Hadházy Ákos szerint a kormány által kitalált Integritás Hatóság ebben a formában semmit sem ér majd

Az „Integritás Hatóság” és az Európai Ügyészség között „csak” annyi a különbség, mint a maszturbálás és a szex között. Okozhat némi élvezetet az előbbi is, de eredménye csak az utóbbinak lesz – írta Facebook oldalán az ellenzéki politikus.
Vass Imre

2022. szeptember 24. 13:34

Hadházy Ákos szerint a kormány által kitalált Integritás
Hatóság ebben a formában semmit sem ér majd

Az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről – ez a címe annak a törvényjavaslatnak, ami az új korrupcióellenes hatóság működését szabályozná, amennyiben azt elfogadja a parlament. 

 

A hatósággal a kormány azt bizonyítaná az Európai Uniónak, hajlandó szigorítani az uniós pénzek elköltésének ellenőrzését. Erre azért van szükség, mert az unió szerint rendszerszintűvé nőtt a korrupció Magyarországon Orbán Viktor kormányzása alatt, és a magyar kabinet nem a megfelelő gondossággal bánik az uniós polgárok által összeadott pénzzel, amiből Magyarországot fel kellene zárkóztatni a Nyugathoz.

 

A Varga Judit igazságügyi miniszter által jegyzett törvényjavaslatot Semjén Zsolt a szokásos semjéni időben nyújtotta be.

 

 

„Pont olyan lett, mint vártuk, ettől aztán nyugodtan lophatnak tovább. Már a hivatal neve is mindent elárul a komolyságáról: Korrupcióellenes Hatóság helyett szemérmesen „Integritás Hatóságnak” hívják, hogy ne zavarják meg vele a drága választópolgárok fejét. Tulajdonképpen őszinték is, mert pont ennyit fog érni az egész” – írta Hadházy Ákos posztjában.

 

A politikus szerint „általánosságban is elmondható, hogy hatóságnak alig lesz elrettentő ereje, a fideszes politikusok csak röhögni fognak rajta. Ha a hatóság véghez is visz egy korrekt vizsgálatot, a végeredmény annyi lesz, hogy szólhat a Versenyhivatalnak, a Közbeszerzési Döntöbizottságnak, amelyekről már gyönyörűen láttuk, hogy mennyit érnek. A Hatóság nyomozni nem nyomozhat (nem nézhet meg emaileket, nem hallgathat le telefonokat), ahhoz szólnia kell az ügyészségnek ...Annak Polt a vezetője - ennyit erről. Van egy cinikus pont is: szólhat az EU Ügyészségnek- aminek ugye nem vagyunk a tagjai és nem járhat el Magyarországon...”

 

Hadházy szerint a kormány még a legkisebb esélyt is elveszi attól, hogy a hatóság eredményes legyen, hisz a vezető kiválasztását is úgy határozta meg, az neki kedvezzen: „Annyi kizáró okot illetve elvárást fogalmaz meg (talán a legszebb: "nemzetközi háttérrel kell rendelkeznie"), hogy szinte borítékolható, Orbán asztalán már ott van a gondosan kiválasztott díszpinty neve, például a Nemzeti Közszolgálati egyetem valamelyik docense. Amennyiben a korrupt Patyi András a Kúria alelnöke lehet, akkor ide is fognak találni valakit. A törvény szerint például Horváth Andrásnak esélye sincsen a pozícióra, pedig ha valaki, akkor ő még egy ilyen hivatallal is érhetne el eredményeket. De ugye nem ez a cél.”

 

 

Az ellenzéki képviselő problémásnak látja azt is, hogy a hivatal vezetőjét a köztársasági elnök nevezi ki azok közül, akiket az Állami Számvevőszék vezetője javasol neki. Szerinte az is nevetséges, hogy az új hatóság nem hozhatja nyilvánosságra a vizsgálatait, azok csak az „íróasztalnak íródnak majd”

 

Vannak kis trükkök is benne – írja még bejegyzésében Hadházy Ákos, aki szerint például ilyen az is, hogy a hatóság nem vizsgálódhat ott, ahol a Közbeszerzési Döntőbizottság már vizsgálatot folytat. „Ha véletlenül mégis ugrálna a gondosan kiválasztott elnök, akkor gyorsan indít egy vizsgálatot a Döntőbizottság és már nincs is baj az adott ügyben.” – teszi hozzá.

 

„Az első ránézésre is látszik, hogy a javaslat alapján ettől a hatóságtól egyetlen korrupt politikusnak sem lesznek álmatlan éjszakái. Ha pedig az EU ezt elfogadja az Európai Ügyészség alternatívájaként, akkor pont annyit ér, mint amit Orbán gondol róluk.” – zárja bejegyzését a politikus.

Címlapon

mutasd mind