Hamarosan ajánlja az Európai Gyógyszerügynökség a kapszulaformájú covid-gyógyszert

A szájon át szedhető Molnupiravirt a britek már jóváhagyták.
Cservenák Zoltán

2021. november 08. 21:52

Hamarosan ajánlja az Európai
Gyógyszerügynökség a kapszulaformájú covid-gyógyszert

Az Európai Gyógyszerügynökség hétfőn közölte, hogy „a lehető legrövidebb időn belül” ajánlani fogja a Merck & Co gyógyszeripari óriásvállalat koronavírus ellen kifejlesztett, Molnupiravir nevű, szájon át szedhető gyógyszerének uniós alkalmazását.

 

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közleménye utalt arra, hogy a Molnupiravir folyamatos felülvizsgálata (rolling review) még tart. Ennek ellenére Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) „a lehető legrövidebb időn belül” uniós szintű ajánlásokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy segítse a nemzeti hatóságoknak a gyógyszer lehetséges korai, esetleges vészhelyzeti alkalmazásával kapcsolatos döntéseit.

 

„Az EMA felülvizsgálja a Molnupiravir (más néven MK 4482 vagy Lagevrio) használatára vonatkozóan rendelkezésre álló adatokat, hogy támogassa azokat a nemzeti hatóságokat, amelyek ezek birtokában már az engedélyezés előtt határozhatnak a gyógyszer koronavírus elleni alkalmazásáról” – olvasható a közleményben.

 

A Merck & Co gyógyszeripari óriásvállalat a múlt hónap elején jelentette, hogy Molnupiravir nevű gyógyszere felére csökkenti a halálozás vagy a kórházba kerülés kockázatát a koronavírusos pácienseknél. A Merck azt is kutatja, hogy a Molnupiravirt lehet-e a vírus terjedésének megelőzésére használni olyan háztartásokban, amiknek egyik tagja már fertőzött. A cég jövő tavaszra várja a kutatások eredményét.

 

A Merck október 25-én fordult az Európai Gyógyszerügynökséghez hogy uniós engedélyt kérjen az enyhe és közepes koronavírusos betegségtől szenvedő páciensek kezelésére szolgáló új gyógyszerének bevezetéséhez.

Tovább olvasom