Ha tudni akarja, mi a különbség Szeged és Felcsút között

Hétfő éjjel leégett a párizsi Notre-Dame katedrális tetőszerkezete, az épület súlyosan megsérült. Világszerte gyűjtés indult az újjáépítés támogatására, gazdag és nem túl vagyonos emberek, cégek és intézmények egyaránt adakozásba fogtak a kulturális és vallási műemlék megmentésére.

2019. április 18. 15:47

Ha tudni akarja, mi a különbség Szeged és Felcsút között

A magyar miniszterelnök másnap együttérzéséről és támogatásáról biztosította a francia államfőt és a francia püspöki kar elnökét, a reimsi érseket. Orbán Viktor közölte, a Notre-Dame szimbólum minden keresztény embernek, amely nem csupán Jézus Krisztus édesanyjának szentségét, de több száz éves történelmével hitünk közös menedékét is jelenti.

(Most elegánsan tekintsünk el attól, hogy az állítólag református Orbán „Jézus Krisztus édesanyjának szentségét” emlegeti, továbbá, hogy a reimsi érseknek is írt, akinek egyszerűen semmi köze egy párizsi katedrálishoz – és nemcsak azért, mert reimsi, hanem főleg azért, mert a franciaországi templomok már több mint 100 éve állami tulajdonban vannak.)

Ami viszont most fontosabb: sajtótitkárának közlése szerint a miniszterelnök sok erőt kívánt, és Isten áldását kérte a székesegyház újjáépítéséhez és régi dicsőségének helyreállításához.

Isten áldását kérte. De pénzt, azt egy fillért se adott.

Szijjártó Péter kedden azt mondta, a magyar kormány kész megfontolni a pénzügyi segítség nyújtását is – amennyiben ezt a francia állam igényli.

Azaz: ha hajlandók térden állva könyörögni nekik, akkor esetleg adnak pénzt. (Persze nem a sajátjukból, hanem a közösből.)

Eközben másutt: a szegedi önkormányzat azonnal 10 ezer eurónyi pénzügyi segítséget ajánlott fel a katedrális újjáépítésének támogatásra. Az összeg jelképes, de jelzi, hogy Botka László ismeri a szolidaritás – amúgy középkori keresztény eredetű, a Notre-Dame építésének idejének eszmei összefüggéseire visszavezethető – fogalmát, míg Orbán Viktor nem.

Persze az is lehet, hogy ismeri ő is. Csak nem érdekli.

A párizsi katedrális leégése és az arra adott kormányzati reakció – mint cseppben a tenger – megmutatja a NER igazi természetét.

Például azt, hogy csak névleg keresztények. Nem ismerik a szolidaritás ideáját (amelynek katolikus neve: felebaráti szeretet), és nem is érvényesítik.

Másfelől azt is megmutatja, hogy semmit nem tesznek, ha abból nincs politikai vagy pénzügyi hasznuk.

A kormánypropaganda azonnal el is kezdte a szekuláris és ateista franciákat okolni a balesetért (vesd össze áldozathibáztatás), és álhírekkel táplálni az összeesküvés-elméletet, miszerint muszlim migráns-bevándorlók gyújtották volna fel az épületet. Nem a katasztrófa érdekelte őket, pláne nem az újjáépítés, hanem csak az, hogy mozgósíthassák a megtévesztett vagy szélsőjobboldali szavazóikat az EP-választásra.

Pénzt meg egyszerűen eszükbe nem jutott adni, még csak jelképes összeget sem. Pedig még névtelen mexikói templomromok felújítását is fizeti a magyar állam. De az emberiség egyik közös kultúrkincsének helyrehozatalára nem jut. Jut persze a Zöld-foki Köztársaságnak, meg Mozambiknak.

Azt viszont nem árt eszünkben tartani, hogy a Mexikóban vagy Afrikában elköltött magyar közpénzek úgynevezett kötött segélyhitelek. Azaz csak arra és csak úgy lehet elkölteni őket, amire a magyar állam rábólint. Ami legalábbis nem cáfolja azt a gyanút, hogy a segélyhiteleket anonim tulajdonosi szerkezetű, offshore-paradicsomokban bejegyzett cégek kapják, amelyek az összeg egy – nem jelentős – részéből elvégzik (elvégeztetik) a kívánt beruházást, de valójában ez a módszer a magyarországi közpénzek Fidesz- és Orbán-közeli kezekbe történő átjátszásának a nyilvánosság elől elrejteni kívánt változata.

Egyszerűen csak külföldre viszik a lopást, hátha nem derül ki.

Ez a módszer viszont nyilvánvalóan nem tudott volna működni Párizsban: alighanem világbotrány lett volna belőle, ha kiderül, egynémely kormányközeli háttérember arról próbálja győzködni a Macron-adminisztrációt, hogy valamelyik Mészáros Lőrinc nevén lévő építőipari cég nyerjen megbízást a huszártorony újjáépítésére vagy a rózsaablak helyrehozatalára.

Lehet, hogy végül úgy sikerült volna, hogy stadion, luxusvilla vagy egy kastély jön ki belőle. Abban van ugyanis jelentős gyakorlatuk.

Az nem kizárt, hogy végül mégis ad pénzt a kormány is. Persze csak abban az esetben, ha a politikai érdekeik úgy diktálják: ha a belső felméréseik szerint a közvélemény arrafelé nyomja őket.

Mert kezd már rájuk égni: „Mészáros Lőrinc” éppen most nyert el egy 20 millió eurós magyar állami megbízást egy szombathelyi fociakadémia felépítésére. Eközben az emberiség közös kultúrkincsére a felcsúti klántól egy eurócent sem jut.

Az egész már annyira kínos, hogy – a szegedi példa nyomán – még a fehérvári fideszes önkormányzati is úgy érezte, neki is adnia kell. Szombathelyen (ahol „Mészáros” focipályákat épít) pedig maga a Fidesz-szervezet kezdett gyűjtésbe, mert a saját kormányuk pénzéhes smucigsága miatt már vörösre égett arcuk.

Ilyen ez a „régivágású kereszténydemokrácia”. Sosem voltak ezek keresztények, a hatalom és a pénz az ő igazi istenük. Az a valódi miasszonyuk.

Gáti Péter