Hamár homár – Besenyei Zsolt jegyzete

Egy ember tud itt élni igazából, a Legpuritánabb Puritán, aki mellesleg még nem is hazudott soha. És ezt tőle magától tudjuk.
Besenyei Zsolt

2023. január 05. 19:38

Hamár homár – Besenyei Zsolt
jegyzete

A Legpuritánabb Puritán addig megy el a purizmusban, hogy nem számít neki a magyarországi élelmiszer-infláció, a megduplázódott árak.

 

Mert ő homárt akar enni, kiugrik Rómába a katonai luxusjettel (mert úgy is alig van katona Magyarországon, minek kennék össze a finom bőrüléseket a koszos gyakorlójukkal). Majd onnan elugrik Ljubljanába, a Fidesz, meg a saját nevében alkudozni, és nem a magyar államot képviselve. De ez mindegy, elszámolják hivatalos útnak.

 

 

A Legpuritánabb Puritán szeret repülőzni, ha meccset van kedve nézni, akkor ugyancsak felpattan a honvédségi jetre, mindegy hogy Katarba vagy Brazíliába kell menni. Azzal jár Ljubljanába, sőt Kassára is, mert mégis mennyire zsenánt volna, ha ő busszal menne, a többiek meg repülővel (igaz Varsó és Prága azért messzebb van).

 

Rómába különösen szeret repülőzni, időnként leszállnak Bračon, ha fel kell venni a családot, a transpondert meg majd kikapcsolják. Hát végül is melyik katonai gép szokta közölni a helyzetét az ellenséggel? (Az ellenség alatt itt a nyilvánosság, a sajtó, meg az olvasni tudó választók értendők.)

 

Rómában találkozni kell 1-2 pappal, mindegy hogy élnek vagy halnak, és akkor máris el lehet számolni hivatalos útnak.

Utána jöhet a kaja, az nem maradhat el. A legjobb lesz a homár, nem ment fel az ára, sapka sincs rajta, ott sokkal kisebb az infláció. Mint az átkosban, amikor még a KISZ-ben és Pozsgayinál tolta a Puritán: a Nyugat hanyatlik, haldoklik és a szakadék szélén áll, de a szocializmus egy lépéssel megelőzi. Magyarország is előrement, az inflációban mindenképp, a Nyugat a nyomunkba se ér.

 

Ugyan homárt enni nem kifejezetten keresztény dolog, mert a Biblia nemcsak ellenzi, de egyenesen tiltja a tisztátalan dolgok, mint a rákok fogyasztását, de hát mit ez a puritánnak, aki reformátusként jár roratéra, ahol mondani kell az Angyali üdvözletet, meg pápákkal cimborál. Valamint az ötödik és a nyolcadik parancsolat már úgy is meg van szegve szakmányban, akkor meg mit számít a többi?

 

Az árára visszatérve: bár a homárvacsora nem drágább, mint szokott, de azért így is belekerül egy tanár évi bérébe. De hát úgy kell neki, miért nem lobbizik Brüsszelnél. Meg amúgy is, meg lett mondva, akinek nem elég a pénze, az keressen többet.

 

Maga a Puritán mondotta meg ezt igen jól, még a nyáron, és ő tényleg többet is keres, mivel megemeltette a saját bérét. Másfélről ötmillióra, mert csak úgy száguldanak az élelmiszerárak, és hát, ezt a belet nem egyszerű megtölteni.

 

Meg persze nem is számítanak az árak, majd kifizeti a homárt a nagykövetség, arra tartja Szijjártó. Ha meg valaki okvetetlenkedik, akkor mondjuk, hogy nem is a nagykövetség fizette ki. Perelje ki valaki a számlát, ha akarja. Majd a veszélyhelyzetre hivatkozva elhúzzuk a válaszadást 2028-ig, valahol csak lesz háború, amivel megindokolható. Utána meg meghosszabbítjuk a határidőt Bicskéig, majd azon is túl, egész Lovasberényig.

 

A piszok bíróság előtt pedig majd azzal alapozzuk meg a védekezést, hogy a számlát a nagykövetség azért nem adhatja ki, mert nem közérdekű adat, mert a Főpuritán magánprogramjához tartozik. Sakk-matt, liPsik.

 

Ha meg már végképp nem bírjuk, akkor majd a követség, intéz egy fal számlát, de az utolsó leheletig kitartunk, mint az oroszok Harkovnál. Sivalkodjanak csak a limuzinszocialisták, meg a luxusbaloldal, akik anno egészen Zaláig mentek angolnát lakomázni.

 

A homár azért jó volt, csak a pacal hiányzott róla. Hiába, a Nyugat hanyatlik.