Ha a hazugság fájna, Tápai Péter ordítana – Nemes István olvasói levele

A számok meg a tények jelentik a fideszes álhírek legjobb ellenszerét.
Szeged.hu

2023. február 09. 16:39

Ha a hazugság fájna, Tápai Péter
ordítana – Nemes István olvasói levele

Néha elgondolkodom rajta, milyen lenne a világ, ha a Fidesz és a KDNP politikusai nem hazudoznának megállás nélkül. Néha úgy érzem, hogy ők nemcsak, hogy nem akarnak, nem is tudnak igazat mondani. De mi lenne, ha megtanítanánk nekik, hogy kell?

 

Ehhez kapóra jött Tápai Péter és Haág Zalán hétfői sajtóközleménye, amiben Szeged 2023-as költségvetését támadják. Őszintén megdöbbentett ugyanis, hogy volt bátorságuk ennyi idióta hazugságot leírni. Gyakorlatilag minden mondatukban van valamilyen valótlan állítás vagy ferdítés. Szóval úgy döntöttem, mondatról mondatra végigmegyek a nyilatkozatunkon, és kijavítom, hogy lássák, hogy kell igazat mondani. 

 

Kezdjük az elején!

„Míg a kormány többek közt a megváltozott energiapiaci helyzetre reagálva mintegy 1,3 milliárd forinttal támogatta a várost, addig a baloldal büdzsétervezetében ismét a legelesettebbeket készül megsarcolni” – írják.

 

A felületes szemlélő talán észre sem veszi, hogy itt rögtön két nagy hazugságot zsúfoltak egy mondatba. Valóban érkezik ugyanis a városnak 1 milliárd 300 millió forint rezsihozzájárulás, csakhogy közben meg szolidaritási adó címén a Fidesz el is vesz rögtön 3 milliárdot Szegedtől. Ebbe a matematika feladványba már egyszer Mihálffy Béla is belebukott, úgyhogy segítek: az igazság az, hogy 1 milliárd 700 milliót elvesz tőlünk a kormány. De a kamuzásuknak ezzel még közel sincs vége! A rászorulók sanyargatása ugyancsak hazugság. A költségvetés tervezetében világosan szerepel, hogy Szegeden a szociális ellátásokra fordított összeg a tavalyi 1 milliárd 200 millióról 1 milliárd 500 millióra nő. Ennyivel költ idén többet a város az elesettek megsegítésére.

 

Tehát akkor helyesen ez a mondat így szól:

 

„Míg a kormány többek között 1,7 milliárdot vesz el a városunktól, az önkormányzat 300 millió forinttal növeli a legelesettebbeknek nyújtott támogatást.”

 

Ezután a fergeteges fideszes nyilatkozat nagy adag képmutatással folytatódik:

 

„A sorokat böngészve az is látszik, hogy városi propagandára idén sem sajnálják a pénzt, és több mint valószínű, hogy a haverok is jól fognak járni.”

 

Ez a mondat olyan mértékben nélkülöz mindenféle tényállítást, hogy vitatkozni is nehéz vele, leginkább a rágalmazás büntetőjogi kategóriájába illik. De le tudom fordítani úgy, hogy tényekkel alátámasztható legyen:

 

„A sorokat böngészve az is látszik, hogy a Fidesz 7 milliárd 800 millió forintból folytat szankcióellenes propagandát és Magyarország immár hivatalosan is az Európai Unió legkorruptabb állama.”

 

Bármilyen hihetetlen, de a következő mondatban még sikerül fokozniuk a pofátlanságot:

 

„Arról nem is beszélve, hogy – az oktatás legsötétebb éveit idézve – épp most négy óvoda bezárására készül az önkormányzat.”

 

Nem tudom észrevették-e a Fidesz–KDNP képviselői, hogy hónapok óta sztrájkolnak és demonstrálnak a magyar pedagógusok a közoktatás borzasztó állapota és a megalázóan alacsony bérek miatt. Az „oktatás legsötétebb éve” most van, 2023-ban, Orbán Viktor országlásának tizenharmadik esztendejében. Egyébként Szegeden valóban átszervezik az óvodai ellátást, mert nemcsak a magyar gyerekek száma csökken folyamatosan, de súlyos hiány van óvodapedagógusból is, mert a kormány az ő bérüket sem hajlandó megemelni. Tehát, ha Tápaiék igazat akartak volna mondani, az így szólna:

 

„Arról nem is beszélve, hogy tizenhárom év fideszes kormányzás eredményeképp a magyar közoktatás legsötétebb éveit éljük és a pedagógushiány már az óvodákban kezd elviselhetetlenné válni.”

 

Ezután a Fidesz–KDNP politikusai kicsit megpróbálták magukat hátba veregetni, még ha ehhez kicsit el is kellett ferdíteniük az igazságot:

 

„Míg a kormány lehetőségei határán egyensúlyozva igyekszik minél jobban segíteni a magyar családokat, addig Szeged baloldali vezetése tovább bünteti a szegedi családokat és vállalkozásokat.”

 

Hiszen ez újabb nettó hazugság! A magyar költségvetés egyensúlyáról mindent elmond, hogy a kormány a hatálybalépés előtti napon az országgyűlést megkerülve, rendeleti úton módosította. Ugyanis kiderült, hogy az eredeti szöveg köszönőviszonyban sincs a valósággal, a hiány és az infláció is a kormány által várt szint többszöröse lesz. A megszorítások pedig már elkezdődtek, 2023-ban a magyar állam egészségügyre és oktatásra is még kevesebbet költ majd míg tavaly. Eközben nálunk nem csak a szociális támogatások emelkednek, de egy vadonatúj bölcsőde is épül az újszegedi családok számára. Vagyis helyesen:

 

„Míg a kormány képtelen egyensúlyban tartani a központi büdzsét és az oktatáson, meg az egészségügyi kiadásokon spórol, addig Szeged költségvetése stabil, sőt a rászorulók támogatása mellett a fontos fejlesztések is folytatódnak.”

 

Ezen a ponton kezdtek kifogyni a hazugságokból és az alábbi mondattal rövidre zárták a közleményt:

 

„A szegedi Fidesz és KDNP álláspontja szerint ez a költségvetés egy rettentő szűk kört leszámítva senkinek nem ígér semmi jót a 2023-as évre nézve.”

 

A valódi tények és számok ismeretében már tudjuk, hogy ez a mondat így nem igaz. Valójában

 

„a szegedi költségvetés a kormányzati elvonások és a nehéz gazdasági helyzet ellenére is biztonságot és fejlődést ígér a város számára.”

 

A szegedi fideszesek szerencséjére a hazudozás nem okoz közvetlen fizikai fájdalmat annak, aki elköveti, de biztos vagyok benne, hogy nem is tesz jót nekik. Remélem eljut hozzájuk a levelem és végre megpróbálnak őszintén beszélni a szegediekhez. Mert mi már nagyon unjuk az átlátszó hazugságaikat.

 

Nemes István