Ha fizettél a vízért, tudod öntözni a földjeidet

A vízügyi igazgatóságok továbbra is ki tudják elégíteni a szerződéses mezőgazdasági vízigényeket.
Garai Szakács László

2022. augusztus 12. 15:16

Ha fizettél a vízért, tudod öntözni
a földjeidet

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte: az év első hét hónapjában a mezőgazdasági vízszolgáltatás keretében ténylegesen szolgáltatott vízmennyiség jóval meghaladta a korábbi években tapasztaltakat. 2020-ban augusztusig a kiszolgált vízmennyiség az összes igény ötvennyolc százalékát, 2021-ben hatvannégy százalékát tette ki, a becsült igények figyelembevételével kalkulált mennyiség alapján az idén ez az érték már nyolcvanhat százalék.

 

Jelezték: a nyár végéhez közeledve a kiadott vízmennyiségek az előző hónapokhoz képest már csökkenő tendenciát mutatnak, a gazdák továbbra is élnek a rendkívüli vízhasználat igénylésének lehetőségével. A vízügyi igazgatóságok a rendelkezésre álló vízkészletek figyelembevételével adnak ki új engedélyt, szem előtt tartva, hogy a szerződéses vízhasználók érdekei ne sérüljenek.

 

Az országban a tizenkét vízügyi igazgatóságból tizenegy területén van vízhiány elleni védekezési készültségi fokozat érvényben, hét vízhiánykezelő körzetben elsőfokú, öt vízhiánykezelő körzetben másodfokú, és huszonöt vízhiánykezelő körzetben harmadfokú vízhiány elleni védekezési készültséget rendeltek el.

 

(MTI)

Vélemények

mutasd mind