Gyászol a szegedi kajak-kenu sport, elhunyt Váradi Márton

71 éves korában elhunyt Váradi Márton, az elmúlt évtizedek egyik legeredményesebb szegedi edzője. A szomorú hírt a Szegedi Vízisport Egyesület tette közzé Facebook oldalán.

2021. január 05. 12:26

Gyászol a szegedi kajak-kenu sport, elhunyt Váradi Márton

A sportág tömegesítése Szegeden éppen a 70-es évek második felére tehető, a klubnál Váradi Márton rengeteget tett azért, hogy a kajak-kenu a város egyik legnépszerűbb sportága lett. A fiatal mester férfi kajakos tanítványai először a 80-as évek közepén értek el komoly nemzetközi eredményeket, amikor Petrovics Béla és Szabó Gábor Kubában K-2 500, és 1000 méteren is aranyérmet szerzett az IBV-n, ami legalább akkora fegyvertény volt akkoriban, mint manapság ifjúsági világbajnokságot nyerni. Innentől egészen a 2000-es évek elejéig Váradi Márton tanítványai arattak az utánpótlás-világversenyeken.

A kilencvenes években Váradi Márton számított a legeredményesebb utánpótlásedzőnek Magyarországon, többször kapta meg az év legjobbjának járó díjat, a 2000-es évek elején még a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) férfi kajak szakági edzőjeként is dolgozott. Versenyzői közül kiemelkedő eredményeket ért el Molnár Péter, aki nyert korosztályos Európa-, és világbajnokságot, Pusztai István, Börcsök Balázs, és az NKM Szeged jelenlegi szakmai vezetője, az egykori olimpikon Sík Márton is.

A szegedi klubtól 2013 után ment nyugdíjba, de csak egy évig tudott pihenni. 2014 után a saját maga alapította klub, a SZTIHE edzője lett, szenvedélyesen szerette a kajakozást, nem munkaként, hanem hobbiként élte meg az edzősködést. Sikerei titkának azt tartották, hogy nemcsak a versenyzőkkel, hanem a szülőkkel is próbált együttműködni.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség honlapján 70. születésnapja alkalmából tavaly áprilisban jelent meg egy interjú Váradi Mártonnal.