Halálos baleset a mindszenti Déli utcai vasúti átjáróban: az ütközéstől felborult a motorvonat, a fénysorompó működött (frissítve)

Valamivel 7 óra előtt Mindszenten a Déli utcai vasúti átjáróban egy kistehergépkocsi a sínekre hajtott, ahol a Szentesről Hódmezővásárhelyre tartó motorvonattal ütközött.
Garai Szakács László

2022. április 05. 18:08


        Halálos baleset a mindszenti Déli
utcai vasúti átjáróban: az ütközéstől felborult a motorvonat, a fénysorompó működött
       (frissítve)

Videó a MÁV-Starttól

18:04 Ezt is csak erős idegzetűeknek javasoljuk!

 

 

A közeli térkamera felvétele

18:01 Csak erős idegzetűeknek!

 

 

Minden szabályt betartott a motorvonat-vezetője

13:22 Biber Anett MÁV-szóvivő Mindszenten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a Kiskunfélegyházáról Hódmezővásárhelyre tartó motorvonat vezetőjének alig maradt ideje fékezni, amikor az átjáróban váratlanul elé hajtott egy kisteherautó. „A fékhatás így már nem érvényesülhetett” – mondta a szóvivő.

 

(fotók: MTI/Rosta Tibor)

 

A mozdonyvezető mindent az utasításoknak megfelelően tett, betartotta a pályaszakaszon érvényes 80 kilométer/órás sebességhatárt is. A biztosítóberendezés jól működött, a közút felé tiltó jelzést mutatott.

A vonaton a vezetőn és a jegyvizsgálón kívül tizenketten utaztak. A mozdonyvezetőn kívül mindenki megsérült. A jármű az ütközés után csaknem 100 métert siklott, majd az oldalára borult. Az anyagi kár meghaladhatja a 100 millió forintot, a motorvonatot selejtezni kell. A 251-es Bz-t daruval emelik vissza a pályára és egy mozdonnyal vontatják el a helyszínről. A pályaszakaszt a vasútforgalom újraindulása után is csak csökkentett sebességgel használhatják majd a szerelvények.

 

 

Biber Anett felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly és idén jelentősen nőtt az átjárókban történő balesetek száma. 2020-ban hatvankét ilyen baleset következett be, tavaly már huszonnéggyel több, ezek közül tizenhatban halt meg valaki. Idén a mait is beleértve huszonhat baleset történt.

 

– Több mint tíz éve valamennyi átjáróban történt balesetet a közúti közlekedésben részt vevők figyelmetlensége okozta – közölte a szóvivő.

 

 

9:55 Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta: a baleset helyszínére tíz mentőautó és egy mentőhelikopter érkezett. A balesetben öt férfi a helyszínen életét vesztette, a mentők két férfit súlyos sérülésekkel – fej- és végtagsérülésekkel – kórházba szállítottak. A vonaton tizenegy utas szenvedett jellemzően zúzódásokat, őket megfigyelésre szintén kórházba vitték.

 

A szóvivő tájékoztatása szerint a baleset sérültjeit a szegedi, a szentesi, a hódmezővásárhelyi és a kecskeméti kórházakba szállították.

 

9:52 Öt ember meghalt és több mint tíz megsérült a kedd reggeli mindszenti vasúti balesetben – értesült a helyszínen az MTI tudósítója.

 

* * *

 

A Mávinform közlése szerint a Kiskunfélegyházáról 5:34-kor Hódmezővásárhelyre elindult 32610-es személyvonat Mindszenten, a Déli úti vasúti átjáróban egy kisteherautóval ütközött össze, a motorkocsi kisiklott és felborult. Az első információk szerint a vonaton huszonkét utas tartózkodott, közülük ketten súlyosan, nyolcan könnyebben megsérültek.

 

(fotók: MTI/Donka Ferenc)

 

A baleset idején a fénysorompó jól működött, a teherautó a tilos jelzés ellenére hajtott a vonat elé, a teherautó utasai közül többen meghaltak.

 

A helyszínelés és a műszaki mentés miatt várhatóan szerda reggelig Szentes és Hódmezővásárhely között pótlóbuszok közlekednek. A helyszínelés befejezése után az oldalára borult motorkocsit vasúti daruval fogják a sínekre emelni, majd a sérült pálya helyreállítása következik. A munkálatok miatt ezen a szakaszon várhatóan szerda reggelig szünetel a vasúti forgalom.

 

Korábban írtuk:

 

A vonat az ütközés erejétől kisiklott. A balesetben többen megsérültek és többen a helyszínen meghaltak. A rendőrök a helyszíni szemle és a műszaki mentés idejére az utat teljes szélességében lezárták. A forgalmat a környező utcákra irányítják.

 

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind