Gyakorlatoztatták a nukleáris fegyveres erőiket az oroszok

A gyakorlaton végrehajtott „masszív nukleáris csapás” az Oroszországot ért nukleáris támadás megtorlását szimulálta.
Cservenák Zoltán

2022. október 27. 01:04

Gyakorlatoztatták a nukleáris fegyveres erőiket az oroszok

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán figyelemmel kísérte az ország stratégiai nukleáris erőinek gyakorlatait, ballisztikus és cirkálórakéták többszöri kilövését is elpróbálták. Szergej Sojgu védelmi miniszter arról számolt be Putyinnak, hogy a hadgyakorlat célja Oroszország „masszív nukleáris csapásának” szimulálása volt, megtorlásul az országot ért nukleáris támadásért.

 

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerdán azt mondta, nem hiszi el, hogy Vlagyimir Putyin atomfegyvert használna. Putyin többször is figyelmeztetett, hogy szerinte Oroszországnak joga van megvédeni magát bármilyen fegyverrel.

 

A Kreml azt is közölte, hogy a négy ukrán régióban lévő vagyontárgyakat, amelyeket Oroszország állítása szerint a múlt hónapban annektált, a jövőben orosz cégekhez ruházhatják át. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint nyilvánvaló, hogy az „elhagyott vagyontárgyakat” nem lehet inaktívan hagyni, és a kormány foglalkozni fog a kérdéssel.

 

Ezer holtest Harkivben

Körülbelül 1000 holttestet – köztük civileket és gyerekeket – exhumáltak Harkiv megye nemrégiben felszabadított területein – írják a sajtóértesülések. Ez magában foglalja az izjumi tömeges temetkezési helyen talált 447 holttestet.

 

Sár lassítja az ukránokat

Ukrajna ellentámadása az orosz erők ellen a dél-hersoni régióban a nedves időjárás és a terepviszonyok miatt nehezebbnek bizonyul, mint északkeleten volt – mondta Ukrajna védelmi minisztere. A kijevi erők nyomást gyakorolnak az orosz csapatokra a stratégiailag fontos Herszon-régióban, amit Moszkva inváziója kezdete óta megszállt – írja a Reuters.

 

Körülbelül 70 ezer civilt telepítettek át a Dnyipro folyó jobb partjáról a Herszon megye bal partjára – közölte a régió oroszok által kinevezett kormányzója az orosz médiával.

 

Az ukrán kormány azt tanácsolja a külföldön élő menekülteknek, hogy ne térjenek vissza tavaszig, miközben egyre erősödik a félelem, hogy az ország megrongálódott energiainfrastruktúrája képes lesz-e megbirkózni a téli energiaigénnyel.

Az október 25-i harci helyzet Ukrajnában (forrás: Institute for the Study of War)

 

Viszik a vagyontárgyakat is az oroszok

Orosz cégek kaphatják a négy annektált régióból származó ukrán vagyontárgyakat – közölte a Kreml. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint nyilvánvaló, hogy az „elhagyott vagyontárgyakat” nem lehet parlagon hagyni, az orosz kormány foglalkozni fog a kérdéssel.

 

Próbálják eljuttatni a világba az ukrán és orosz gabonát valamint műtrágyát

Martin Griffiths, az ENSZ segélyszervezeti vezetője szerdán kijelentette, hogy „viszonylag optimista” a tekintetben, hogy az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodás, ami lehetővé tette Ukrajna fekete-tengeri gabonaexportját, november közepéig is meghosszabbodik. Griffiths a hónap elején Rebeca Grynspan magas rangú ENSZ kereskedelmi tisztviselővel Moszkvába utazott, hogy orosz tisztviselőkkel tárgyaljon a megállapodásról. Ennek célja az orosz gabona és műtrágya globális piacokra jutásának megkönnyítése is.

 

Meloni nem osztja Orbán véleményét

Az Oroszország és Ukrajna közötti békemegállapodás elősegítésének egyetlen módja, ha segítjük Kijevet katonai megvédésében 

 

mondta Giorgia Meloni olasz kormányfő a parlamentben. 

 

„A békét Ukrajna támogatásával lehet elérni... ez az egyetlen esélyünk a két fél számára a tárgyalásra” 

 

– mondta Meloni a szenátusban az újonnan kinevezett jobboldali kormánya bizalmi szavazása előtt.