Gyásznapot hirdettek az egyetem privatizáció elleni tiltakozásként

Öt, a hazai felsőoktatásban jelenlévő szervezet közös felhívásában arra kér mindenkit, hogy gyásznappal tiltakozzanak a hazai egyetem magánkézbe adása miatt. A parlament ezen a napon az egyik legnagyobb hazai vagyonkimentést hagyja jóvá.

2021. április 27. 05:51

Gyásznapot hirdettek az egyetem privatizáció elleni tiltakozásként

Egyetemprivatizációs folyamat ér a tetőpontjára április 27-én, kedden, amikor az Országgyűlés 11, az egyetemek fenntartását átvevő vagyonkezelői alapítvány létrehozásáról és nekik juttatott nagymértékű állami vagyonátadásról szavaz – olvasható abban a felhívásban, amely gyásznapot hirdet keddre.

Mint a Free PTE, Hallgatói Szakszervezet, Oktatói Hálózat (OH), Veritas Virtus Libertas (VVL) és a Zöld Front Ifjúsági Mozgalom erről szóló közleményében olvasható:

a kormányzat az ország történelmének legnagyobb vagyonkiszervezési műveletét hajtja végre és évtizedes viszonylatokban meghatározza a magyar felsőoktatás jövőjét. 

Szinte nem marad egyetem Magyarországon az ELTE-n, a BME-n és az NKE-n kívül, amit a mindenkori állam, és így a magyar társadalom felügyelne, helyette a mostani hatalom által élethosszig kinevezett kuratóriumi tagok fognak irányítani olyan fontos szellemi műhelyeket, mint a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Corvinus vagy a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

A tiltakozó elfogadhatatlannak tartják, hogy az egyetemi kuratóriumok határozhassák meg, milyen képzés folyjon ezeken a helyeken.

Ami itthon az egyetemekkel történik, az nemzetközi tekintetben is példátlan. Nélkülöz mindenfajta szakmai szempontot és az érintettekkel való párbeszédet – állítják az egyetemi gyásznapot szervezők.

A felsőoktatás privatizációját az egyetem autonómia teljes megsértésének értékelik a felhívást közreadó szervezetek, amelyek szolidaritási eseményt szerveznek erre a napra.

Arra kérnek minden olyan támogató magánszemélyt vagy közösséget, aki egyetért az ügyünkkel és elutasítja az alapítványi modellváltásnak nevezett egyetemi „einstandot”, az posztoljon egy támogató képet a közösségi oldalán, taggelje be a saját volt, jelenlegi vagy jövendőbeli egyetemét, és használja a #egyetemiautonómia és #stopegyetemprivatizáció hashtageket.

A képen szerepelhet akár a szalaggal megjelölt egyetemi épület, egy szalaggal körbetekert, volt oktatásüggyel kapcsolatos politikus szobra, vagy akár egy egyetemi autonómiát támogató tábla is.

A képekből a nap folyamán összeállítást készítenek.