Gyerekeknek „címzett” rakétákkal lőttek az oroszok egy civilek kimenekítésére használt vasútállomást,  újabb felvétel bizonyítja, hogy Bucsában lemészárolták a civileket, a fideszes EP képviselők is megszavazták az újabb uniós szankciókat

Az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeinek összefoglalója péntek koradélután.
Kékes Viktória

2022. április 08. 14:23

Gyerekeknek „címzett” rakétákkal lőttek az oroszok egy civilek kimenekítésére használt vasútállomást,  újabb felvétel bizonyítja, hogy Bucsában lemészárolták a civileket, a fideszes EP képviselők is megszavazták az újabb uniós szankciókat

30 civil halt meg a kramatorszki vasútállomás elleni rakétatámadásban

Oroszország Iszkander cirkálórakétákat lőtt ki egy vasútállomásra Kramatorszk városában, a keleti Donyeck régióban. A támadás során több mint 30 ember meghalt, a sérültek száma meghaladja a száz főt. A térség kormányzója szerint az állomáson több ezer civil tartózkodott, akik próbáltak Ukrajna biztonságosabb területeire menekülni.

 

A Wall Street Journal újságírója lefotózta a rakétát, az oldalán a „gyerekeknek” felirat olvasható. 

Fotó: Yaroslav Trofimov Twitter

 

Oroszország ezúttal is tagad.

 

Újabb felvételek bizonyítják, hogy az oroszok mészároltak Bucsában

A német hírszerzés lehallgatott beszélgetései után a Meduza birtokába került drónfelvételek is azt bizonyítják, hogy az orosz katonák felelősek a bucsai mészárlásért. 

 

A Kreml szóvivője továbbra is álhíreknek nevezi a Bucsa és Ipriny települések civil lakossága elleni orosz támadásokról szóló értesüléseket. Dimitrij Peszkov a Sky News-nak adott interjúban kijelentette, hogy az orosz hadsereg nem támad civileket, és semmi köze a Bucsában és más ukrajnai településeken elkövetett atrocitásokhoz. Peszkov azt ugyanakkor elismerte, hogy az orosz fegyveres erők „jelentős veszteségeket” szenvedtek, és ez „hatalmas tragédia” Oroszország számára.

 

A német szövetségi elnök a Kreml egyetlen szavát sem hiszi, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy egy háborús bűnöket vizsgáló bíróság felállítását kéri Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ellen.

 

Az EU elfogadta az Oroszország elleni szankciók ötödik csomagját

Az újabb uniós megszorító intézkedések célja az orosz kormányra és az ország gazdaságára gyakorolt nyomás növelése, valamint az Ukrajna elleni agresszióra szánt orosz erőforrások korlátozása.

 

A szankciós csomag uniós behozatali tilalmat rendel el az Oroszországból származó szénre és más szilárd fosszilis üzemanyagokra. 

 

Ezen felül:

  • Megtiltja az orosz lobogó alatt lajstromozott hajók kikötését az uniós kikötőkben. Kivételt csak a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket, a humanitárius szállítmányokat, illetve az energiahordozókat szállító vízi járművek képezhetnek.
  • Megtiltja minden orosz és fehérorosz közúti fuvarozási vállalkozás számára, hogy árut szállítson az Európai Unión belül, a rendelkezés érvényes a tranzitforgalomra is. Kivételt a gyógyszeripari, az orvosi, a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket szállító, illetve a humanitárius célú közúti rakományok élvezhetnek.
  • Exporttilalmat léptet érvénybe 10 milliárd euró értékben a sugárhajtómű-üzemanyagot és egyéb áruk, például kvantumszámítógépek, fejlett félvezető-, illetve csúcskategóriájú elektronikai eszközök és szoftverek esetében, valamint behozatali tilalom érvényes 5,5 milliárd euró értében az olyan termékekre, mint a fa, a cement, a műtrágya, valamint egyes luxustermékek.
  • Általános tilalmat rendel el az orosz vállalatok számára az uniós tagállamok közbeszerzéseiben, valamint az orosz és fehérorosz állami szerveknek nyújtott valamennyi pénzügyi támogatásra.
  • Szankcionálja azokat a vállalatokat is, amelyek termékei vagy technológiája szerepet játszik az Ukrajna elleni invázióban. 
  • Szankciós listára helyez oligarchákat és üzletembereket, magas rangú orosz parlamenti tisztviselőket, valamint a dezinformáció terjesztőit és támogatóit, akik szisztematikusan terjesztik a Kreml narratíváját az ukrajnai orosz háborús agresszióról. A megszorító intézkedések kiterjednek a már szankcionáltak családtagjaira is annak érdekében, hogy az uniós szankciókat ne kerülhessék meg.
  • Teljes tranzakciós tilalmat vezetett be négy kulcsfontosságú orosz bankra, amelyek az orosz bankszektor piaci részesedésének összesen 23 százalékát teszik ki. A bankokat teljes mértékben elvágják az uniós piacoktól – közölték.

 

Az uniós tanács közleményében kijelentette: Oroszország Ukrajna elleni agressziója súlyosan sérti a nemzetközi jogot. A civilek ellen elkövetett támadások háborús bűnnek számítanak, felelőseit a nemzetközi joggal összhangban bíróság elé kell állítani. Mariupol és más ukrán városok ostroma, valamint a humanitárius hozzáférés megtagadása elfogadhatatlan. Az orosz erőknek haladéktalanul biztonságos menekülési útvonalakról kell gondoskodniuk, valamint engedélyezniük a humanitárius segélyek eljutását az érintett területekre.

 

Az Európai Unió Tanácsa végezetül felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul szüntesse be a katonai agressziót Ukrajna területén, azonnal és feltétel nélkül vonja ki minden haderejét és katonai felszerelését Ukrajna egész területéről, és tartsa tiszteletben Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét a nemzetközileg elismert határain belül.

 

Az augusztus elején hatályba lépő szankciós csomagot a Fidesz EP képviselői is megszavazták, pedig Gál Kinga (miként mi is beszámoltunk róla) tegnap még azt írta a Fecebookon:

 

„A Fidesz európai parlamenti képviselői a csütörtöki szavazáson is határozott nemmel szavaznak arra a javaslatra, hogy embargót vezessenek be az Oroszországból érkező gázra, kőolajra és nukleáris üzemanyagra.”