Gyerekirodalomról nem gyerekcipőben

Egy éves fizetés nélküli szabadságra ment 1999-ben az akkor újságíróként dolgozó Kiss Ottó. Az alkotói szabadság immár húsz éve tart – mondta el egyebek mellett kedden a főiskola irodalom szakosainak tartott előadásán a kortárs gyerekirodalom egyik legjegyzettebb hazai alkotója.

2019. április 30. 17:31

Gyerekirodalomról nem gyerekcipőben

A főiskola azért sem ismeretlen Kiss Ottónak, mert egykor itt végzett művelődésszervezés-kommunikáció szakon. A kortárs magyar gyerekirodalom egy legsikeresebb költője és írója a Gyulán élő szerző, akinek nevéhez olyan kötetek kapcsolódnak, mint

  • a Csillagszedő Márió,
  • az Emese almája,
  • a Nagypapa látcsöve,
  • A Focisták kézikönyve
  • és a Ne félj, apa!

Kiss Ottó pályájának több érdekességét villantotta fel a Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténésszel folytatott kedd délutáni beszélgetésen. Újságíróból lett előbb felnőtteknek szóló regények és novellakötetek szerzője. Ezt követően nyergelt át a gyerekirodalomra. Egyszerre ír gyerekeknek szóló lírát és prózát.

(fotók: Szabó Luca)

Költeményei leginkább a svéd gyerekversek magyar meghonosításaként értelmezhetők. A szerző hangsúlyozta, ebben a típusú versben mindig a gyerek beszél, a megszólalás módja minden esetben egyes szám első személyű. Kiss Ottó bátran nyúlt olyan korábban a gyerekirodalomban tabunak számító témához, mint például a válás. Ennek kapcsán megjegyezte, a hazánkban megkötött házasságok fele végződik így, a gyerekek elszenvedői a házasságok felbomlásának akkor is, ha a gyerekirodalom erről nem beszél. A gyerekíró elmondta, hazánkban a hagyományok miatt a gyereklíra formája rímes és ritmusos. Egyáltalán nem volt könnyű elfogadtatni azt a felfogást és vele a gyakorlatot, hogy a gyereknek szóló költészet szabadvers is lehet.

– Nincs különbség a felnőtteknek és a gyerekeknek szóló irodalom között. Legalábbis alkotói értelemben – vélekedett egy kérdésre válaszolva Kiss Ottó. – Mindkét feladat komoly és csak az számít, mennyire hiteles a szöveg.

Bod Péter

Címlapon

mutasd mind