Hamarosan elzárhatja az EU a pénzcsapot az Orbán-kormány elől

Az Európai Bíróság jövő heti döntését követően a Bizottság megindítja a jogállami mechanizmust Magyarország ellen.
Kékes Viktória

2022. február 09. 13:38

Hamarosan elzárhatja az EU a pénzcsapot az Orbán-kormány elől

Tavaly januárban lépett életbe az Európai Unióban az ún. jogállami mechanizmus, amelynek lényege, hogy a tagállamoktól megkövetelt normákat be nem tartó országokat az unió azzal büntetheti, hogy befagyasztja a neki járó forrásokat.

 

 Magyarország és Lengyelország az élen jár a demokratikus normák megsértésében (elég ha csak a pedofíliát a homoszexualitással összemosó törvényre gondolunk), ezért tavaly nyáron Ursula Von der Leyen megígérte, hogy a Bizottság el fogja indítani a mechanizmust az érintett tagállamok ellen. Ennek megfelelően az EB levelet küldött a magyar és a lengyel kormánynak, amelyben tételesen felsorolják miben várják a változtatást annak érdekében, hogy elkerüljék a jogállami mechanizmus beindítását. Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki inkább megtámadta mechanizmust az unió bíróságánál, ezzel nyerve magának időt. Ennek azonban vége.

 

Az EUrológus úgy értesült, hogy az Európai Bíróság várhatóan jövő héten szerdán meghozza a döntést, ezzel elgördítve minden akadályt a  jogállamisági mechanizmus bevetése ellen.

 

Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő az EUrológus információit megerősítette és azt mondta, 

 

Orbán Viktor sikertelenül és hazug blöffel próbálta annak idején megakadályozni a jogállami mechanizmus elindítását. Időt nyert ugyan, de büntetlenséget aligha.

 

Ujhelyi szerint a Bizottság megvárja az Európai Bíróság ítéletét az ügyben, de „utána egyetlen perc haladékot sem adhat az uniós értékek ellen vétkezőknek”. 

 

Magyarország számára az unió már most sem biztosítja a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállításának elősegítésére létrehozott helyreállítási alapot, amelyből hazánknak 2500 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatás járna. A magyar kormány ugyanis nem tudott elegendő biztosítékkal szolgálni arról, hogy az uniós források ezúttal nem esnek a rendszerszintű korrupció áldozatául.