Háborúellenes klip egy orosz zenekartól, az énekest letartóztatták egy tüntetésen

Hírek péntek este Ukrajnából, a háborúból.
Garai Szakács László

2022. március 11. 22:05

Háborúellenes klip egy orosz
zenekartól, az énekest letartóztatták egy tüntetésen

Almáskert egy csodálatos kórussal

A Shortparis II. világháborús orosz veteránokkal közösen énekel. A szentpétervári együttes friss, kifejezetten háborúellenes klipjében közreműködik az F. M. Kozlova kórus is. Ebben a kórusban olyan katonák énekelnek, akik még harcoltak a náci Németország ellen. És hogy teljes legyen a kép: Nyikolaj Komjagyint, a zenekar énekesét egy oroszországi tüntetésen letartóztatták... A dal címe Almáskert.

 

 

Bekeményít a YouTube: gyakorlatilag minden orosz propagandatartalmat törölnek

A Russia Today és a Sputnik már egy hete nem érhető el, de a YouTube most minden olyan csatornát töröl, amelynek köze van az orosz kormányhoz, sőt minden olyan tartalmat is törölnek, amik az orosz megszállást „relativizálják”.

 

Washington szerint Moszkva vegyi fegyvereket is bevethet

Erre biztosan nincsenek felkészülve Kijevben. Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a BBC-nek most arról beszélt, komolyan aggódik az Egyesült Államok amiatt, hogy vegyi fegyvert is alkalmaznak az oroszok.

 

Van, ami és aki nem változik: mindenről a Nyugat tehet, az orosz pátriárka szerint is

Akik nyíltan ellenségként tekintenek Oroszországra, azok a felelősek a helyzetért, közölte Kirill pátriárka, aki szerint a Nyugat fordította Moszkva ellen Kijevet.

 

Kirill korábban a leningrádi KGB ügynöke volt Mihajlov fedőnéven – innen indult Vlagyimir Putyin is. A pátriárka most azután írt levelet az Egyházak Világtanácsának, hogy arra kérték, vesse latba befolyását a háború befejezéséért.

 

Lukasenka találkozott Putyinnal Moszkvában, arra készül Ukrajna, hogy Fehéroroszország is támadni fog

Lehet, még ma éjszaka. Erre az adhat alapot Kijev szerint, hogy Ukrajna területéről lőttek az oroszok fehérorosz településeket, így provokálva ki a hadbalépést. Ennek a valószínűségét növeli a moszkvai találkozó.

 

Se orosz vodka, se gyémánt, se tengeri herkentyűk

Joe Biden bejelentette, hogy betiltja az orosz vodka, a tengeri herkentyűk és a gyémánt importálását Amerikába.

 

Ez lenne olyan rossz, mint a leminősítés

A CNN szerint az Egyesült Államok, a G7-országok és az Európai Unió megfosztaná Oroszországot attól a státusztól, hogy a Világkereskedelmi Szervezet tagjaként áruit negatív diszkrimináció nélkül szállíthassa más országokba, azaz megszűnnének az alacsony vámok és a lehető legtöbb akadályt állítanák a kereskedés elé.

 

Letiltották a Facebookot és az Instát Oroszországban

Az orosz főügyész „szélsőséges szervezetnek” minősítette a szolgáltató anyavállalatát, a Metát. A lépés válsz arra, amiről korábbi összefoglalónkban már írtunk, hogy a Meta engedélyezte egyes országokban az orosz katonai vezetők és személyek elleni erőszakra való felhívást – amennyiben az az orosz–ukrán háborúval van összefüggésben. A vállalat nem tiltja le a Putyinnak vagy Lukasenkának halált kívánó tartalmakat sem, amik normál esetben fennakadnának.

 

Macron: az EU kész újabb nagyhatású szankciókat elfogadni Oroszország ellen

– Ha a dolgok folytatódnak katonai téren, ha Putyin folytatja a bombázásokat, ostrom alá veszi Kijevet, ha folytatja a háborús jeleneteket, újabb szankciókat fogadunk el, beleértve a masszív szankciókat is – jelentette ki pénteken a francia elnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozóját lezáró sajtótájékoztatón Versailles-ban. – Készen vagyunk a büntetőintézkedésekre, azokon túl is, amelyeket eddig foganatosítottunk. (...) Semmi sem tilos és semmi nem tabu.

 

Emmanuel Macron megerősítette, hogy az EU a végsőkig támogatja Ukrajnát. Hozzátette: „Folytatjuk a nyomásgyakorlást Oroszországra, folytatjuk a párbeszédet (Olaf Scholz) német kancellárral karöltve”.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón jelezte, hogy a tagállami vezetőktől mandátumot kapott az orosz gazdaságot sújtó újabb szankciós csomag kidolgozására, ami a negyedik ilyen csomag lesz.

 

– Ahogy a francia elnök mondta, eltökéltek vagyunk a szörnyű agressziónak megfelelően válaszolni, és határozottak leszünk a válaszunkban – mondta Ursula von der Leyen. Emmanuel Macron elmondta, hogy szándékosan „őrzi meg a stratégiai kétértelműséget” a jövőbeni szankciókat illetően. Azt is megerősítette, hogy az Európai Unió előkészíti azon javaslatát, amely alapján 2027-ig leválhat az orosz fosszilis energiákról. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője már reggel jelezte, hogy az Ukrajnának biztosított fegyverek európai finanszírozásának megduplázását javasolta. A finanszírozást az Európai Unió az Európai Békekeretből biztosítja.

 

Az uniós tagországok külügyminiszterei február végén már elfogadtak egy 500 millió eurós támogatási csomagot az ukrán fegyveres erők képességeinek és ellenálló képességének a megerősítéséhez Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának megvédése, valamint a polgári lakosság védelme érdekében. Ezt az összeget javasolja most Brüsszel egymilliárd euróra emelni.

 

A támogatással különböző felszereléseket és készleteket, egyebek között – az eddigi legelső alkalommal – halált okozó fegyvereket és felszereléseket finanszíroznak majd az ukrán fegyveres erőknek. Ukrajna olyan felszereléseket kért, mint például légvédelmi rendszerek, páncéltörő rakéták, amelyekkel sikeresen megfékezhető az orosz harckocsik előretörése Ukrajnában, valamint csökkenthető az orosz erőfölény az ukrán légtérben.

 

Az eszközöket összehangolt módon Lengyelországba szállítják, amely az ukrán kormánynak nyújtandó katonai segítség központja lett. Innen indulnak a szállítmányok Ukrajna felé.

 

A francia elnök arra is figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború miatt Európa és Afrika „nagyon mélyen destabilizálódhat élelmezési téren” a következő egy-másfél évben.

 

– Újra kell értékelnünk a termelési stratégiáinkat az európai élelmezési stratégiánk megvédésére, de Afrikát illetően is, mert különben több afrikai ország is érintett lesz a következő 12–18 hónapban, erre is fel kell készülnünk – fogalmazott, arra utalva, hogy Ukrajna a világ egyik legjelentősebb gabonatermelője. – Érzékeljük, hogy az élelmiszer-ellátásunk, a védelmünk mennyire szuverenitási kérdés. Meg akarjuk választani a partnereinket, és nem akarunk tőlük függni.

 

Azt is jelezte a francia elnök, hogy a védelmi politika terén „meg kell határozni a szükséges beruházások összegét”. Ezen a területen májusig elkészül az európai stratégia.

 

– Az ukránok rendkívüli példát mutatnak bátorságból. Mi nem háborúzunk Oroszországgal, de támogatjuk Ukrajnát – szögezte le Emmanuel Macron. – Nekünk is ki kell vennünk a részünket, és bátraknak kell lennünk a történelmi döntésekben, és vállalnunk kell azt is, hogy a demokráciánk megvédésének ára van.

 

Ursula von der Leyen és Macron üdvözölte azt is, hogy London könnyíti a jövő héttől a Nagy-Britanniában élők ukrajnai rokonainak a brit beutazási és tartózkodási engedély kérelmezését, amelynek hosszadalmas eljárását több európai ország is bírálta. London az ukrajnai háború kezdete után indította el családegyesítési programját, s a Nagy-Britanniában élők ukrajnai rokonainak, akik a családegyesítési program keretében csatlakozni kívánnak hozzátartozóikhoz, jövő keddtől nem kell előre lefoglalt időpontokban személyesen megjelenniük a kijelölt vízumkérelem-beadási központokban, amiknél a jelenlegi szabályozás alapján még a beutazás előtt biometrikus azonosító adatokkal – például ujjlenyomattal – kell igazolniuk kilétüket, hanem az egész vízumkérelmi eljárás az esetek többségében online felületeken lesz intézhető.

 

Gérald Darmanin francia belügyminiszter számos alkalommal bírálta Nagy-Britannia „teljesen alkalmatlan válaszát és humanizmusának hiányát” az észak-franciaországi Calais-ban összegyűlt ukrán menekültekkel szemben, akik a La Manche túloldalára, a Nagy-Britanniában élő hozzátartozóikhoz szeretnének átjutni.

Címlapon

mutasd mind