Hajdú Gergő a Szeged Televíziónak: Megdupláztuk az operátorok számát az előválasztásra

Keddig 80 ezren regisztráltak időpontért online szavazásra.

2021. szeptember 22. 17:17

Hajdú Gergő a Szeged Televíziónak: Megdupláztuk az operátorok számát az előválasztásra

Pénteken volt már egy előzetese a szombati terheléses támadásnak, ami olyan volt, mintha egyszerre tízmillióan akartak volna szavazni. A személyes voksolást azért kellett leállítani szombaton, mert a sátraknál segítő aktivisták is használják a rendszert, ezen keresztül ellenőrzik az adatokat.

„A kapacitást folyamatosan bővítjük, hétfőn 50, kedden már százas nagyságrendű operátorral dolgozunk itt, a központban”

– mondta a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában Hajdú Gergő, az aHang kampányigazgatója.

Kérdésként merülhet föl az ügyben, hogy valóban terheléses támadásról volt szó, vagy csupán nem bírta az érdeklődést az előválasztási rendszer. A felvetésre Hajdú Gergő azt mondta:

ha nem győződtek volna meg arról, hogy kívülről érkezett támadás, nem kommunikálták volna ezt szombaton. „A támadás forrását, hogy melyik országból, kinek a megbízásából érkezett, nem tudjuk”

Azt is elmondta, elvégezték a belső terheléses teszteket, ami nagy volumenű volt, de arra nem lehet felkészülni, hogy olyan támadást kapnak, mintha egyszerre tízmillió ember akart volna szavazni egy olyan országban, ahol nem élnek ennyien.

Hajdú Gergő cáfolta az MSZP-s Tóth Bertalan nyilatkozatát, miszerint valakik védelmi kapukat hagytak volna nyitva a támadóknak a rendszeren.

„Szabotázsra utaló jelek egyáltalán nincsenek, ezt ki lehet zárni, már csak azért is, mert nagyon kevés ember fér hozzá a rendszerhez”

– tette hozzá az aHang kampányigazgatója, aki szerint több napos vizsgálat után talán azt meg lehet majd állapítani, hogy melyik országból érkezett a terheléses támadás.

Az ügyön egy külsős kiberbiztonsági cég dolgozik az előválasztás szervezőinek megbízásából. „Amint megvannak a konkrét adatok, kommunikálni fogjuk” – ígérte Hajdú, majd azt is hozzátette: a szombatihoz hasonló támadást már ki tudják védeni.

Az ellenzéki előválasztás szeptember 28-áig tart, eddig lehet szavazni a helyi ellenzéki jelöltekre és a miniszterelnök-jelöltekre online és több mint 700 településen. Amennyiben a miniszterelnök-jelöltek közül senki nem kapja meg a szavazatok felét plusz egy szavazatot, tehát az abszolút többséget, akkor második fordulót rendeznek október 4. és 10. között, amin az első fordulóban három legtöbb szavazatot kapott miniszterelnök-jelölt vesz részt, feltéve, hogy ott elértek legalább 15 százalékot.