Gyorsan megvizsgálta az SZTE a saját és oktatói szerepét a Völner-ügy kapcsán kirobbant vizsgáztatási botrányban, és arra jutottak, hogy nem történt semmi szabálytalan

Kevesebb, mint egy nap alatt végeztek a vizsgálattal az SZTE-n.
Kovács M. Norbert

2022. január 18. 15:26

Gyorsan megvizsgálta az SZTE a saját és oktatói szerepét a Völner-ügy kapcsán kirobbant vizsgáztatási botrányban, és arra jutottak, hogy nem történt semmi szabálytalan

Rövid közlemény jelent meg a Szegedi Tudományegyetem hivatalos oldalán az intézménynél indított belső vizsgálattal kapcsolatosan, amit az alábbiakban szó szerint, változtatás nélkül közlünk:

 

„A Szegedi Tudományegyetem megvizsgálta az egyetem, illetve oktatói esetleges érintettségét a végrehajtókat érintő büntető eljárások során az egyetemi vizsgáztatások szabályszerűségével kapcsolatosan egyes sajtótermékekben megjelent információkat. A rendelkezésre álló információk alapján megállapította, hogy a vizsgáztatással kapcsolatosan szabályszegés nem történt és ezért a vizsgálatot maga részéről lezárta.”

 

Mint azt mi is megírtuk, hétfőn futott végig a magyar sajtón a 444 cikke kapcsán, hogy Völner Pálnak, az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkárának hónapokon át tartó titkosszolgálati lehallgatása során kiderült: Schadl György, a Véghajtói Kamara elnökének a közbejárásra egyetemi vizsgák letételét tette akadálytalanná például Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám számára.

 

A 444-ben megjelentek alapján az ügyben alapvetően a Pécsi Tudományegyetem jogi kara lehet az érintett, de a lap cikke szerint a lehallgatási jegyzőkönyvekben szerepel Szabó Imre neve is, aki az SZTE jogi karának oktatója, korábban pedig tanszékvezető egyetemi tanára volt. A 444 cikke szerint Schadl György megkereste Szabót, hogy járjon közben és segítsen, hogy Völner egyik rokona a Pázmány Péter Tudományegyetemen biztosan levizsgázzon. A lap megkereste Szabó Imrét, aki azt nyilatkozta, hogy „gőze sincs”, hogyan került elő a neve az ügyben.

 

A Szegedi Tudományegyetem hétfőn a Szeged Televíziónak az üggyel kapcsolatos érdeklődésére válaszolta, belső vizsgálatot indítanak. Szó szerint ezt írták:

 

„A Szegedi Tudományegyetemnek a Völner-ügyben felmerült esetleges érintettségéről nincs tudomásunk. Az ügyben intézményünk belső vizsgálatot kezdeményezett”.

 

Ez a viszonylag gyorsan, kevesebb mint egy nap alatt lefolytatott belső vizsgálat zárult a cikkünk elején idézett közlemény szerint azzal, hogy szegedi egyetem nem talált semmiféle szabályszegést, ezért a vizsgálatot a maga részéről lezárta. (A fenti közlemény első mondatát egyébként mi sem értjük, igen valószínű, hogy azért, mert ebben a formában értelmetlen.)