Hadházy Ákos: Rogán Antalnak is ott lenne a helye a Völner-Schadl korrupciós ügy vádlottai között

Az ügy aktája tele van Rogán Antal és közvetlen munkatársa nevével, ő valahogy mégis megúszta.
Kékes Viktória

2023. február 20. 10:40

Hadházy Ákos: Rogán Antalnak is ott lenne a helye a Völner-Schadl korrupciós ügy vádlottai között

Hadházy Ákos szerint az ügyészség mintha nem értené, ami a Schadl-Völner-ügyben a jegyzőkönyvekben szerepel, és nem hallaná, miket mondanak a gyanúsítottak. Az ellenzéki képviselő ezért segíteni próbál abban, hogy végre rájöjjenek,

 

 valójában a Rogán-ügyben kellene eljárniuk.

 

Ennek alátámasztására Hadházy felidézi: 

 

„A múlt pénteken bíróság elé állt szervezet főnöke a büntette előéletű R. Róbert, akit Schadl György »gazdám« néven szólított. Ő pedig – mint egy tanúvallomásból kiderül – fiaként emlegette a fővégrehajtót. R. amolyan elintéző ember volt, mindenféle problémára tudta, kihez kell fordulni. Több, egybehangzó vallomás szerint R. Rogán Antalra hivatkozott, mint aki segít neki elrendezni az ügyeket. Korábban írtam már róla, hogy tőle remélte egy állami vállalat vezetőinek leváltását is. A dolog fordítva is működött: R. kompromitáló információkat gyűjtött emberekről, egy gyanúsított vallomása szerint például Szijjártó Péter külügyminiszterről is. Egy lehallgatott telefonbeszélgetés alapján R. más miniszterekről is sokat tudott, például Süli János Paks2-ért felelős miniszterről, aki állítólag tőle kért segítséget valamilyen tartozás behajtásához. »Rogán ezekre rá se szarik« – fogalmazott meg sommás véleményt a kormány belső ügyeiről R”.

 

Az ellenzéki képviselő azt írja, eddig tudta, hogy Rogán „egy sötét alak”, akinek „piszkos ügyekben van benne a keze”, de a jegyzőkönyv alapján szerinte az látszik, hogy a helyzet sokkal súlyosabb, mint azt gondolta. 

 

„A kormány egyik befolyásos tagja alvilági figurákat alkalmaz, hogy anyagot gyűjtsenek neki más kormánytagok ellen! Mi ez, ha nem a legsötétebb maffia?! És az ügyészség szerint nincs itt semmi látnivaló, minden a legnagyobb rendben...”

 

Az ellenzéki képviselő azt ígéri, legközelebb R. másik „fiát” mutatja be, aki szintén befolyásos ember, és szintén kényes ügyeket intéz neki.

 

Múlt hét pénteken kezdte el tárgyalni a bíróság a rendszerváltás utáni magyar történelem egyik legsúlyosabb korrupciós botrányát, a Schadl-Völner-ügyet. A vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta. Korábbi vallomásukban mindketten tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését. Az előkészítő ülésen több vádlott is beismerte bűnösségét, de a meghallgatások február 21-én és február 23-án folytatódnak a Fővárosi Törvényszéken.

 

(Borítókép forrása: Hadházy Ákos Facebook-oldala.)