Gyógyászati segédeszközös csalás: újabb két szegedi orvost gyanúsítottak meg

Egy szintén szegedi cégvezetőt is előállítottak.
Farkas Judit

2023. május 24. 13:40

Gyógyászati segédeszközös csalás: újabb két szegedi orvost gyanúsítottak meg

Februárban portálunkon is megjelent több írás az üggyel kapcsolatban, aminek szálai sokfelé nyúlnak országos szinten: orvosok és cégvezetők is érintettek a gyógyászati segédeszközös csalásban. Az ügy gyanúsítottjai mindig a legdrágább segédeszközt írták fel a betegeknek, akkor is, ha nem volt rá szükségük, majd visszaigényelték az állami támogatást - írtuk meg korábban

 

A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság honlapján tájékoztatott az újabb fejleményekről: még két orvos és egy kisebb cég vezetője kezén kattant a bilincs. Velük együtt összesen már 44 fővel szemben folyik büntetőeljárás költségvetési csalás miatt. 

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (KR NNI) tavaly ősszel indult büntetőeljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás miatt. A szerteágazó ügycsoport nyomozásán összesen már tizenkét nyomozócsoport dolgozik, az NVSZ-szel közösen.

 

A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságon is több büntetőeljárás zajlik az ügycsoportban. A rendőrség cikke összefoglalta: egy szegedi ortopédeszközöket gyártó cég a nyomozók által beszerzett bizonyítékok alapján 2018 és 2022 között összesen közel 100 millió forint állami támogatást igényelt vissza jogosulatlanul az általa legyártott gyógyászati segédeszközök után. Az illegális tevékenységet a kft. ügyvezetője irányította, három orvost is beszervezett az ügyletbe. Ők voltak azok, akik közreműködtek a visszaigénylésekben: orvosi vényekre különböző ortopéd termékeket írtak fel. 

 

Mindeközben a beteget általában meg sem vizsgálták, tekintve, hogy a gyógyászati segédeszközre szüksége sem volt. 

 

Egyértelműen arra törekedett a csapat, hangsúlyozta a rendőrség, hogy minél nagyobb haszonra tehessen szert.

 

 

Volt olyan szociális intézmény, ahol a padláson zsákszámra álltak a legyártott és a gondozottak nevével ellátott, ugyanakkor számukra szükségtelen eszközök. Ezek nagy részét ráadásul nem is megfelelő minőségben gyártották le. Az eszközök között voltak ülőkorzettek, chenaeu-k (vagyis fűzők), járógépek, járókeretek, kerekesszékek, rollátorok, illetve botok.

 

A fenti orvosok egyike kapcsolatban állt egy másik, kisebb szegedi céggel is, amely szintén gyógyászati segédeszközöket gyártott. Náluk is többször előfordult, hogy jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat.   

 

Összehangolt akcióban a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság, a KR NNI és az NVSZ nyomozói 2023. május 23-án kora reggel elfogtak a fenti orvosok közül kettőt, valamint a kisebb szegedi cég ügyvezetőjét. Lakásaikban és a kft. telephelyén kutatásokat hajtottak végre, lefoglaltak minden releváns iratot, valamint eszközt és készpénzt.

 

A két orvost és az ügyvezetőt előállították, majd gyanúsítottként hallgatták ki költségvetési csalás miatt. A két orvost bűnügyi őrizetbe vették, a kisebb cég vezetője szabadlábon védekezik.

 

 

Rajtuk kívül gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben érintett harmadik orvost is, aki a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozócsoportnál folyamatban lévő ügyben már szintén gyanúsított, és jelenleg letartóztatásban van. Az illegális tevékenységet irányító és a három orvossal kapcsolatban álló nagyobb cég vezetőjét is meggyanúsították. A férfi jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, tekintve, hogy ő meg a Baranya vármegyei nyomozócsoportnál folyamatban lévő ügyben lett már korábban gyanúsítottként kihallgatva.    

 

A cipős akták hónapról hónapra egyre terjedelmesebbek. A most elfogott három személlyel együtt az ügycsoportnak mára 44 gyanúsítottja van: 18 orvos, 14 cégvezető, 9 alkalmazott és 3 orvosi asszisztens. Jelenleg a két őrizetben lévő orvos mellett tizenöten vannak letartóztatásban, tizenegyen bűnügyi felügyelet alatt állnak, míg a többiek szabadlábon védekeznek.

 

Nyitóképünk forrása: Police.hu