Ha valami bevált, érdemes átadni, hogy mások is hasznosíthassák: összeszedték a SASMob jógyakorlatait egy letölthető füzetbe

Tizenkét megfontolandó ötlet egy helyen, amik a 2018-ban indult program keretében sikeresen megvalósultak.

2021. szeptember 23. 19:56

Ha valami bevált, érdemes átadni, hogy mások is hasznosíthassák: összeszedték a SASMob jógyakorlatait egy letölthető füzetbe

Az ingyenesen letölthető (pdf) kiadványban benne van mind a hét nagy szegedi munkáltató, és az, mit valósítottak meg a programban. Ők egymástól is tanultak, és most közreadják, ezt a tudást, hogy mindenki aki akarja, hasznosítsa, továbbgondolja ezeket a bevált jógyakorlatokat.

1. Forgalomszámlálás okos eszközökkel

Az egyik cél az volt, hogy Szeged közlekedés szervezését megkönnyítsék; ehhez ma már naprakész forgalmi adatok állnak rendelkezésre. Automata utas- és forgalomszámláló rendszer létesült, amely a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Szoftverfejlesztés Tanszéke által szabadalmaztatott technológián alapul. A Belvárosi hídon számolták a forgalmat, többféle módszerrel is

2. Okos Város Adatközpont (OVAK)

A cél a város működésének átláthatóbbá tétele volt. Erre válaszul született meg az Okos Város Adatközpont próbaverziója a Ritek Zrt. üzemeltetésében, aminek az a lényege, hogy többféle adatbázist egyesít: a meteorológiai méréseket éppúgy, mint a munkavállalók munkába járási szokásaikat, a parkolási adatokat, vagy a forgalmi adatokat. Ennek köszönhetően készültek el a Griffsoft Informatikai Zrt. egyes fejlesztései.

3. Kerékpárparkoló-kapacitás bővítése a munkahelyeken

A SASMob projekt egyik fő célja a fenntartható közlekedési módok népszerűsítése. A kerékpáros közlekedési mód, mint az egyik fenntartható és klímabarát közlekedési eszköz, elterjesztéséhez szükség volt infrastrukturális beruházásokra, így jött létre a hét cégnél összesen négyszáz új kerékpártároló – nemcsak „házon belül”, azaz vannak olyanok, amiket az átlagemberek ishasználhatnak.

4. Kölcsönözhető céges kerékpárok és e-rollerek

Az előző célt szolgálva az evosoft Hungary Kft., a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Deutsche Telekom IT Solutions a projekt keretében beszerzett kölcsönözhető kerékpárokat és elektromos rollereket, amiket aztán odaadott a dolgozóinak. A siker, a kihasználtság sokkal nagyobb, mint azt előzetesen gondolták.

5. Kerékpárszervíz-állomás kialakítása

A kerékpáros közlekedést megkönnyítve az előbb már említett evosoft Hungary Kft., a Deutsche Telekom IT Solutions és a Pick Szeged Zrt. kerékpárszervizeket is kialakítottak, hogy a munkavállalók cégen belül tudják a saját vagy kölcsönzött kerékpárjukat megjavítani vagy megjavíttatni.

6. Kerékpáros közlekedést népszerűsítő kampány

Az egyik legnépszerűbb eszköz az országos Bringázz a Munkába! (BAM) kampányban való részvétel volt. Ezentúl voltak, akik egészségnapon vagy sportnapon hozták elő a témát, és voltak, akik zsebtérképpel járultak hozzá a cél megvalósításához.

7. Gyerekrajzkampány

A fenntartható közlekedést népszerűsítendő másik fontos eszköz a közösségi közlekedés. Ennek keretében hirdettek rajzpályázatot gyerekeknek. „A jelen és jövő közösségi közlekedése Szegeden – milyennek találod ma és/vagy hogyan képzeled el a város közlekedését 20, 50 vagy 100 év múlva?” címmel a munkavállalók gyerekeinek körében korosztálytól függetlenül írték ki a pályázatot. A rajzokat aztán villamoson, trolikon, illetve autóbuszok oldalán lehetett hónapokon át látni.

8-9. Munkahelyi menetjegy- és bérletkiadó automaták, illetve a közösségi közlekedési lehetőségeket bemutató falitérkép

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ és a Pick Szeged Zrt. vállalkozott arra, hogy menetjegy- és bérletkiadó automatát helyezzen el a telephelyén, így ott is megvásárolhatók bérletek. Továbbá náluk közösségi közlekedési lehetőségeket bemutató falitérképeket is kitettek a falakra, amik kifejezetten a telephelyekre bejárók/ingázók közlekedését segíti.

10. Fenntartható mobilitásmenedzsment – egyetemi kurzus a Szegedi Tudományegyetemen

A Gazdaságtudományi Karon hirdették meg a kurzust, a most indult tanévtől minden szemeszterben elindítják – minden egyetemi hallgató részt vehet rajta.

11. Kutatás a koronavírus-járvány munkahelyi hatásairól

A projekt nem tervezett mellékterméke volt ez a kutatás, ami a 2020 tavaszán elrendelt lezárások hatásait elemezte a munkavállalók körében. A kutatásban egyaránt megjelennek egy kérdőíves lekérdezés és fókuszcsoportos beszélgetések eredményei. A kutatási kérdések az otthoni munkavégzés közlekedésre és a munkavállalói jóllétre tett hatására is kitértek.

12. A közösségi közlekedést elősegítő jelzőlámpahangolás

A szegedi közlekedési jelzőlámpák nem minden esetben voltak összehangolva a közösségi közlekedés igényeivel, ezért a projekt keretében az önkormányzat felmérte a szükséges módosítandó helyeket és a közlekedési társaságok bevonásával finomhangolást terveznek tizennyolc helyszínen.

Címlapon

mutasd mind