Gyurcsány Ferenc: Nekik lejárt az idejük, nekünk eljött az időnk!

Pénteken délután, a járványra való tekintettel idén is online tartotta meg hagyományos évértékelőjét Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője.
Kékes Viktória

2022. február 11. 16:32

Gyurcsány Ferenc: Nekik lejárt az idejük, nekünk eljött az időnk!

Immáron 18. alkalommal foglalta össze a volt miniszterelnök, hogy hol tartunk, hova megyünk és melyikőnknek mi a dolga. Évértékelőjét a jelenlegi kormány bírálásával kezdte. Ő úgy látja, 12 év kormányzás után az emberek jelentős többségének elege van ebből a kormányból. Ez a hatalom elfáradt és feslett. Híján van a gondolatoknak, ideáknak, frissítő eszméknek. Finnországgal ellentétben pl. itt ósdi, elavult eszméket látunk. 

 

A fáradtság Gyurcsány szerint 12 év után természetes, de ez a hatalom feslett is, azaz nem képes saját szabályai és elvei szerint sem élni, a közéletben részt venni. 

 

Soha a kormányoldal környékén ennyi köztörvényes disznóságot nem követtek el, ez a hatalom az elmúlt száz év talán legkorruptabb rendszere.

 

Ez a feslettség nem csak a hatalmat, de a hatalmat gyakorlókat is jellemzi. Az orbáni világ valójában nem bátor, hanem nagyhangú. Ez a hatalom nem erős, hanem durva. Ez a hatalom nem keresztény. Ők a pénz és hatalom hívei, akik gyalázzák közös keresztény örökségünket.

 

Itt pogány barbárokkal állunk szemben, akik csak kereszténynek szeretnének látszani.

 

A jelenlegi kormány kritikája után Gyurcsány áttért az ellenzék programjára és az áprilisi választásokra. Elmondása szerint az egyesült ellenzék az arányos középutasság politikáját követi, vagyis hogy a szabadság méltányos korlátozásával kell egyenlő arányban szétosztani a lehetőségeket. Abban is egyetértenek, hogy úgy kell jobb életet teremteni mindenkinek, hogy közben jobbá kell tennünk azt a környezetet, amelyet unokáinkra hagyunk. 

 

Bár az egységes ellenzéket alkotó hat ellenzéki párt nagyon különböző, vannak mégis olyan közös pontok, amelyek összetartják őket:

 

Egy Európa-párti, hazafias koalícióról beszélünk, amely nagyon biztos abban, hogy élni kell hagyni az embereket. 

 

Nem az emberek magánéletében akarnak turkálni, hanem arra akarnak vigyázni, hogy egy tisztességes, az embereket szolgáló közélet legyen. Gyurcsány szeretné, ha ezt az emberek többsége támogatni tudná a programjukat, de ő is tudja, hogy a valóságban 2,5 millió szavazója van az egyesült ellenzéknek és kb. ugyanennyi a Fidesznek is. Fontos tehát, hogy mi történik a választás után.

 

Meg kell tanulnunk békében élni. Nem szabad a másikat nem létezőnek tekinteni. Mi segíteni fogjuk a magyarokat abban, hogy megtanulják elfogadni a másikat akkor is, ha nem egyezik a véleményünk.

 

Az áprilisi választás a DK elnöke szerint arról fog szólni, hogy maradjon-e Orbán vagy ne:

 

Ők vagy nem ők, kelet vagy nyugat. Kérem támogassák az ellenzéket és Márki-Zay Pétert! Nekik lejárt az idejük, nekünk eljött az időnk! - zárta gondolatait Gyurcsány Ferenc.