Ha nem akar vonatozni a Balatonhoz, busszal is mehet, sőt, az északi part is elérhető!

1506, 1512, 1513: ezek a Volánbusz-vonalak nyúlnak el Szegedről a Balatonig, sőt, van, amelyik azon túlra is.
Garai Szakács László

2022. június 05. 13:35

Ha nem akar vonatozni a Balatonhoz,
busszal is mehet, sőt, az északi part is elérhető!

A MÁV-Volán csoportnak a gumikerekes divíziója sem akar kimaradni a nagy nyári balatoni menetrend-módosulásból: Szegedről három járattal utazhatunk a Balatonhoz, ha inkább buszra szállnák, mint vonatra.

 

 

1506, Szeged–Baja–Szekszárd–Siófok–Hévíz: avagy a nagy déli közelítés

Végig az ötvenötösön nyugatnak, majd Bátaszéknél irány észak, Szekszárd, ahonnan már csak három megálló, és Siófokon vagyunk – Hőgyész autóbusz várótermét és Tamási szolgáltatóházat kell leküzdeni. Mondjuk ekkor még csak a Balatonfőváros autóbusz-állomásán vagyunk, de akkor is: a Mars térről 6 óra 25 perckor indulva, 236 kilométernyi utazás után 10 óra 50 percre ott vagyunk Siófokon. És innen tovább utazhatunk a déli parton, Zamárdi vasúti megállóhelytől (majdnem) minden „állomáson és megállóhelyen” megáll a busz, ha le akarunk szállni; a hévízi végállomásra, az autóbusz-állomásra 13 óra 10 perckor érkezik meg a járat.

 

Onnan vissza 14 óra 15 perckor indul, Siófok 16 óra 27 perckor fut be, Szegedre 21 óra 5 percre érkezünk meg, minden nap. Fontos, a járat feláras, kiegészítő jegy váltása kötelező, ez gyakorlatilag a helyjegyet jelenti.

 

1512, Szeged–Solt–Dunaújváros–Székesfehérvár–M7–Siófok: tülekedés az északi átjárón és az autópályán át

Ha Szegedről a Balaton felé megyünk, nem az autópályán, akkor jellemzően Soltnál megyünk át a Dunán. A kormány nagy útfejlesztései a bordányi, zsanai összekötőt még nem érték el teljesen és az 53-as is lehetne jobb állapotban. De hát egyelőre ez jut, itt száguldunk a déli part felé. És ebbe a forgalomba tagozódik bele a 1512-es járat, ami Dunaföldvár után jobbra tart Dunaújvárosnak és Székesfehérvárnak, hogy aztán az M7-esen is több mint harmincnégy kilométert száguldjon. Ez a vonal 242 kilométer hosszú, ha kilométerrel hosszabb, mint a 1506-os, mégis, 4 óra 40 perc alatt ott van Siófokon: 9 óra 20 perckor indul csak a Mars térről és 14 órára ér oda a Balaton partjára. Vissza 17 órakor indul, 21 óra 40 percre ér a Mars térre, minden nap.

 

1513, Szeged–Kiskunmajsa–Solt–Dunaújváros–Balatonfüred

Szegedről korábban átszállás nélkül jellemzően a déli partra tudtunk utazni. Az idei nyári menetrendben azonban pénteken, szombaton és vasárnap az északi part keleti oldalának a(z egyik) legfontosabb települése Balatonfüred is elérhető. 8 óra 20 perckor indul a járat Zsombónak tart, majd ugyanúgy Soltnál megy át a Dunán, azonban onnan nem Dunaújvárosnak fordul, hanem a „hagyományos balatoni összekötőn” át Cecén, Simontornyán, Enyingen át éri el Balatonakarattyát, hogy Füredig még megálljon Kenesén, Almádiban és Alsóörsön is. 13 óra 5 percre vagyunk ott a busszal az intermodális csomópontban. Szegedre 15 óra 45 perckor indul a busz, a Mars téren 20 óra 25perckor szállhatunk le.

Vélemények

mutasd mind