Gyermekjogi jelentés 2021: hiány hiány hátán Magyarországon

Borús és nyugtalanító képet fest a gyermekjogok 2021-es magyarországi állapotáról a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány jelentése. Kevés a szakember, nő a szegénység, romlik az egészség: ezek a legközvetlenebbül érintik a gyerekeket.
Bod Péter

2022. június 01. 10:51

Gyermekjogi jelentés 2021: hiány
hiány hátán Magyarországon

Százezernél több azoknak a gyerekeknek a száma, akik nem jutnak hozzá háziorvosi ellátásához a betöltetlen háziorvosi praxisok miatt.

 

Legalább ilyen nyugtalanító, hogy léteznek olyan vidékei az országnak (Északkelet-Magyarország), ahol háromezer gyerekre jut egyetlen pszichológus. A munkaerő felől nézve rossz a helyzet gyermekotthonokban és lakásotthonokban, amelyekben minden tizedik álláshely betöltetlen.

 

Még ennél is rosszabb a helyzet a speciális ellátást nyújtó intézményekben, amelyekben minden negyedik állás üres. Továbbra is kevés a nevelőszülő. Tavaly szám szerint 923 csecsemő élt nevelőotthonban.

 

A tavalyi gyermekjogi jelentésből az is kiderül, hogy a gyerekek 21,7 százalékát érinti a szegénység, és bár közvetlenül nem idetartozik, de elgondolkoztató, hogy a 15–17 évesek közül minden tizedik rendszeresen dohányzik.

 

Az Európai Unió átlagánál valamivel jobb a helyzet a szegénység és a társadalmi kirekesztődés területén. Az EU tagállamokban átlagosan a gyerekek 24, 2 százalékát fenyegeti ez a veszély, míg itthon 21,7 százalékát.

 

Családok, és vele gyerekek százezreinek mindennapjait alapvetően befolyásolják a nem megfelelő lakhatási körülmények, azaz a lakásszegénység. A Gyermekjogi jelentés 2021 ennek kapcsán megjegyezte, hogy:

 

„a hazai családtámogatások rendszere jelentősen összefonódik a lakástámogatással, például a csok, azonban semmilyen szociális elemet nem tartalmaz, így a valóban rászorulóknak nem jelent segítséget.”

 

A koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatás még jobban ráirányította figyelmet arra, hogy közel sem egyenlő feltételekkel tudtak bekapcsolódni, éppen a digitális eszközök teljes vagy részleges hiánya miatt a diákok a távtanításba. A szegény vagy szegényebb családok képtelenek voltak megvenni az ehhez szükséges eszközöket.

 

A magyarországi gyerekjogok kérdését befolyásolja a közoktatásban állandósuló tanárhiány, és mint ennek kapcsán a jelentés fogalmaz: 2021/2022-es tanévben tízezerrel több elsőst mintegy ezerrel kevesebb pedagógus várt az iskolákban.

 

Tavaly százhetvennyolc 13 évnél fiatalabb gyerek vált szexuális erőszak áldozatává, nőtt a gyermekpornográfia sértettjeinek aránya 2021-ben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint bár csökkent a tinédzserterhességek száma, de ez ennek ellenére továbbra is komoly gond. Tavaly1800 olyan újszülött jött világra, akinek az édesanyja 14–17 év közötti volt.

 

Az örökbefogadások száma 2016 óta tavaly először csökkent ezer alá – 901 –, ugyanakkor ugrásszerűen nőtt a sajátos nevelési igényű gyerekek száma 2021-ben.

 

Sajátos és szinte érthetetlen ellenmondásra is rávilágít a tavalyi évet taglaló gyermekjogi jelentés, amikor azt állapítja meg, hogy 2011 és 2020 között negyedére csökkent a sportkörökben résztvevő gyerekek száma, holott ugyanebben az időszakba 78 új sportcsarnok épült Magyarországon.

 

A jelentést innen tudják letölteni.

 

Nyitóképünk Csomor Ádám fotója a Szabadság téri interaktív szökőkútnál készült Budapesten, 2021. július 5-én. A képet 40. Magyar Sajtófotó-pályázat felvételei közül vettük át.