Győzelme után Lázár János ismét megpróbálhatja eltávolítani a neki ellenszegülő mártélyi polgármestert

Putz Anita bűne, hogy nyilvánosan kiállt Márki-Zay Péter mellett.
Kékes Viktória

2022. április 26. 12:12

Győzelme után Lázár János ismét megpróbálhatja eltávolítani a neki ellenszegülő mártélyi polgármestert

Április 12-én Putz Anita, Mártély polgármestere hosszú posztban számolt be arról a Facebookon, hogy a választás éjszakáján világos üzenetet kapott: addig álljon fel székéből, amíg méltósággal megteheti.

 

Az ellenzéki jelöltet nyíltan támogató polgármester biztos abban, hogy Lázár János (ismét) a képviselő-testület feloszlatására készül. Célja, hogy új választást kelljen kiírni, majd unokatestvérét, „Apróné Macát szeretné pozícióba helyezni.” 

 

Putz szerint ezt bizonyítja, hogy Lázár április 13-ra zártkörű megbeszélésre hívta a hat főből álló testület négy tagját, név szerint: Somodi Istvánt, Kulcsár Renátát, Pótári Mihályt és Mészáros Istvánt. Putz szerint tőlük - anyagi előnyökért cserébe - lemondást várnak. 

 

A Magyar Narancs újságírója ellátogatott Mártélyba, ahol azt tapasztalta a falubéliek nem ragaszkodnak a polgármesterükhöz. Szerintük, ha a falu tényleg nem boldogul Lázár János segítsége nélkül, 

 

„akkor nincs értelme arról beszélni, ki szereti Anitát, és ki nem, föl kell állnia, a közjó érdekében.”

 

Megkeresték a Putz posztjában név szerint szereplő képviselő-testületi tagokat is, közülük ketten - Kulcsár Renáta és Somodi István - nem akartak nyilatkozni, Pótári Mihály is csak annyit mondott, a polgármesterrel közölni fogja a döntését, másra ez nem tartozik. Mészáros István azonban nyilatkozott a lapnak és azt mondta, problémásnak tartja, hogy Putz függetlenként nyerte el a polgármesterséget, mégis nyíltan kiállt Márki-Zay Péter mellett,

 

„pedig egy polgármester nem állhat szemben a kormánnyal.”

 

A Csongrád-Csanád megyei 4-es számú választókerület polgármesterei között valóban nem divat az ellenzéki jelölt támogatása, 2018-ban és 2022-ben is közös nyilatkozatban álltak ki Lázár János mellett. A mártélyi polgármester (két társával, Algyő és Csanádpalota polgármesterével együtt) azonban ezt nem írta alá. Érdekes módon Lázár épp róluk hármójukról nyilatkozta azt a választást követően, hogy alkalmatlanok a posztjukra és „túszul ejtették” az általuk vezetett települést. Putz Anitáról pedig azt mondta:

 

„Szerintem jobban járna a falu, ha tiszta vizet öntenének a pohárba, és egy Mártélyért dolgozó, cselekvő polgármestert választanának, legyen az bármilyen pártállású. A mostani vezető nem segíti, hanem akadályozza a falu fejlődését”. 

 

A mártélyi polgármester arra a kérdésre, hogy ha most a többség a föloszlatás mellett dönt, és időközi választást írnak ki, ő elindul-e rajta, azt feleli, még nem tudja: 

 

„Én nem követtem el semmi rosszat. A lelkiismeretem tiszta. Az elején nagyon támogatott mindenki. A falu azóta nyilván két részre oszlott, de semmit nem tudnak a szememre vetni, mert ilyen megszorítások közepette, úgy, hogy hitelt is örököltünk, működik az önkormányzat.”