Hamarosan készen áll a produkciók fogadására az Újszegedi Szabadtéri Színpad: Boban Markovics Orkestar koncertje nyitja a sort

A Szabadtéri Játékok kisebbik játszóhelyén, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon is zajlik a munka: elkészült az a tetőszerkezet, amelynek köszönhetően a ligeti játszóhely az idén először fedett színpaddal várhatja a fellépőket. Ez teremtett lehetőséget egy színvonalas koncertsorozat megszervezésére, de négy színházi produkció is szerepel a nyári műsorkínálatban. Bejártuk a megújult színpadot.
Rafai Gábor

2022. május 31. 16:23

Hamarosan készen
áll a produkciók fogadására az Újszegedi Szabadtéri Színpad: Boban Markovics
Orkestar koncertje nyitja a sort

– Kész a színpad padozata és állnak már az oldalsó toronyszerkezetek is, ahonnan az idei produkciókat fogják majd bevilágítani, ami kiegészül egy olyan újdonsággal, egy koncertsorozattal, amire a korábbi években nem volt példa. Jelentős külföldi és hazai előadók fognak majd fellépni a liget színpadán, amelyek közül több már szinte teltházas. Mindezt az tette lehetővé, hogy az idén sikerült az önkormányzat támogatásával több mint harmincmilliós költséggel befednünk a színpadot, ahol a jövőben így koncerteket is fogadhatunk, nem kell félni attól, hogy az eső eláztatja, tönkre teszi a zenekarok felszerelését – mondta Barnák László.

A nyári játékokat is szervező Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója beszélt a ligetbe érkező produkciókról is. 

 

Az idei nyári fellépesek sorát június 22-én a Boban Markovics Orkestar koncertje nyitja Újszegeden, majd a Budapest Bár lép föl a fesztiválon, július 20-án pedig Dés László Liszt- és Kossuth-díjas zeneszerző olyan kiváló vendégművészek társaságában érkezik Újszegedre, mint Básti Juli és Nagy Ervin.

 

A hagyományteremtő koncertsorozatot a Csík zenekar, Presser Gábor és Karácsony János közös koncertje folytatja.  A dal a miénk című, magával ragadó esten a legendás előadók augusztus 10-én a modern hangzásvilág fúziójával lepik meg a zenerajongókat.

 

Augusztus 17-én pedig Rost Andrea operaénekes egy crossover produkcióval ünnepli születésnapját a ligetben a Hot Jazz Banddel és népzenészekkel közösen.

 

 

Az idei nyári évadban négy színházi produkció is szerepel az Újszegedi Szabadtéri Színpad műsorán: a sort Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Tim Rice világsikerű musicalje, a Sakk nyitja, amit A dominógyilkosság című kétrészes krimi két előadása követ.

 

 Szente Vajk és Galambos Attila krimije két estén át, július 22-én és 23-án szórakoztatja majd a nézőket, augusztus 6-án a Gyöngyhajú lány balladája című Omega-musical látható, végezetül pedig az Anconai szerelmeseket mutatják be a Szegedi Nemzeti Színház művésze, Szilágyi Annamária rendezésében.

 

Várkonyi Miklós, a Szegedi Szabadtéri Játékok műszaki vezetője a színpadbejáráson elmondta, évről-évre fejlesztik a fesztivál mindkét játszóhelyének műszaki felszerelését.

 

Idén az újszegedi színpadot fedték be: a tizenhatszor tíz méteres, több mint tíz méter magasságban húzó tetőszerkezet – amelyet tavasszal felépítenek és ősszel lebontják – mindvégig védi majd a fellépőket és a színpadi kellékeket az esőtől. 

 

 

Ma már egyetlen profi zenekar sem vállal ugyanis fellépést olyan színpadon, amelyiket nem fednek be, mert az eső hatalmas károkat tud okozni a zenészek felszerelésében, ráadásul a neves együttesek legtöbbször esőnapot sem vállalnak a fellépéseik során.

 

A harminchárom millió forintos önkormányzati támogatásból elkészült, speciális ponyvával fedett szerkezet ennél azonban jóval többet „tud”. Ennek segítésével sikerült korszerűsíteni a színpadi világosítást is. 

 

A jövőben a tetőszerkezetben futó, elektromotorokkal működtetett reflektorokkal tudnak majd speciális effekteket, a korábbinál izgalmasabb fényeket produkálni a világosítók.

 

Vélemények

mutasd mind