Gyurcsány: Magyarország Orbán miatt „balhés ország lett”

Kormányváltás esetén lesz valódi elszámoltatás, újra erős önkormányzatokat vizionált, és arra kérte hallgatóságát, hogy segítsenek abban, hogy Magyarország újra normális ország legyen. Szegeden járt Gyurcsány Ferenc, a DK előválasztási kampányának rendezvényén.

2021. július 28. 23:33

Gyurcsány: Magyarország Orbán miatt „balhés ország lett”

Egyetlen kormány sem tudja jobban a szegedieknél, hogy mi kell Szegednek – jelentette ki az exkormányfő, aki szinte minden szavával a kormányt bírálta, és arra buzdította híveit a Széchenyi téren tartott kampányeseményen, hogy a megyei egyes választókörzetében Binszki Józsefet (DK), míg a kettesben Tóth Péter (Jobbik) képviselő-jelölteket támogassák.

Kitért arra, hogy korábban a DK-nak a Jobbik engesztelhetetlen ellenfele volt, amely az utóbbi években kacskaringós utat járt be, de rátalált a demokratikus politikai felfogásra. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjei közül a DK jelöltjét, egyben feleségét, Dobrev Klárát ajánlotta.

Szokatlan helyzet, ha nem is példátlan, hogy egy családban létezik egy másik politikus is – utalt a valóban nem mindennapi családi és közéleti helyzetére feleségével összefüggésben Gyurcsány Ferenc.

Szerinte Dobrev Klára annak ellenére, hogy nő, a legférfiasabb jelölt az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül. Hozzátette: a nők férfiaknál nagyobb türelme és kompromisszumkészsége meglátása szerint szintén Dobrev Klára mellett szól a mostani versengésben

Úgy látja Gyurcsány Ferenc, hogy Magyarország „balhés ország lett” a Fidesz kormányzása alatt. Szerinte vissza kell térni ahhoz a gyakorlathoz, hogy az ország dolgait megbeszéljük egymással. Ám ehhez elengedhetetlen, hogy szóba álljunk egymással. A volt kormányfő szerint az Orbán-kormány éppen ezt nem teszi.

Utalva a helyi közélet eseményeire felháborodva beszélt az Szegedi Tudományegyetem állami fenntartásának megszüntetéséről, és arról, hogy egy magánalapítvány kezébe adtak annak működtetését. Az eljárást a legnagyobb lopások egyikének nevezte. Egyben élesen bírálta az egyetem jelenlegi vezetőit, aki milliárdokért cserébe levezényelték az átalakulást.

Beszédében azt is megfogalmazta, hogy a 2010 előtti világhoz nem lehet és nem is szabad visszatérni a kormányváltás után. Majd arról beszélt, hogy a Fidesz 2015 óta azzal nyer választást idehaza, hogy a migránsokkal riogatja a lakosságot.

Szerinte ezzel az eszközzel elérte a kormánypárt, hogy 2021-ben a lakosság 80 százaléka nem akar menekülteket befogadni, és úgy vélni, hogy a déli határra épített kerítést nem szabad lebontani.

Gyurcsány szerint ezt el kell fogadni, azért is, mert egy kormánynak nem feladata a lakosság nevelése. Ezek után kitért a Pegasus-ügyre, és elmondta: nagyon valószínű, hogy az állam lehallgatta és megfigyelte állampolgárait.

Nem Putyin elnök világához akarunk hasonlítani – zárta a témáról szóló eszmefuttatását. Hitet tett az erős önkormányzatok mellett, jelezve, hogy kormányváltás esetén nagy átrendeződés várható helyhatóságok háza táján.

Példaként említette meg, hogy a településeknek vissza kellene kapnia az iskoláikat, mert helyben tudják az emberek legjobban, hogy milyen oktatási intézményekre van és lenne szükségük.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy újra kell nyitni a devizahitelesek dossziéját, mert a megkötött szerzőrésekben az árfolyamváltozás kockázatát kizárólag a hitelfelvevők viselték, ami nyilvánvalóan igazságtalan.

Kormányváltás esetén már az első ciklusban 40 százalékkal emelni fogják a pedagógusok bérét. A jelenlegi kormány elszámoltatását firtató kérdésre úgy válaszolt: ehhez egyszerre lesz szükség valódi politikai akaratra és a feladatát valóban elvégezni tudó igazságszolgáltatásra .

Nem kertelt, amikor arról beszélt, hogy rövid időn belül az országnak új alkotmányra lesz szüksége. A lakhatási feltételek érzékelhető javulása érdekében bérlakás-programot kell indítani. Teljesen új alapokra kell helyezni a közmédiát, mert kormányváltás után az állami tájékoztatás a jelenlegi formában nem folytatódhat.

Végül a nyugdíjasok helyzetéről beszélt. A hazai közel 2,5 millió nyugdíjas kapcsán kifejtette, hogy a jelenleginél rugalmasabb korhatárokat kell megállapítani, változtatni kell a nyugdíj-emelés kiszámításának módszerén, vagyis vissza kell térni a svájci indexáláshoz, és be kellene vezetni a nyugdíjplafont is. Ez utóbbit azért, mert létezik havi kétmillió forintnál magasabb nyugdíj is Magyarországon.

Erős rendőri jelenlétet tapasztaltunk Gyurcsány Ferenc szegedi látogatása alatt a Széchenyi téren és környékén. Nyilván az esetleges rendbontásoktól és provokációktól tartva a DK-s rendezvényen feltűnően sok volt a karszalagos rendező, ám szerencsére apró rendbontásra sem került sor a közel másfél órás kampányesemény alatt.

B. P.