Hadházy Ákos: Matolcsy Ádám lakik abban a luxusvillában, amit az MNB kutatóközpontnak vásárolt

Matolcsy György fia lakik abban a luxusvillában, amit a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa vásárolt meg 1 milliárd 300 millió forintért. A jegybankelnök házának szomszédságában található ingatlant az MNB „kutatóközpontnak” vásárolta meg.
Kékes Viktória

2022. február 17. 09:32

Hadházy Ákos: Matolcsy Ádám lakik abban a luxusvillában, amit az MNB kutatóközpontnak vásárolt

Ezidáig is sejteni lehetett, mostanra azonban bebizonyosodott: Matolcsy Ádám lakik abban az 1 milliárd 300 millió forintos budai luxusvillában, amit 2015-ben a Magyar Nemzeti Bank vásárolt meg. A jegybankelnök fiát új felesége közösségi médiába feltöltött képei buktatták le, ezeken ugyanis egyértelműen látszik, hogy a kérdéses ingatlanról van szó – írja Hadházy Ákos Facebook-bejegyzésében.

 

A Magyar Nemzeti Bank – pontosabban az egyik közpénzzel kitömött alapítványa – 2015-ben összesen 2 milliárd 300 millió forintért vásárolt meg két ingatlant:

  • az egyik az Úri utcában,
  • a másik a Mátyás király út 44. szám alatt található.

Ez utóbbi, bruttó 1 milliárd 300 millió forintért vásárolt luxusvilla épp Matolcsy György szomszédságában található, kertjében pedig lefotózták már Matolcsy Ádám Porsche-gyűjteményének néhány darabját. (A jegybankelnök fia Porschékat gyűjt, jelenleg öt ilyen luxusautója van.)

 

A villa megvásárlásakor az MNB alapítványa honlapján azt írta:

 

A Pallas Athéné Alapítványok által vásárolt ingatlanok a nemzeti célokat szolgáló közösségi vagyont gyarapítják.

 

Ezek szerint nemzeti célnak tekinthető, ha a jegybank elnökének fia a mi pénzünkből vásárolt luxusvillában él. 

 

Matolcsy Ádámnak nem lehet oka panaszra: miután 2016-ban – az MNB hitelprogramjából finanszírozva –megvásárolta a Balaton Bútorgyár Kft.-t, zsinórban jöttek az uniós és állami támogatások, és a kormányzati megrendelések, csak a Testnevelési  Egyetemmel 223 millió forintra szerződtek le. A gyár két év alatt összesen 630 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatáshoz jutott. A koronavírus-járvány alatt magyar állami támogatást is kapott Matolcsy Ádám cége: nem sokkal a pandémia kitörése után 287 millió forinttal dobták meg a Balaton Bútorgyárat.

Címlapon

mutasd mind