Halvány sarlósfecskét figyeltek meg Szegeden

A mediterrán térség őshonos madara a halvány sarlósfecske, ez a második alkalom, hogy megfigyelték Magyarországon.
Cservenák Zoltán

2022. május 24. 17:23

Halvány sarlósfecskét figyeltek meg Szegeden

A Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja a Facebookon azt közölte: a Kárpát-medencében ritka madarat Engi László nemcsak megtalálta és meghatározta – ami a szakmában jártasak számára is nehéz feladat – hanem fényképet is készített róla.

 

A halvány sarlósfecske leginkább a tengerek közelében költ, a Földközi-tenger partvidékén, Észak-Afrikában, Kis-Ázsiában, Közel-Keleten, valamint az Arab-félsziget bizonyos pontjain él. Vonuló faj, a telet Afrikában, a Szaharától délre tölti. Korábban Magyarországon egyszer, 1996-ban figyelték meg.

 

Rokonához – a Kárpát-medencében szintén rendkívül ritkán felbukkanó – havasi sarlósfecskéhez hasonlóan szinte minden idejét a levegőben tölti, leszámítva a fészekrakást és az utódgondozást. Repülő rovarokkal, levegőben sodródó pókokkal táplálkozik, utóbbiakat alacsony magasságban, a földtől egy-két méterre kapja el.

 

A 16 centis testhosszú, 42–46 centiméteres szárnyfesztávú halvány sarlósfecske barnás tollazata világosabb a Magyarországon is költő sarlósfecskénél (Apus apus) alakja vaskosabb, szárnyvégei tompábbak és farokvillája is rövidebb.

 

A halvány sarlósfecske sziklás partfalakon, városok épületein telepesen fészkel. Fészekanyagát a levegőben sodródó anyagokból gyűjti. Évente két fészekaljat nevel, melyek rendszerint két-három tojásból állnak. A hím és a tojó egyaránt részt vesz a kotlásban, valamint a fiókák táplálásában is.