, szerb közlekedési miniszter elmondta, a villamosított vasúti pályán 120 kilométer per órás sebességgel közlekednek majd a vonatok. Felújítják majd a horgosi, a királyhalmi és palicsi megállókat, valamint tizenhárom közúti átjárót is.

– számolt be a hírről a vajdasági Pannon RTV.

A teljes Szeged-Szabadka vasútvonal másfél év múlva járható lesz, elvileg 2022. szeptemberére el kellene vele készülniük a kivitelezőknek. Nagyvasútról van szó, az érintett szakasz nem a Szeged-Szabadka tramtrain.

Erre hívja föl a figyelmet a Facebookon Nagy Sándor városfejlesztésért felelős szegedi alpolgármester. Nagy Sándor megjegyzi, Szerbiában olcsóbb a vasút, mint nálunk, mert Mészáros Lőrinc 45 milliárdért épít 18 kilométert, miközben 30 milliárd forintba kerül a nagyjából másfélszer hosszabb szerbiai szakasz.

Szeged-Szabadka vasútvonal magyarországi szakaszát Mészáros Lőrinc, a közbeszerzések hazai királya, az egykori felcsúti gázszerelő, polgármester cége építheti meg 44 milliárd 800 millió forintból.

Nagy Sándor szerint, ahhoz hogy valóban 40 perc alatt el lehessen jutni Szegedről Szabadkára és vissza, „a határellenőrzésnek kellene rendkívül rugalmassá válnia. Ezt elérni lehet, hogy nagyobb feladat, mint az építkezés”.

Szeged és Szabadka között 2015-ben szűnt meg a vasúti közlekedés. A műszaki határzár felépítésekor egy dróttal felszerelt vasúti vagon zárta el a vasutat a határon, később kapuval zárták le az érintett részt. A vasútvonal a Szeged–Szabadka–Baja vonal része, a cél, hogy a teljes szakasz megújuljon.

(Nyitókép: Pannon RTV)