Háborús bűnösöket azonosítottak, 15 éves tinit öltek meg az oroszok

Friss hírek az ukrajnai háború történéseiről.
Vass Imre

2022. május 06. 08:39

Háborús bűnösöket azonosítottak, 15 éves tinit öltek meg az oroszok

Fegyverszállításokról tárgyalt Johnson és Zelenszkij

A Downing Street esti beszámolója szerint Johnson és Zelenszkij telefonos megbeszélést tartott, amelyen a brit kormányfő kifejtette: az Ukrajna által vallott demokratikus értékek fontos ellensúlyt képeznek Vlagyimir Putyin orosz elnök „bukás felé tartó autokráciájával szemben”.

 

Johnson szóvivőjének tájékoztatása szerint a két vezető áttekintette az ukrajnai harci fejleményeket, és azt, hogy az ukrán fegyveres erőknek milyen további támogatásra van szükségük.

 

Az erről tartott egyeztetés része volt a hosszabb hatótávolságú fegyverzet szállításának lehetősége, annak érdekében, hogy elejét lehessen venni az ukrajnai civil lakosság elleni tüzérségi támadásoknak – fogalmazott a londoni miniszterelnöki hivatal illetékese.

 

Ukrajnai háború: 188 emberrablásra találtak bizonyítékot

Az ENSZ beszámolója szerint már közel 190 esetben találtak bizonyítékot emberrablásra, amivel csak tovább bővülhet a lista, aminek később súlyosabb árat fizethet Oroszország az ukrajnai háborúja miatt.

 

Ukrajna és nemzetközi szervezetek nyomoznak az ukrajnai háború ideje alatt esetlegesen elkövetett bűncselekmények, háborús bűnök után. Számos bizonyíték került feltárásra, de a procedúra még sokáig eltarthat, már csak amiatt is, mert továbbra sem ért véget a háború.

 

Michelle Bachelet emberi jogi főbiztos megerősítette, hivatala bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy az orosz csapatok és a hozzájuk kapcsolódó fegyveres csoportok önkényes letartóztatásokat hajthattak vére, és valószínűleg erőszakkal tüntettek el helyi tisztviselőket, újságírókat, civil aktivistákat, a fegyveres erők nyugalmazott tagjait és más civileket.

 

 

Az amerikaiak segítettek elsüllyeszteni a Moszkva hadihajót

Az amerikai hírszerzés segített Ukrajnának elsüllyeszteni az orosz Moszkva hadihajót – jelentette az NBC News amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

 

Az orosz Fekete-tengeri Hadiflotta zászlóshajója április 14-én süllyedt el, miután két ukrán Neptun cirkálórakétákkal eltalálta. A névtelenségüket kérő amerikai tisztviselők szerint a támadásra azután kerülhetett sor, hogy az ukrán fegyveres erők egy hajó azonosítását kérték az amerikaiaktól, amely a Fekete-tengeren, Odesszától délre hajózott. Az amerikaiak közölték, hogy a Moszkva az, és segítettek megerősíteni a helyzetét. Az ukránok ezután vették célba a hajót.

 

A tisztviselők hozzátették, hogy az Egyesült Államok nem tudta előre, hogy Ukrajna a Moszkvát fogja célba venni.

 

Putyin nagyon elszámította magát Ukrajnában

Az orosz elnök sok mindent elért, amióta csapatai megszállták Ukrajnát. Csak éppen az ellenkezőjét annak, amit voltaképpen akart.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök lassan kifut az időből. Vajon képes lesz-e május 9-ig, Oroszország 1945-ös, a nácik feletti győzelmének emléknapjáig valamiféle győzelmet hirdetni? Az ukránok ugyanis heves ellenállást tanúsítanak az orosz agresszióval szemben, és védik otthonaikat meg családjaikat.

Oroszország ezzel szemben nem mutat ilyen elszántságot. Az orosz erők harci morálja alacsony, katonái – némelyikük alig 18, 19 éves – nem akarnak háborút vívni. Nem találnak fasiszta rezsimet Ukrajnában vagy orosz ajkú kisebbséget, amely a felszabadítására vár.

 

Az oroszokat nem virággal, hanem makacs védekezéssel fogadják. Voltaképpen az ukránok hazájukban nagyobb szabadságot élveznek, mint az egyszerű oroszok odahaza, ahol eluralkodott a félelem, ahol a média hazudik, és ahol a hatóságok a másként gondolkodókkal szemben könyörtelenül lépnek fel.

 

Elkobozná és eladná az orosz és fehérorosz oligarchák befagyasztott vagyonát az Európai Tanács elnöke

Charles Michel, az Európai tanács elnöke úgy vélekedik, hogy az EU-nak el kellene koboznia a szankciókkal lefoglalt orosz javakat, amelyek eladásából származó bevételeket pedig Ukrajna újjáépítésére kell fordítani.

 

„Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy nagyon fontos, hogy ne csak befagyasszuk az orosz vagyont, hanem tegyük lehetővé annak felhasználását Ukrajna újjáépítésére” – nyilatkozta Michel az Interfax-Ukrajna hírügynökségnek adott interjújában.

 

Hozzátette továbbá, hogy véleménye szerint ez méltányossági kérdés. Nem csak az orosz vagyon befagyasztása, hanem annak elkobzása is, hogy azt abból befolyó pénzt az ukrán hatóságokra bízzák. Úgy véli, ez tisztesség és igazságosság kérdése.

 

Az EU a múlt hónapban közölte, hogy 30 milliárd eurónyi vagyont fagyasztott be, amelyek a feketelistán szereplő orosz és fehérorosz magánszemélyekhez kapcsolódnak. Kijelentései miatt Michel vált az első olyan magas rangú uniós tisztviselővé, aki javasolja ezen vagyon elkobzását – írja az AFP nyomán a The Guardian.

 

 

Állatmentés közben öltek meg egy 15 éves tinédzsert Ukrajnában

A Sky News beszámolója szerint egy harkovi tinédzsert is meghalt, aki épp állatkerti állatokat igyekezett evakuálni. A 15 éves fiú az életével fizetett azért, mert segíteni akart harkovi Feldman Ökoparknak.

 

A tulajdonos azt mondta, a csoportjuk egy csapat bivalyt igyekezett evakuálni, amikor rájuk támadtak. A támadás csütörtökön történt, melynek egy áldozata van, a 15 éves fiú, míg ketten pedig súlyosan megsérültek.

 

A fiú csak a szüleinek szeretett volna segíteni az állatok etetésében és evakuálásában. A csapat hatodik áldozata volt a fiatal fiú, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már nem lehetett rajta segíteni.

 

Azonosítottak 10 orosz katonát, akik részt vehettek a bucsai atrocitásokban

Ukrajna közölte, hogy azonosított 10 orosz katonát, akiket Bucsában való "atrocitások elkövetésével" vádolnak - számolt be a Sky News.

 

Az ukrán főügyész bejelentette, hogy 10 embert azonosítottak, akik "részt vettek a bucsai atrocitások elkövetésében".

 

Irina Venediktova elmondta, hogy az egyik esetben orosz katonák behatoltak egy házba, ahol civilek menedéket találtak, és "lőfegyverekkel fenyegették őket", valamint "gépfegyverek tárjaival csapkodták őket" - írja a brit portál.

 

Azt állította, hogy az azonosított katonák fegyvertelen civileket ejtettek túszul, megfosztották őket az élelemtől és a víztől, valamint bántalmazták és kínozták őket.

 

Kijevben további 17 orosz katona ellen folyik eljárás távollétükben - számolt be a főügyész.