Gyarmati Fanni naplójával emlékezett a zsidó hitközség a német megszállásra

Méltó programmal emlékezett a Szegedi Zsidó Hitközség Magyarország német megszállásának 79. évfordulójára: vasárnap délután Hámori Gabriella adta elő a Gyarmati Fanni naplójából összeállított megrendítő monodrámát.
Szabó Luca

2023. március 20. 07:45

Gyarmati Fanni naplójával emlékezett a zsidó hitközség a német megszállásra

 

Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte vasárnap délután a Gutenberg utcai székház dísztermében összegyűlt szép számú közönséget, és emlékeztetett arra, hogy 79 évvel ezelőtt ezen a napon, azaz 1944. március 19-én szállta meg a német hadsereg Magyarországot. A szomorú évfordulóhoz is kapcsolódva hozta el Szegedre az Örkény Színház népszerű színésznője, Hámori Gabriella azt a monodrámát, amit a FILC produkciójaként Seres Tamás rendezésében vittek színre Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplójából. 

 

Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a közönséget

 

2014-ben az év egyik irodalmi szenzációja volt, hogy Ferencz Győző és Nagy Zsejke szerkesztésében a Jaffa Kiadó két kötetben megjelentette a közel 1200 oldalas szöveget, amely 1935 és 1946 között született. Hámori Gabriella akkor került kapcsolatba Gyarmati Fanni naplójával, amikor egy Fischer Iván szobaszínházába tervezett produkcióhoz keresett anyagot. Gyerekkora óta nagyon szerette Radnóti Miklós költészetét, úgy gondolták, ez lesz a megfelelő alapanyag egy monodrámához. A nagy sikert aratott produkciót a filmekből is széles körben ismert színésznő már közel kétszázszor játszotta. Bár a hitközség impozáns díszterme nem olyan intim tér, mint egy szobaszínház, a megdöbbentően sok aktuális gondolatot, párhuzamot tartalmazó előadás itt is megrendítette a nézőket.

 

Hámori Gabriella mint Gyarmati Fanni (fotók: Szabó Luca)

 

Hámori Gabriella piros kardigánban, szürkésbarna szoknyában, haját decens kontyba tűzve úgy lépett a publikum elé, mint ahogyan a fotók alapján Fanni él a köztudatban. Jó dramaturgiai érzékkel a monodráma a végével, azaz a Radnóti Miklós exhumálás utáni azonosításáról szóló, 1946-os felkavaró naplóbejegyzésekkel indul, majd hamarosan visszaugrik 1935-be, ahol a még a fiatal, életvidám Fanni számol be mindennapjairól. Az évek múlásával a gondok is sokasodtak, a monodráma pedig jó bemutatja a házaspár életének egyre komorabbá és reménytelenebbé válását. Meglepően sok témát érint a közel másfél órás előadás, így Illyés Gyula szerepétől az ifjú Weöres Sándor felbukkanásán át Márai Sándor regényeiig, Karinthy Frigyes haláláig, a zsidótörvényektől az abortuszon át a munkaszolgálat borzalmaiig szinte minden fontosabb dolog előkerül benne.

 

 

Hámori Gabriella bámulatosan győzi energiával és intenzitással a másfél órát, pedig előadás közben többször is körbe járja a termet, lefekszik, zongorázik, vetkőzik, liftezik az érzelmi hullámvasúton. Ahogy a hatalmas, színes üvegablak előtt megáll és az alkonyati fényárban mondja Fanni vallomásos szövegét, az olyan gyönyörű, hogy elraktározom a látott legszebb színházi pillanatok közé.

A megrendítő produkció szép sikert aratott, a leglelkesebb nézők még az előadás utáni kötetlen beszélgetésre is maradtak, ahol Hámori Gabriellától további érdekességeket tudhattak meg a naplóról és Gyarmati Fanniról.