Gyurcsány Ferenc: Nem ellenzéke vagyunk ennek a kormánynak, hanem ellenfele

A Demokratikus Koalíció XIII. kongresszusán évet értékelt a párt elnöke.
Kékes Viktória

2023. február 05. 15:27

Gyurcsány Ferenc: Nem ellenzéke vagyunk ennek a kormánynak, hanem ellenfele

Gyurcsány Ferenc színpadra lépése előtt az Európai Unió himnusza csendült fel, majd rövid visszaemlékezéssel folytatódott a közvetítés. Ebben arról volt szó, hogy a korábbi feltételezésekkel ellentétben nincs a DK felett üvegplafon, a párt támogatottsága folyamatosan nő. Ismét kijelölték kit tartanak felelősnek az áprilisi kudarcért:

 

„Mi vagyunk az egyetlen párt, akik fel tudtak állni a Márki-Zay Péter okozta történelmi vereségből."

 

A kongresszus házigazdája – némileg odaszúrva a versenytársaknak – külön köszöntötte a párt (másoktól elszipkázott) új tagjait, akik idén igazoltak át hozzájuk, ilyen, most már DK-s például Juhász Béla, Déri Tibor, Buzinkay György, Kocsis-Cake Olivio és Szűcs Balázs is.

 

 

Ezek után lépett a színpadra a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány „látható és hallhatóan influenzás”, de akárcsak Donáth Anna tegnap, ő is gyorsan leszögezte: a DK egy nyugatos, demokratikus Magyarországot akar.

 

 

 

„Bucsa Kijevtől olyan messze van, mint Érd Budapesttől” – tért át az orosz–ukrán háborúra a pártelnök: 

 

„Bucsa óta az orosz elnök háborús bűnös. Ettől a ponttól kezdve nincs helye mérlegelésnek”.  

 

Gyurcsány szerint, ha Orbán Viktor ezt nem veszi figyelembe, akkor nem lehet szuverén, ami azt jelenti, hogy Magyarország sem szuverén, így a lakosságnak szembe kell mennie vezetőjével.

 

 

A DK elnöke szerint a kormány két legfontosabb dolga, hogy vigyázzon az országra és az emberekre, ám épp ezt a feladatot a Fidesz-kormány nem teljesíti. 

 

„Ez a rendszer ellopta a hazánkat, így nem egyes elemeit kell cserélni, hanem az egész rendszert leváltani”. 

 

Gyurcsány szerint a Fidesz megdöntésében nincsen harmadik út, valaki vagy velük van, vagy ellenük.

 

„Teljes szembenállás a kormánnyal és teljes azonosulás a hazával. Ez az egyetlen sikerrel kecsegtető ellenzéki stratégia”. 

 

Minden lehetséges törvényes eszközzel fel kell lépnünk, és mindent meg kell tennünk, hogy gyengítsük ezt a kormányt, mert 

 

„Ez a kormány törvénytelen, becstelen és bűnöző”. 

 

Gyurcsány szerint nem lehet elbújni a felelősség elől, „ki kell mondanunk a nevüket: ti csináljátok ezt. Szégyent hoztok a hazára, és ölitek, áruljátok ezt a hazát”.

 

 

A legfontosabb belpolitikai kérdésre, az oktatás ügyére áttérve a DK elnöke arról beszélt, hogy a párt oktatáspolitikájának középpontjában a gyerek lelke, gondolata, személyisége, kíváncsisága, tudásvágya van.

 

 

A Dobrev-vezette árnyékkormányról Gyurcsány azt mondta, ez Magyarország reménye. Az inflációból, a bérek elértéktelenéséből és a gázáremelkedésből ez az egy kiút van, ezért a párt kongresszusának nevében arra kéri őket, őszre dolgozzák ki a holnap Magyarországának programját.

 

 

A pártról sokat nem akar beszélni, „mert nagyjából rendben vagyunk”, de alapvetően négy fontos feladatot lát:

  • a DK legyen az otthona az Orbán-kormány ellenfeleinek.
  • Az árnyékkormánnyal meg kell mutatni, hogy van remény és van rá út, hogy a reményből valóság legyen.
  • Továbbra is fontos, hogy a DK ott legyen az országban mindenhol.
  • Őrizni kell a haza tisztességét, hogy lássák, van egy olyan Magyarország is amely barátokat, partnereket és békét keres a világban. Magyarország barát akar lenni, nem ellenfél.

 

„Magyarországért, a köztársaságért, Európáért!” – zárta a tőle már megszokott gondolattal beszédét Gyurcsány Ferenc.