Gyurcsány Ferenc a kihelyezett frakcióülés programjai között lenyomott egy fórumot is

Fél órát kapott a lakossági fórumon Gyurcsány Ferenc, és fél órát a közönség kérdezhetett – innentől kezdve már nem volt sajtó nyilvános az esemény.
Iványi Aurél

2023. március 29. 20:21

Gyurcsány Ferenc a kihelyezett
frakcióülés programjai között lenyomott egy fórumot is

Binszki József szegedi várospolitikai alpolgármester, a Demokratikus Koalíció szegedi elnöke konferálta fel a volt miniszterelnököt, hangolásképpen a párt növekedéséről beszélt, ezt úgy érzékeltette, hogy az egykor túlméretezettnek tartott irodájukat mostanra belakták. Szegeden szerinte a párt, ha nem is a legmeghatározóbb, de meghatározó. Az Ifjúsági Házban utoljára öt évvel ezelőtt tartott fórumot a volt miniszterelnök, akkor dugig volt a terem, a mostani szeánszra azért kevesebben jöttek el. A lakossági fórum csúcspontja az volt, amit Gyurcsány Ferenc már órákkal korábban a sajtónak is bejelentette, hogy a Demokratikus Koalíció Botka László mögé áll a jövő évi önkormányzati választásokon.

 

„Volt nekem vitám Botka polgármesterrel, miért ne lett volna? Mi nem barátkozunk, nem arról szól a mi politikai életünk. Nem járunk együtt sörözni, nyaralni. Hanem arról szól, hogy jól csinálja-e, vagy sem. Az ő vezetésével csinálnak valamit, ami rendben van. Nekünk innentől kezdve nincs más lehetőségünk.”

 

 

Gyurcsány itt megvillantotta, hogy ő is mondhatna keményeket, amivel megsért sokakat, akár a jelenlévőket is, de nagyobb vállalkozás, együttmaradni, azokat összetartani, akik nem feltétlenül értenek egyet. A volt miniszterelnök arról is beszélt a Demokratikus Koalícióval kapcsolatban, hogy a pártban olyanokkal dolgoznak együtt, akik vagy egy bizonyos pártból jöttek, vagy valamelyik másikból, vagy nem is volt korábban pártjuk, közöttük is vannak viták, de abban egyetértenek, hogy olyan országot kell csinálni, ahol tízmillió magyar megélheti a különbözőségét, és mégis összeköti őket a magyarság, és az emberség.

 

 

A DK-elnök nekiment a kormánynak, az lett volna meglepő, ha nem megy neki, szerinte az egyik legfőbb bűnük az, hogy Magyarországon megszűnt a tisztességes, nyilvános közbeszéd, ettől toxikus a közélet. A háború kérdését sem kerülte meg.

 

„Végtelenül hazug az állítás, hogy mi háborúpártiak vagyunk, a kormány meg békepárti. Az igazság az, hogy ők oroszpártiak, mi pedig tisztességpártiak vagyunk.”

 

Az Orbán kormány, miközben az identitását Trianonból meríti, most éppen abban látja a béke zálogát, ha Ukrajna feladja az oroszok által eddig elfoglalt területeket. Itt a közönséggel úgy próbálta meg az agresszió és a béke kérdését egy kicsit érzékletesebbé tenni, hogy azt hozta példának, hogy mit tennének a szegediek, ha Csongrád-Csanád megyébe bevonulnának valakik, majd a szomszédok arra kérnék őket, hogy engedjétek el az otthonotokat, mert akkor béke lesz. El kell dönteni, hogy az agresszor, vagy az áldozat békéje a cél.

 

Az egy órásra tervezett fórum második felén már a közönség kérdezett, erről a sajtó már nem számolhatott be. Csak fél füllel hallottuk az első kérdést, ami a DK többi párthoz való viszonyát firtatta. A választ, és a többi kérdést már nem hallottuk, a DK elnök szegedi turnéja este fél nyolckor a Barcraftban folytatódott.