Ha nagy esők jönnek: a védekezést jobban segíti majd az előrejelzés

A klímaváltozás miatt Szegeden is egyre ritkábban esik az eső, de akkor egyszerre hatalmas mennyiség zúdul a városra. Egy európai uniós program keretében ezután Szeged tizenegy pontján mérik majd a lehulló csapadék mennyiségét és fejlesztik az előrejelzés rendszerét is.

2019. május 09. 21:23

A klímaváltozás miatt térségünkben is kevesebb, de egyben egyre intenzívebb is a csapadék. Ez főleg a városokban okozhat jelentős károkkal járó villámárvizeket.

A közelmúltban, április 10-én például Szeged külterületén 16 milliméter csapadék hullott, míg Szeged belterületén 55 milliméter. A jelenség hevességét jól jelzi, hogy az április havi százéves csapadékátlag 44 milliméter, így a külterületen ennek harmada, míg belterületen ennek a 1,25 szöröse hullott.

Most egy összesen 750 ezer eurós uniós támogatással megvalósuló projekt fő célja, hogy egy csapadék- és villámárvíz-monitoring, előrejelző és online tájékoztató, figyelmeztető rendszer kialakítása révén felmérje a vészhelyzeteket, majd segítse a magyar-szerb határ menti régiók városaiban élőket a védekezében.

A térség két legnépesebb városában Újvidéken és Szegeden olyan mérőhálózatot építenek ki, amellyel az eddigieknél jóval nagyobb térbeli felbontásban ismerhető meg a lehulló csapadék mennyisége.

– Szegeden – döntően óvodák és művelődési házak udvarán – összesen tizenegy helyszínen biztosít helyet az önkormányzat a programban telepítendő mérőállomásoknak – mondta el csütörtökön délelőtt az egyik műszer telepítésének helyszínén, a Mars téri piaccsarnok zöldtetőjén Nagy Sándor.

Az alpolgármester kiemelte, három óvodában – a Kemes és a Garam utcaiban, valamint a Tünde tériben – olyan csapadékvízgyűjtőt is elhelyeznek, amelybe a lezúdult esővízet fogják tárolni. A három köbméteres tartályban összegyűlt vizet öntözésre használhatják majd az intézmények.

– A rendszer folyamatosan gyűjtött adatai és a mérések valós idejű megjelenítése jelentősen segíthetik az extrém csapadékesemények idején a városlakókat a védekezésben, vagy a helyi döntéshozókat és közműszolgáltatókat az esetleges válsághelyzetek kárainak enyhítésében – mondta Gál Tamás.

A Szegedi Tudományegytem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének docense hozzá tette: az előrejelzés birtokában például a záportározó tavakat a nagymennyiségű csapadék megérkezése előtt le lehet ereszteni, így elkerülhetők az olyan káresemények, mint amelyek április 10-én történtek.

Az aktuális mérési adatok és az előrejelzések szabadon elérhetők lesznek bárki számára a projekt weboldalán valamint a közösségi médiában és Android mobil applikáció keretein belül is.

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!