Hadházy Ákos szerint az ellenzéknek példát kell vennie Orbán Viktorról

Zugló megválasztott országgyűlési képviselője szerint most nem a kampányról és a felelősségről kell vitázni, hanem szervezeti és személyi megújulásra van szükség. Ha nem lesz valódi változás, azt sem zárja ki, hogy visszavonul a politizálástól.
Kékes Viktória

2022. április 26. 13:01

Hadházy Ákos szerint az ellenzéknek példát kell vennie Orbán Viktorról

Nagyinterjút adott a 444-nek Hadházy Ákos. Zugló megválasztott országgyűlési képviselője szerint az ellenzéknek most azt az utat kell bejárnia, amit Orbán Viktor 2006 után:

 

„Akkor Orbán azt mondta: mostantól nem járunk a parlamentbe, helyette mindenki menjen el, és szervezze a helyi közösségeket - keresse azokat, akikre lehet számítani szórólapozásban, standolásban, akik a kocsmában elmondják, hogy mekkora kánaán lesz, ha győz a Fidesz, és akik leadják a drótot a helyi ügyekről.”

 

Hadházy szerint az ellenzéki kooperációt meg kell őrizni, 

 

„De ez semmit sem ér, ha kimerül abban, hogy megállapodunk a parlamenti bizottsági és alelnöki pozíciókról. Választókerületeket osszunk fel egymás között, ne tortát.”

 

Szerinte a legfontosabb feladat, hogy be kell épülni a helyi közösségekbe, éreztetni kell az ottaniakkal, hogy foglalkoznak velük, nem csak „négyévente begurulni a faluba a szolgálati Skodával.” Csak ebben az esetben kockáztatják majd meg az emberek a politizálást vidéken.

 

Saját magával kapcsolatban Hadházy elmondta, hogy belép a Momentum frakciójába, de a pártba nem, függetlenségéhez ugyanis ragaszkodik. Nagyon bízik abban, hogy a pártok nem akarják majd a parlamentben eljátszani a „díszellenzéki” szerepet, és bár az alakuló üléstől való távolmaradásuk szerinte nagyon lényeges, de nem elégséges.

 

„Ha csak ennyit teszünk, az hiteltelen bohóckodás. Az arcátlanul jól fizetett díszpozíciókat nem szabad felvenni. Korlátozni kell a parlamenti jelenlétet. Fontosabb törvényeknél a frakcióvezetőnek érdemes lehet megtartani a vezérszónoklatot, egy-egy kiemelten fontos ügyben akár napirend előtti is érdemes lehet szót kérni - de ha menetrend szerint részt veszünk a parlament munkájában, azzal legitimáljuk a rendszer látszólagos törvényességét, ami több, mint bűn: hiba.”

 

Saját felelősségének is érzi, hogy ezt eddig nem sikerült megértetnie az ellenzéki pártokkal, de bízik abban, hogy most átmegy az üzenet.

Itt az ideje végre vonalat húznunk és kimondani, hogy ezután nem teszünk ilyen szívességet a Fidesznek.

Címlapon

mutasd mind