Hadházy Ákos: Semmi szükség nem volt a közvetítő cégre a kínai védőoltások megvásárlásakor

A független országgyűlési képviselő azt mondta, az egészségügyben egy tragikus, de sajnos teljesen általános gyakorlat az a „csomagolás”, amit most a kormány a kínai vakcinák beszerzésekor megcsinált. Hadházy Ákos annak örül, hogy nyilvánosak lettek a szerződések, de azt is megjegyzi, nem így, nem a Facebookon kellett volna megjelentetni azokat. Szerinte ebben az is benne van, hogy elindult újra egyfajta belső harc a Fideszben, miközben egyre jobban érzik azt az óriási nyomást is, ami rajtuk van a vakcinabeszerzések miatt.

2021. március 12. 15:42

Hadházy Ákos: Semmi szükség nem volt a közvetítő cégre a kínai védőoltások megvásárlásakor

– Válaszolt valamit Gulyás Gergely és/vagy csapata arra a hozzászólására, amit a miniszter Facebook-oldalán tett a vakcinaszerződéses bejegyzés alatt?

– Nem láttam ennek nyomát, pedig elég sokáig néztük, kerestük. De már annak is örülök, hogy nem vették le. Valószínűleg már nem is merték, olyan sokan lájkolták a hozzászólásomat. Igazából azt várnám el, hogy rendesen, hivatalos csatornákon keresztül kapják érdemi választ a kérdéseimre, amiket felteszek.

Kérdések hozzászólásban – ha máshogy nem megy

– De azokon a csatornákon meg rendre Brüsszel, illetve Soros a válasz.

– Sajnos ez így van.

– Arról egyébként mi a véleménye, hogy Gulyás Gergely Facebook-oldalára így, egy az egyben kirakták a szerződést? Nagyon nincs is kisatírozva. Eddig nem ez volt a jellemző, máshogy állt a kormány a Facebookhoz is.

– Látszik, hogy a kormány egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít a Facebooknak. Viszont ez még egy olyan platform, amit nem tud kézzel irányítani. A teljes propagandagépezetük arról szól, hány emberhez jusson el, és hány emberhez ne jusson el az igazság. Az más kérdés, hogy a hirdetésekkel tudja befolyásolni valamilyen szinten, ki mit lát, de tartanak is a Facebooktól. Látszanak ugyanis azok a folyamatok, amelyekkel a Facebook leleplezi a nyílt hazugságokat, uszításokat. Ez a kormánynak kellemetlen lehet. Ezért is óvatosak. Hogy miért itt tették közzé? Ez akár fideszes belháborúra is utalhat.

– Milyen belháború lehet ez, kik lehetnek a szereplők? Elég bátor volt Gulyás Gergely kijelentése a kormányinfón csütörtökön, hogy huszonnégy órán belül nyilvánosságra hozzák a szerződéseket.

– Ennek előzménye is van, én is szerettem volna már korábban is a részleteket megtudni, tettem is fel kérdéseket, de kerek perec megtagadták a válaszokat. Csak a szokásos mocskolódás jött a minisztériumtól. Szél Bernadettnek is azt felelték, akadályozná a védekezést, ha nyilvánosságra hoznák a megállapodást. Ezek szerint most Gulyás Gergely akadályozza a védekezést? Nyilván nem erről van szó.

Ha pozitívan állunk ehhez az egészhez, akkor mondhatjuk azt, végre tényleg érzik a nyomást, hogy valóban vállalhatatlan lenne, ha nem lenne nyilvános a szerződés. De az is lehet, hogy úgy állnak hozzá, „úgyis megnyerjük a kommunikációs csatát”, mert majd azt kezdik el mondani, hogy mi, ellenzéki képviselők oltásellenesek vagyunk, miközben szó sincs erről.

Normális világban magától értetődő lenne, hogy egy ilyen szerződés nyilvános. Most először láthatja mindenki, mennyire felháborító ez a megkötött szerződés. Tény, hogy szerepel benne egy közvetítő cég, tény, hogy ez a cég nagyon zűrös, és az is tény, hogy Szenegál feleannyiért kapta a kínai vakcinákat, mint Magyarország.

– Vagy inkább arról van szó, hogy elvileg mi is ennyit fizettünk volna, mint az afrikai ország, csak valami valahogyan „történt”.

– Biztos voltam a kétszeres túlárazásban. Ugyanez volt a lélegeztetőgépek esetében és az összes általam vizsgált korábbi egészségügyi beszerzéseknél is. Mindegyiknél ott vannak a csomagolócégek...

– Ez valami szleng kifejezés jelen esetben, vagy tényleg csomagolásról beszélünk?

– A szakma, az orvosok, de a közbeszerzők is így mondják. Félig szleng is, de „csomagolásról” is szól. Van egy cég, amelyiknek semmilyen szaktudása nincs, csak megveszi a gyógyszert, az orvostechnikát, és semmit nem csinálnak vele, néha tényleg csak egy cetlit tesznek a dobozra, de ettől máris kétszer annyiba kerül. Ez az egészségügyben egy tragikus, de sajnos teljesen általános gyakorlat.

Közvetítő cég nélkül is vehettünk volna vakcinát Kínából... Mégsem így történt

És most bebizonyosodott, nem tudtak kibújni a bőrükből a védőoltások esetében. Itt most látjuk, hogy az oroszoktól a Nemzeti Népegészségügyi Központ vásárolt, Kínából meg mégis egy cégen keresztül érkezett a védőoltás. Ez azért is érdekes, mert maga Szijjártó Péter döngette a mellét annak kapcsán, hogy micsoda diplomáciai sikereket ért el, és hogy sikerült megállapodni a kínai vakcinák beszerzéséről. Ezek után pláne nem volt szükség a közvetítő cégre. Kormánygép ment el a vakcinákért, azaz mi fizettük azt is, így elméletileg szállítási költsége sem volt ezen a beszerzésen ennek a cégnek. Csak a nevét kellett adni hozzá.

És éppen ezért zavarba ejtő, hogy noha korábban foglalkozott gyógyszer-nagykereskedelemmel ez a cég, mégis, a tulajdonosa egy olyan részvénytársaság, amelyik néhány hónapja vásárolta meg. Mintha előre tudta volna, mekkora bevételt fog kapni.

A részvénytársaságnak a tulajdonosáról meg nem lehet semmit sem tudni. Ez nagyon jól ki van találva. Nincsen a zrt-nek cégbeszámolója, a cégjegyzékből sem lehet automatikusan megtudni, kik a részvényesek, nem tudni, ki áll mögötte. Az biztos, hogy néhány hét alatt huszonötmilliárdot nyertek ezen az üzleten.

Az meg tényleg csak egy vicc, hogy olyan ember vezeti a céget, aki egyébként a Budapest Banknál egy egyszerű üzleti tanácsadó, banki szolgáltatásokat árul. Minden jel arra mutat, nem más, csak egy egyszerű stróman, akivel el akarják majd vitetni a balhét.

Garai Szakács László