Gyengén havazhat, egészen sötétedésig

Hogy valóban elkezdődik-e a hóhullás, és hogy mikor, és valójában meddig tart, és újrakezdi-e, ha eláll – ez még mind kérdéses.
Garai Szakács László

2022. január 11. 06:41

Gyengén havazhat, egészen sötétedésig

Amikor megláttam a weather reggeli előrejelzését, ha nem is pánikszerűen, de viszonylag nagy sebességgel mentem oda az ablakhoz félrehúzni a rolót – nagy sebességgel körülbelül két lépést kellett megtenni, egyébként... Lényeg, Tarjánban, amikor ezt a néhány mondatot gépelem, még nem látszódott a gyenge havazás, és nemcsak azért, mert még sötét volt.

 

Viszont napközben elvileg látszódhat, valamikor: egészen sötétedésig lehetnek még hózáporok is. Megint klasszik téli, január napunk van, a levegő mínusz két fokról, mínusz egyig „melegszik” csak fel, és mínusz négyre hűl vissza: fagypont alatt maradunk. Ezt a hideget, még hidegebbé teszi a szél: egész nap északról, észak-északkeletről fúj, egészen hevesen, alaposan rontva ezzel a hőérzetünkön.

 

A levegőminőség viszont ma is jó, ebből a szempontból biztos, hogy jót tesz Szegednek a szélviharzás.

 

 

A január őrült pollenszóró növények közül érdekes módon a fenyő adta fel, a mogyoró, az éger, a ciprus- és tiszafafélék még mindig úgy gondolják, jó ötlet ilyenkor is idegesíteni az allergiásokat a magvaik szórásával...

 

 

Kíváncsian várom hát a havat, ami a nagy szél miatt könnyen eshet „vízszintesen” is.