Ha valami, ez tényleg hagyomány: idén tartják a 371. búcsú Tápén

Tavaly a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések miatt nem rendezhették meg Tápén a búcsút. Épp ezért talán nem véletlenül éreztünk úgy szombaton, hogy mindenki nagyon odatette magát, mintha az elmúlt évet is pótolni szerették volna.

2021. október 02. 21:18

Lényegében erről beszélt ünnepi köszöntőjében Szécsényi Rózsa, Tápé önkormányzati képviselője szombaton közvetlenül az esti koncert előtt, amikor úgy fogalmazott: Tápén búcsú nem maradhat el.

– Az egyetlen kivételt a tavalyi, a világjárvány miatt lemondott búcsú jelentette. A valódi hagyományokban korántsem gazdag Magyarországon egészen kivételes az a tény, hogy Tápén 1649 óta tartanak búcsút. Vagyis az idei a 371., és a matek csak azért nem jön ki, mert 2020-ban elmaradt a búcsú – mondta Szécsényi Rózsa.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

– Ezen a napon nagyon jó tápéinak lenni – fordult hallgatóságához a képviselő, és a kijelentést messzemenően alátámasztotta, hogy régen látott nagy tömeg lepte el a rendezvénynek otthont adó Búcsú teret.

A színpadon közvetlenül Szécsényi Rózsa után Szabó Sándor országgyűlési képviselő szólt az ünneplőkhöz. Móra Ferencet idézte, aki azt állította, hogy Szeged azért híres város, mert Tápéval határos. A politikus néhány szóban megemlékezett Tápé egyedülálló történelmi hagyományairól. Utalt a pénteki kiállításmegnyitóra, ahol az idén májusban tragikus hirtelenséggel elhunyt Török Gizella gyékényszobrász életműve előtt tisztelegtek.

– Az olyan rendezvények, amilyen egy búcsú is, a közösségépítésről is szólnak, az emberi találkozásokról – mondta Szabó Sándor, hozzátéve: pontosan tudja, hogy milyen erős helyi közösség alkotja Tápét.

Az elmúlt évek gyakorlatát követve a menettánc ezúttal is szombaton délután 3 órakor indult a Heller Ödön Művelődési Háztól. A Budai Nagy Antal utcát érintve a Rév utcán vonult végig a menet a Búcsú térig.

A táncosok a Búcsú térig tartó úton kétszer álltak meg, és adták elő műsorukat. Előbb a Budai Nagy Antal és a Rév utcák sarkán, majd a Rév utca és a Szendrei utca találkozásánál.

  • Az Árendás Néptáncegyüttes előkészítő csoportjai,
  • a Szegvári Dobbantó Néptáncegyüttes,
  • a Deszki Bánát Szerb Néptáncegyüttes,
  • az Üllési Fonó Néptáncegyüttes,
  • a Gyöprugi Ifjúsági Néptánccsoport,
  • a Borica-Bálint Sándor Néptáncegyüttes,
  • a Tápai Hagyományőrző Együttes,
  • a Nosztalgia Népitánc Együttes

táncait láthatta a népes közönség a menettánc során.

Kihirdették a süteményverseny győzteseit is, a Falusi Mariann és Weisz Viktor koncertje előtt. Színpadra hívták a három kategória győzteseit.

Az édessütemények versenyében Miklós Bianka, sóssüteményekében Oláh Rozália, míg a tápéi specialitásnak számító krumplis lepények készítői között Farkas Andrásné érdemelte ki az első helyet. Legszebb süteménynek Katona Izabelláét választották.

A Búcsú tér ezúttal is rengeteg kikapcsolódási lehetőséget kínált az óriás hintával, céllövöldével, forgókkal, dodzsemmel, ugrálóvárral és kirakodóvásárral. Az időjárást mintha megrendelték volna a szervezők.

Vasárnap a Szent Mihály Templomban tartandó szentmisével és azt követően az onnan induló körmenettel folytatódik a hagyományoknak megfelelően a tápéi búcsú.

B. P.