Halálkamion-per: a bolgár tolmács cseréjét rendelte el a bíróság

Miután a bolgár vádlottak arra panaszkodtak, nem értik a tolmács által mondottakat, új fordító kirendeléséről döntött a 71 halálos áldozattal járó 2015-ös embercsempészési ügy másodfokú tárgyalásán csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla.

2019. június 06. 22:49

Halálkamion-per: a bolgár tolmács cseréjét rendelte el a bíróság

(Ha lusta, vagy nincs ideje olvasni, a legfontosabbakat összefoglalja a lenti videó.)

Az első tárgyalási napon csupán az elsőfokú ítéletet és a fellebbezéseket ismertették. A korábban szökésben lévő, február 27-én Franciaországban elfogott, bolgár nemzetiségű tizennegyedrendű vádlott kihallgatását péntekre halasztotta a bíróság.

Az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék négy vádlottat különös kegyetlenséggel, több ember, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondott ki bűnösnek, és ezért őket bűnszervezet tagjaként 25 év fegyházbüntetéssel sújtotta, kimondva, nem bocsáthatók feltételes szabadságra.

Tíz vádlottat társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettéért marasztalt el a bíróság, őket három és tizenkét év közötti szabadságvesztésre ítélve.

Az ítélet ellen valamennyi vádlott és védő felmentésért vagy enyhítésért fellebbezett. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Kecskeméti Törvényszék által végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt 14 vádlott közül 13 büntetésének súlyosítását indítványozta. Az emberölés bűntette miatt is 25-25 év szabadságvesztésre ítélt négy vádlottal szemben életfogytig tartó büntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy csak a másodrendű vádlott bocsátható feltételes szabadságra. A bűnszervezetben közreműködő többi vádlott esetében hosszabb, határozott tartamú szabadságvesztés kiszabására tett indítványt az ügyészség.

A pert rendkívüli biztonsági intézkedések között tartják meg az ítélőtáblán. A vádlottakat egyenként, külön járművekkel szállították a táblabíróság épületébe, amit a büntetés-végrehajtás kutyás munkatársai őriztek. A tizenkét férfit kéz- és lábbilincsben vezették elő a csuklyát és taktikai mellényt viselő fegyőrök.

A perben a bíróság öt tárgyalási napot tűzött ki, előreláthatólag június 20-án hirdetnek határozatot.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának összefoglalóját is!