Halleves halászosan, Tisza Lajos-szelet és csehpimasz – főzzön régi szegedi menüt karácsonyra ízig-vérig szegedi szakácskönyvekből!

Sőt, akár az év mind a 365 napjára kombinálhat szegedi menüsort.
Cservenák Zoltán

2021. december 23. 13:00

Halleves halászosan, Tisza Lajos-szelet és csehpimasz – főzzön régi szegedi menüt karácsonyra ízig-vérig szegedi szakácskönyvekből!

A Somogyi-könyvtárban kiállítottak régi szegedi szakácskönyveket, és úgy gondoltuk, milyen jó lenne belőle megmutatni néhány receptet karácsony előtt. Az „igazi gourmandok” szoktak szórakozni ősrégi, akár ókori receptekkel, de mit nekünk 3000 éves mezopotámiai kecskepörkölt, mikor Rézi néni Szegedi Szakácskönyvében ízig-vérig szegedi receptek segítenek tősgyökereset főzni mondjuk karácsonykor.

 

 

Halleves halászosan

Itt mindjárt egy merényletet követünk el, mert egy szokatlan halászlét kínálunk. A halászos halleves egy kilónyi harcsából és pontyból készül, három szál gyökérrel, egy szál répával. Utóbbiakat fazékban kell főzni puhulásig, majd hozzátenni az összevágott halat. Meg kell locsolni ecettel, hogy savanyú legyen, és főzni kell. A recept azt kéri, hogy egy lábosban hevítsünk zsírt és pirítsunk egy kanálnyi lisztet sárgára, majd két fej apróra vágott vöröshagymát, kevés piros paprikát és szemes borsot kell összefonnyasztani. Ehhez kell adni a hallevet. Egy kis forralás után, ha a hal megfőtt, újraforraljuk tejföllel. Egészen jól hangzik ez a savanyú, tejfölös, paprikás vagyis korhely halleves.

 

(fotók: Szabó Luca)

 

Halpaprikás szegediesen

Ez Rézi néni 507. receptje a híres Szegedi szakácskönyvben. Nagyjából szövegszerűen idézzük:

 

„A halpaprikáshoz többféle halat, kecsegét, potykát, tárcsát kell választani, ha azt akarjuk, hogy ízletes legyen; ezeket meg kell tisztítani, megmosni és aztán felbontani. Vérét egy tálba kell ereszteni, a halat darabokba vágni és a vérével együtt bográcsba vagy lábasba tenni, és annyi vizet ráönteni, hogy a halat ellepje; ekkor tűzre tenni, és ha fölforrt, karikába vágott vöröshagymát, sót és paprikát rászórni, ezzel fölrázva, egy óráig forrni hagyjuk, de kavarni nem szabad, csak fölrázni, hogy a haldarabok egészben maradjanak. Ezen halpaprikást hosszú lével kell hagyni; ha a hal bográcsban főtt, azzal adjuk föl az asztalra, a bográcsot fából készült koszorúra állítva s belőle a háziasszony szedjen minden vendégnek néhány darabot a tányérjába. Ha halászosan kívánjuk a halpaprikást főzni, akkor a szabadban a földre kell tüzet rakni, mire a szolgafát állítjuk, melynek tetején egy vashorgonynak kell lenni, amelyre a vasbográcsot akasztjuk és a föntebb írt mód szerint azt elkészítjük.”

 

Tisza Lajos-szelet

Ez a második fogás annyira egyszerű, hogy egy összetett mondattal intézik el a szakácskönyvben. Igaz, drága mulatság, mert kell hozzá vesepecsenye, más néven bélszín, de egy szegedinek egyszer az életben illik elkészíteni Tisza Lajos, az 1879-es szegedi árvíz után a város újjáépítésének teljhatalmú királyi biztosának vélhetően (egyik) kedvenc ételét. A bélszínt felszeleteljük, sózzuk, kiklopfoljuk („verd el vékonyra”), majd hagymán és petrezselyemzöldön puhára pároljuk. Sonkás főtt rizzsel tálaljuk.

 

 

Gulyáshús szegediesen

Gulyáshús, pörkölt, mindegy hogy nevezzük, a lényeg, hogy szegedi. Ha nem is ízig-vérig karácsonyi étel, de iderakjuk, mert ha nem is szenteste vagy karácsony első napján, de mondjuk a másodikon teljesen jó választás. A lényeg, hogy szó sincs lében ázó húsról, merhető szaft nem marad a végén, csak zsírjára pörkölt húsdarabok. A „csörmepaprikát” ma már őrölt fűszerpaprikának mondanánk. Ennek is olyan szép a szövege, hogy nagyjából pontosan idézzük.

 

„A gulyáshús úgy jó, ha többféle marhahúsból készül. Lehet hozzávenni egy darabot a vesepecsenyéből, bélszínt, kevés szívet, tőgyét és veséjét; mindezt kockás darabokra kell vágni, aztán megmosni, egy bográcsba tenni és annyi vizet ráönteni, hogy ellepje. Ha fölforrt, szeletekre vágott vöröshagymát, sót és egy kanál csörmepaprikát kell ráhinteni, aztán többszöri fölrázás közt addig hagyjuk forrni, míg levét egészen elfőtte, úgy hogy egész a zsírjára pörkölődjék; tálaláskor a gulyáshúst a tál közepére tesszük, környezetül adunk csipetet vagy tarhonyát. Azonban legeredetibb, ha

a gulyáshúst bográcsban adjuk föl. A gulyáshúsnak jó három óráig kell főni, hogy az puha legyen. A csipetet közönséges gyúrott tésztából tojással kell készíteni; ha meggyúrtuk, félujjnyi vastagra kinyújtjuk, ugyanolyan vastag csíkokba fölvágjuk és azt akkorára mint egy babszem elcsípjük, ujjaink közt meggömbölyítjük, ekkor sós vízben kifőzzük, leszűrjük és lezsírozzuk, vagy lehet a gulyáshús közé kavarni és abban főzni.”

 

Csehpimasz

Desszertnek a csehpimaszt választottuk. Tejben kell 3 kron(?) élesztőt áztatni, fél kiló liszttel, két tojással cukorral és sóval, majd mindezt össze kell keverni. Ezután kelni hagyjuk. Bezsírozunk egy tepsit, a tésztát kanállal adagoljuk a tepsire, a „pogácsák” mindkét oldalát pirosra sütjük. Ha kihűlt, lekvárral össze kell ragasztani két csehpimaszt. Az édesség talkedli vagy egérke néven is ismert. Aki tudja, mi az a kron, pontosabban mennyi, az legyen szíves írja meg nekünk a Facebookon.

Valódi mézeskalács

Karácsonykor kell egy jó kis vendégváró vagy nassolnivaló, amire rájárhat az egész család. A megoldás egy vagon mézeskalács. És az a recept, ami úgy kezdődik, hogy 57 és fél dekagramm kenyérliszt, az nem szórakozik. Nem 57, nem 58, hanem 57 és fél. Bizonyára így lesz brutálisan tökéletes az ízig-vérig valódi mézeskalács. Kell még bele 15 deka cukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, fél kávéskanál fahéj és negyed kávéskanálnyi szegfűszeg. A szegfűszeg mérési módját ember legyen a talpán, aki értelmezni tudja. Ha nincs szegfűszeg, jó a cimet is, ami fahéjat jelent. Fél kilónyi mézet 1 deci tejjel kell felforralni, majd  4 tojás sárgáját összedolgozunk a száraz összetevőkkel. Ezután a valamelyest kihűtött tejes mézet hozzáadjuk a lisztes, cukros, fahéjas, szegfűszeges, szódabikarbónás és tojásos masszához. Ha ez megvan, összegyúrjuk a tésztát, amit 2–3 órán át pihentetünk meleg helyen. Ha ezzel megvagyunk, durvára tört dióval megszórjuk, majd háromnegyed óra alatt lassú tűzön, de forró sütőben sütjük. Ezek szerint egészben, vagy elsimítva a tepsiben, ez nem derül ki a receptből. Biztos finom mindenhogyan.

 

 

Rézi néni Szegedi szakácskönyve a Magyar Elektronikus Könyvtárból letölthető.