Hadházy Ákos nélkül, mindössze néhány óra alatt hoz döntést a parlament a 3000 milliárd forintot érő törvénycsomagról

Egynapos üléssel gyújtják be a rakétákat a T. Házban.
Kékes Viktória

2022. szeptember 26. 07:32

Hadházy Ákos nélkül, mindössze néhány óra alatt hoz döntést a parlament a 3000 milliárd forintot érő törvénycsomagról

Kövér László házelnök napirendi javaslata alapján az őszi ülésszak első ülése 13 órakor, a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről szóló megemlékezéssel kezdődik. 

 

A napirend előtti felszólalások után tesz képviselői esküt Ander Balázs és Dudás Róbert. A két politikus korábban is volt már képviselő, most a mandátumáról lemondott Szabó Hajnalkát és Végh Noémit váltják a Jobbik padsoraiban.

 

Hadházy Ákost még mindig bünteti a házelnök: ma sem teheti le az esküt. A kormánypártok (és időnként az ellenzék) korrupciós ügyeit napról-napra feltáró független politikus nem vett részt a parlament alakuló ülésén, mert nem akarta „ünneplőben végignézni, ahogyan a Választási Bizottság beszámolója után a parlament megszavazza, hogy ez egy tisztességes és demokratikus választás volt”. Kövér László bosszúból azóta sem biztosított neki másik alkalmat az eskütételre, azaz a mandátumát sem tudta felvenni. Képviselői jogait így nem gyakorolhatja, kötelezettségeit teljesíteni nem tudja, fizetést sem kap. Sőt, külön törvényjavaslatot is írtak annak érdekében, hogy tovább korlátozhassák a jogait. Sokak szerint ez egy demokráciában nem fordulhatna elő, de vannak olyanok is, például a zuglói MSZP, akik szerint a kialakult helyzet felelőse maga Hadházy.

 

Az eskütételeket követően az Országgyűlés megválasztja a Nemzeti Választási Bizottság hét tagját és három póttagját kilenc évre. (Az NVB jelenlegi tagjainak mandátuma szeptember 30-án jár le.)

 

A parlament hét képviselő nyolc mentelmi ügyében is dönt. A bíróság Hegedüs Andreának (DK), Orosz Annának (Momentum), Hajnal Miklósnak (Momentum), Tóth Endrének (Momentum), Pócs Jánosnak (Fidesz) és két ügyben Jakab Péternek (független) rágalmazás, Fekete-Győr Andrásnak (Momentum) pedig hivatalos személy elleni erőszak miatt indítványozta a mentelmi joga felfüggesztését. A mentelmi bizottság Hegedüs Andrea és Fekete-Győr András esetében kéri ezt a Háztól a parlamenti honlapon elérhető indítványok alapján. Döntenek Sebián-Petrovszki László (DK) tiszteletdíjának csökkentéséről is.

 

Ezt követően interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el, majd – várhatóan este 7 órától kezdődően – együttes általános vitában tárgyalják azokat a törvényjavaslatokat, amelyet az uniós pénzek megszerzése érdekében nyújtott be Varga Judit és Semjén Zsolt. (Ezekről itt  és itt írtunk.) 

 

Bár 3000 milliárd forintnyi uniós pénz sorsa a tét, a jelek szerint a képviselők az erről szóló vitát pár óra alatt lezavarják. 

 

No persze szorít az idő: az Európai Bizottság november 19-ig adott haladékot a kormánynak, hogy a jogállamisággal és korrupcióval kapcsolatos aggályaikat eloszlassák. Kérdés, hogy ezek a törvények elegendőek lesznek-e ahhoz, hogy meggyőzzék Brüsszelt arról, hogy az uniós források biztonságban vannak Magyarországon.

Címlapon

mutasd mind