Hajnal Edina az Eötvös 10-ben: A magyar állam antiszolidáris a saját állampolgáraival szemben

Az Egységes Szülői Front – Szeged aktivista csoport alapítója, a Jól-Lét Alapítvány munkatársa szerint azért fontos ezt kimondani, mert ha szolidáris lenne az állam, akkor felelősséget vállalna a gyerekekért és olyan oktatást biztosítana nekik, ami megad minden lehetőséget arra, hogy önmagukat jól ismerő, kiegyensúlyozott felnőttek legyenek.
Garai Szakács László

2023. március 15. 21:40

Hajnal Edina az Eötvös 10-ben: A
magyar állam antiszolidáris a saját állampolgáraival szemben

Budapesten az Eötvös 10-ben tartott Foglaljuk vissza az oktatást gyermekeinknek! című fórumon Hajnal Edina is beszédet mondott. Az Egységes Szülői Front – Szeged aktivista csoport alapítója szülőként a fentieket várja el az államtól, „de az államot egyáltalán nem érdekli se az elvárásaim, se a gyerekeim! Engem viszont nagyon is érdekel, hogy milyen társadalomban fognak felnőni a lányaim.”

 

Hajnal Edina egy szabad országot szeretne a gyerekeinek, szabad oktatással.

 

„Szülőként az lesz az alapélményed, hogy bármit megtennél a gyerekedért. Mindegy, hány éves, mindegy, mit csinál. És amikor megéled az önzetlenségnek és az önfeláldozásnak ezt a fokát, akkor értelmet nyer egy csomó minden!”

 

A Jól-Lét Alapítvány beszédében egy hagymához hasonlította a társadalmat, amelyben legbelül a család van. A szerető és szolidáris család. Ilyenek alkothatnák a hagyma következő rétegét, a közösséget. „Egy ilyen közösségben rengeteg a potenciál.” Innen lehet a következő szintre, a társadalmi szintre lépni, ahol a nyelv, a kultúra, az együvé tartozás érzése lehet a kötőanyag. Itt az államnak felelőssége lenne a szolidaritás megerősítése, hiszen itt már „lazább a kötőanyag.”

 

„Ez nemcsak hogy nem történik meg Magyarországon, de a regnáló hatalom mindent megtesz azért, hogy kivéreztesse a szolidaritást. Az állam cserbenhagyott minket, csak egymásra számíthatunk, a gyerekeink pedig végtelenül kiszolgáltatottak ebben a rendszerben.”

 

Hajnal Edina ezután arról beszélt, hogy neki lehetősége volt arra, hogy a gyerekeit „kimenekítse” az állami közoktatásból, és a lányai alternatív iskolába járjanak. „Ebben a biztonságos térben a gyerekek önmaguk lehetnek, koruknak megfelelő lelki, fizikai és szellemi táplálékot kapnak. És a lehetőséget, hogy képességeikhez és készségeikhez mérten kihozhassák magukból a maximumot. Ez jelenti az oktatáshoz való igazi jogot!”

 

Szerinte minden szülőnek, gyereknek és tanárnak járna a humánus, emberközpontú oktatási rendszer. „Mérhetetlenül igazságtalan, hogy ez ma Magyarországon privilégium, vagyis kevesek kiváltsága. A gyerekek nem közjószágok, hanem emberi lények, akinek alapvető joga kellene, hogy legyen, hogy a saját üteme szerint fejlődhessen, tanulhasson. Amikor kiállunk a tanáraink mellett, a szabad oktatás mellett, akkor a gyerekeinkért állunk ki. Az összes magyar gyerekért, mindenkiért. Én ezért csinálom...”

 

Aztán visszatekintett tavaly novemberre, az Egységes Szülői Front – Szeged megalakulására, arra, hogy pillanatok alatt több mint ezer fős lett a csoport. Majd elmondta, hogyan zajlott az első, krétás akció, hogyan potyogtak a könnyei a számítógépe előtt, hogyan szerveztek demonstrációt, vitafórumot.

 

„Nem állunk le, nem állunk le, amíg vissza nem foglaljuk az oktatást a gyerekeinknek. És akkor majd, a romok eltakarítása után létrehozunk egy mindenki számára elérhető, emberközpontú, modern oktatást, amit a tanár–diák–szülő szentháromságán és a szolidaritáson fog alapulni.”

 

Nézze meg Hajnal Edina beszédét!