Hadházy Ákos: A bűnösöknek a bíróság előtt kell felelniük

Egyre több korrupcióra derül fény. A Völner- és a Schadl-ügyek mellett számtalan visszaélésre hívta már fel Hadházy Ákos országgyűlési képviselő. Amennyiben az ellenzék alakíthat kormányt, akkor ő hivatalból járhat el az ilyen esetekben. A politikus arról kérdeztük, hogyan képzeli el majd a munkát.
Vass Imre

2022. január 30. 17:16

Hadházy Ákos: A bűnösöknek a bíróság előtt kell felelniük

– Valódi változás kell, ez sokkal több, mint egy szlogen, tényleg így gondoljuk. Az emberek azt szeretnék látni, hogy az új kormány idején nehezebb lesz majd lopni, és ha valaki lop, akkor következménye lesz. Azt is szeretnék az emberek, hogy egy új kormány idején valóban legyen jogi felelősségre vonás az előző években, évtizedekben elkövetett korrupciós bűnök esetében.

Nyilvánvalóan ezt nagyon sokan ígérték, és nagyon sokszor kellett már a magyar választóknak csalódniuk egy-egy választás után. Mi azt szeretnénk, hogy ezután ne kelljen csalódniuk.

 

– Keller László egyszer már hasonló feladatot látott volna el, azonban nem igazán jutott eredményre. Mennyivel tudja ön eredményesebben ezt a korrupcióellenességet végigvinni majd.

 

– Keller Lászlóval sokat beszélgettem és nyilvánvalóan sokat kell tanulni az előző kudarcokból is. Ő komolyan gondolta, a kudarca nyilvánvalóan sok tanulságot hordoz. Nagyon megtisztelő Márki-Zay Péter felkérése erre a feladatra, ami természetesen nagyon inspiráló, de kellően nyomasztó is. Azonban csak akkor fogom elvállalni, ha úgy látom, hogy van lehetőség az ígéretek betartására. Ehhez arra van szükség, hogy az ember ne csak jól hangzó címeket kapjon, hanem ehhez megfelelő jogköröket és megfelelő infrastruktúrát is.

 

– Jogszabályi környezetben kell változtatni, vagy az jó, csak nem használja a jelenlegi kormány?

 

– A magyar jogszabályi környezet önmagában nem tragikus, vannak most is olyan jogszabályok, ami alapján a korrupció ellen lehetne küzdeni. A szándék nem volt meg erre. Nyilvánvalóan egy feles kormányzati többség esetén, legalábbis a kormányzás elején mindig ott lesz az a probléma, hogy Polt Péter nehezíti vagy megakadályozza-e a megfelelő eljárásokat. Meggyőződésem azonban, hogy bizonyos jogszabályok megváltoztatásával vagy újak meghozatalával feles többség esetén is meg tudjuk nehezíteni Poór Péternek a dolgát abban, hogy akadályozná a nyomozásokat. Azonban a jelenlegi jogszabályoknak alapján is, ha szándék van rá, akkor fel lehetne lépni a korrupció ellen. 

 

– Az utóbbi időben több fideszes képviselőkről, államtitkárról derültek ki korrupciós ügyek. Mennyi lehet még? Ez csak a jéghegy csúcsa?

 

– Csak az elmúlt napokban több miniszter, államtitkár neve teljesen egyértelműen szóba került korrupciós ügyekkel kapcsolatban, és sajnos eddig is jó néhány ilyen volt már. Amennyiben komolyan veszi az új kormány azt az ígéretét, hogy a fő felelősöket jogilag felelősségre kell vonni, akkor miniszterek, államtitkárok állhatnak majd bíróság elé. Nem hiszem, hogy egy ilyen bűnszervezet kiépítését meg lehetne úszni! Azt hiszik ezek az emberek, hogy mindent lepapíroztak és védve vannak, én az eddigi vizsgálataim alapján ezt nem gondolom így.

 

– Az átlagember számára úgy tűnik, hogy a Fidesz-rendszer velejéig korrupt. Egyetért ezzel a megállapítással?

 

– Akihez eljutnak a valódi hírek, sajnos nem mindenkihez, az ő számukra nem kérdés az, hogy amit Magyarországon látunk, az egy történelmi léptékű és méretű bűnszervezet, amelyiknek a vezetése a legmagasabb szinteken van. Nyilvánvalóan nagyon sok megtévesztett ember és a kormánypropaganda azon van, hogy ezekről az ügyekről elterelje a figyelmet, illetve amennyire lehet, elhallgassa az emberek elől. Azonban az igazságot hosszútávon nem lehet elhallgattatni és a bűnösöknek bűnhődniük kell!