Halász Noémi a Témában: A nemzeti konzultációra fordított pénzt inkább a városok megtámogatására kellett volna fordítania a kormánynak

Az uszoda újranyitásáról, illetve az ezzel járó költségekről is beszélgetett a kedd esti Témában Balogh Judit Halász Noémivel, a Momentum szegedi alelnökével.
Miszlai Dorina

2023. január 18. 15:36

Halász Noémi a Témában: A nemzeti
konzultációra fordított pénzt inkább a városok megtámogatására
kellett volna fordítania a kormánynak

A költségek kapcsán felmerült a Momentum szegedi alelnöke Mihálffy Bélának feladott matekleckéje is: ismert, a Fidesz KDNP-s képviselője arról posztolt Facebook-oldalán, hogy a kormány támogatja Szegedet, miközben több pénzt vonnak el városunktól, mint amennyit visszaadnak, azaz összességében a kormány részéről nem beszélhetünk hozzájárulásról, csak alamizsnáról.

 

Az energia drágulása extra terhet jelent a városnak: a korábbi költségek hat-hétszeresébe kerül a létesítmény üzemeltetése. Az uszoda működtetése milliárdos összeget jelent évente Szegednek, miközben a kormány ennek csak tizedével, száztizenhét millióval járult hozzá a rezsiköltségekhez, amit negyedévre adtak, miközben ez csak egy havi költség fedezésére elég. Ezzel együtt a tervek szerint a Tiszavirág Sportuszoda innentől üzemelhet. Igaz, ha rendszeresen kapna Szeged állami támogatást, akkor nem jelentene gondot a finanszírozás a megnövekedett energiarák közepette sem.

 

Halász Noémi szerint a nemzeti konzultációkra fordított pénzt inkább a városok megtámogatására kellett volna fordítania a kormánynak, így nemcsak sportlétesítmények, de például a kulturális intézmények is újranyithatnának.

 

A Momentum szegedi alelnöke azt is mondta, kormány évek óta csökkenti az önkormányzatok hatáskörét, iskolákat is elvett az irányításuk alól, így egyre kevesebb olyan ügy van, amiről helyi szinten dönthetnek, a rendszeres forráselvonásokkal pedig egyszerűen kivéreztetik az önkormányzatokat.

 

Halász Noémi reagált az Eramus-ügyre is. Ennek lényege: az Európai Bizottság kifogásolja, hogy aktív fideszes politikusok ülnek a közhasznú alapítványi fenntartásba kiszervezett egyetemek alapítványi kuratóriumaiban, és nehezen átlátható, mire használják a forrásokat. A Szegedi Tudományegyetemet 2021-ben alapítványosították azzal az ígérettel, hogy az egyetem több pénzhez fog jutni, ugyanakkor ez nem teljesen így valósult meg: egyre több olyan dologra nincs pénz, amire korábban volt.

 

A kormány úgy reagált az Európai Bizottság lépésére, hogy ha nem sikerül megegyezniük, akkor a magyar kormány a magyar költségvetésből kifizeti a hallgatók Erasmus-programját, miközben ez nem lehetséges: 

 

ahhoz, hogy diákokat taníttassanak külföldön, saját cserediákprogramot kellene létrehozniuk, tehát nemcsak pénzügyi kérdés húzódik a háttérben. 

 

Ugyanakkor nemcsak a magyar egyetemisták nem mehetnek külföldre, hanem külföldi hallgatók, oktatók sem érkezhetnek hozzánk. Azok, akiknek folyamatban van már a pályázata, ők még élhetnek a program kínálta lehetőségekkel, ám azok, akik a jövőben szerették volna kipróbálni az Erasmust, egyelőre várniuk kell, ugyanis nem fogadnak be új pályázatokat, amíg a kormány meg nem egyezik az Európai Bizottsággal.

 

Halász Noémi beszélt arról is, Momentum, a VVL és a Szabad Város Egyesület Szeged Felsőoktatási fórumot szervez január 24-ére, aminek egyik fő témája az Erasmus lesz, de érintik a PhD-képzések, kutatások témakörét is. Az esemény célja, hogy a jelenlegi és jövőbeli hallgatók véleménye elérje a politikusokat, hogy az ügyüket megfelelően képviselhessék majd a fórumon résztvevő országgyűlési képviselők.

 

Nézze meg a beszélgetést!