Gyorsan 3000 milliárd forintot kellene találnia az Orbán-kormánynak

Nem lehet ágazati különadókkal egyensúlyba hozni a költségvetést, komolyabb lépésekre van szükség.
Cservenák Zoltán

2022. április 28. 07:50

Gyorsan 3000 milliárd forintot kellene találnia az
Orbán-kormánynak

Márciusig 3000 milliárd forintos hiány jött össze a költségvetésben, az Orbán-kormány sorra döntötte a negatív rekordokat az elmúlt hónapokban – hívja fel a figyelmet Radnai Károly, az Andersen Adótanácsadó igazgatója a Telex Névérték című gazdasági blogjában.

 

Radnai szerint nem a bevételekkel van a gond, azok még nőttek is, „az idei költségvetés egyensúlya egyértelműen a kiadási oldalon rogyott meg”.

 

A megrogyás okaként a Pénzügyminisztérium is a választás előtti nagy pénzosztást jelölte meg:

  • személyi jövedelemadó-visszatérítés
  • 13. havi nyugdíj
  • előrehozott hathavi fegyverpénz
  • 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége
  • munkáltatói adó 13 százalékra csökkentése

 

Radnai felhívja a figyelmet arra is, hogy csak egy dolog a kiadások elszállása, a kedvezőtlen piaci folyamatokkal is meg kell küzdenie a kormánynak. Ezek között van az energiaárak emelkedése, ezért, ha Orbánék továbbra is ragaszkodnak a mindenkinek, így a legtehetősebbeknek is járó olcsó energiához, akkor az legalább 1000, de akár 2000 milliárd forintba is kerülhet.

 

„Csak ennek a tételnek az ellensúlyozására kb. 35 százalékos áfa-, 33 százalékos társaságiadó- vagy 23 százalékos szja-kulcsot kellene bevezetni, és akkor még a költségvetés egyébként jelentkező hiányát nem is kezeltük” 

 

– írja Radnai. Az üzemanyagárstop is sokba kerül, ugyanis a literenként 20 forintos kompenzáció is milliárdokat visz el a költségvetésből. Radnai szerint, 

 

ha Orbánék 5 százalék környékén akarják tartani a hiányt, akkor legalább 3000 milliárd forintot kellene találniuk, amennyiben ez nem sikerül, akkor az éves hiány 6000 milliárd is lehet.

 

A szakértő úgy látja: 

 

„Elkerülhetetlennek látszik a kiadási oldal erőteljes megnyirbálása is: számos állami beruházást le kell majd állítani, illetve el kell halasztani”. 

 

Emellett Orbánéknak ki kell egyezniük az Európai Unióval, ami szerdán elindította a jogállamisági eljárást, például az uniós pénzek átláthatatlan elköltése miatt.

 

Mivel az infláció 10 százalék körül várható idén, az áremelkedések miatt nőnek az állam áfa-bevételei is, ami jó a költségvetésnek, de rossz a lakosságnak. 

 

Radnai szerint „a kormány nem igazán érdekelt abban, hogy túlzottan megfékezze az inflációt”, ugyanakkor azt is hozzáteszi: 

 

„az infláció ugyanis veszélyes és nehezen kordában tartható folyamat, a kiszámíthatatlansága miatt erre tehát nem érdemes alapozni”.

 

Az elemző azzal zárja a gondolatmenetet, hogy 

 

„jelenleg úgy tűnik, a gazdasági folyamatoktól függetlenül 2-3 nehéz év vár ránk”.

Címlapon

mutasd mind