Hadházy Ákos: öt éve Botka László rácsapott az asztalra, ezért nem az MSZP-vel íratta meg a Fidesz a reklámtörvényt

A független országgyűlési képviselő azt állítja, 2017-ben Botka László akadályozta meg, hogy az MSZP egy Fidesznek kedves reklámtörvényt nyújtson be az országgyűlésnek. Hadházy szerint akár ez is vezethetett oda, hogy Botka miniszterelnök-jelöltségét megpuccsolták a szocialisták.
Kékes Viktória

2022. augusztus 01. 11:56


        Hadházy Ákos: öt éve Botka László rácsapott az asztalra, ezért nem az MSZP-vel íratta meg a Fidesz a reklámtörvényt

Nagyinterjút adott a Válasz Online-nak Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő szerint 

 

„Minden pártban vannak olyanok, akik valóban le akarják váltani a NER-t, de sajnos a pártoknak minimális tagdíjbevételük van, létüket annak köszönhetik, hogy az állam fizeti a képviselői járandóságot és az alkalmazottaikat is. Minthogy pártállamban élünk, végső soron a Fidesz fizeti. Nagyon úgy fest, hogy ezért cserébe kér is ezt-azt”.

 

Hadházy úgy látja ennek a pénznek az elvesztésétől félnek az ellenzéki pártok, szerinte (vele ellentétben) azért mentek el az országgyűlés alakuló ülésére is, mert engedtek a zsarolásnak. Márpedig az álellenzékiségnek nincs értelme, az csak látszatdemokráciához, az orosz állapotokhoz hasonló helyzethez vezet. 

 

Ennek szerinte már most vannak látható jelei: a Szabad Európa egyik cikkében például egyenesen azt állítja, hogy Rogán Antalnak kapcsolattartói vannak egyes ellenzéki pártokban, akik tolmácsolják a kéréseit. Hadházy saját pártelnöki időszakában tapasztalt is ilyet:

 

„Pártom egyik, akkor még nem képviselő tagjától kaptam egy üzenetet, amelynek feladója Rogán Antal volt. Közölte, hogy milyen reklámtörvényt adjunk be, amelyet szívesen megszavazna a Fidesz. Elhajtottam, aztán meglepve tapasztaltam, hogy az MSZP beadta azt a törvényjavaslatot. Igaz, Botka László akkor az asztalra csapott, ezért végül a szocialisták nem szavazták meg”.

 

Hadházy szerint lehet, hogy ez volt az egyik oka annak, hogy Botkát akkor megpuccsolták a szocialisták. A jelenlegi ellenzéki formációkat rendre erős kritikával illető független képviselő nem zárja ki azt sem, hogy a jövőben saját pártot alapít:

 

„Annak nincs értelme, hogy legyen egy Hadházy-párt, sok más elvérzett formáció után még egy. Értelme akkor van, ha rengeteg aktivistát sikerül megnyerni, illetve olyan alapítókat, akik ismertek, valamit letettek már az asztalra, van vesztenivalójuk és mégis beleállnak”.

 

Azt még nem tudja, kire fog szavazni a két év múlva esedékes EP-választáson, de úgy fogalmazott,

 

„óva intenék attól, hogy Brüsszelre az ellenzék afféle utolsó szalmaszálként tekintsen. A mi gondjainkat nekünk kell megoldanunk, itthon”.

 

Úgy látja, Brüsszel akaratán kívül sokat ártott” azzal, hogy az általa küldött pénzből épült ki a NER. Ráadásul az ország versenyképessége nemhogy, de még romlott is, hiszen egy olyan gazdaságban, ahol nem teljesítménnyel, hanem korrupcióval lehet könnyen pénzhez jutni, ez már csak így lesz. Ezért szerinte az uniós pénzek elapasztása is fontos lenne ahhoz, hogy ismét demokratikus lehessen a választás Magyarországon.