Gwendoline Delbos-Corfield: Szeretnénk, ha az Európai Bizottság határozottabban fellépne az Orbán-kormány néhány intézkedése miatt

Az új magyar jogállami jelentés szerzője leginkább a média helyzete, az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupció miatt aggódik. Úgy véli, a demokrácia csak papíron működik Magyarországon, így a kormány felhatalmazásának valódisága is megkérdőjelezhető.
Kékes Viktória

2022. július 12. 10:36

Gwendoline Delbos-Corfield: Szeretnénk, ha az Európai Bizottság határozottabban fellépne az Orbán-kormány néhány intézkedése miatt

Interjút adott az rtl.hu-nak Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő, akinek vezetésével készül a magyar jogállamiság, demokrácia és alapvető jogok helyzetéről szóló brüsszeli jelentés. Az uniós képviselő szerint a magyar demokrácia legnagyobb hendikepje a sajtó állapota:

 

„A sajtó állapotát azért tartom nagyon veszélyesnek a demokrácia szempontjából, mert a magyar lakosság jelentős része nem jut független hírekhez és valós információkhoz. Ez pedig egyre inkább az oroszországi helyzetre kezd hasonlítani. Nyilván nem tart ott. De kezd arra hasonlítani”.

 

Szintén nagyon aggasztó a korrupció mértéke az uniós források felhasználásának szempontjából:

 

„Az OLAF és az Európai Bizottság is tisztában van ezzel, és mindenki számára elég világos, hogy az uniós források mekkora része kerül a miniszterelnök környezetéhez”.

 

Ezeket a problémákat tudatták Pintér Sándorral és Varga Judittal is, ők azonban minden felvetésüket elutasították. Sőt, Varga saját kommunikációs céljaira használta a tárgyalást. Olyan fényképet töltött fel közösségi oldalára, ami a „valóság egy verzióját ábrázolja – csak épp nem igaz”.

 

Erről a képről van szó:

A valóságban az igazságügyminiszter munkatársa akkor fényképezett, amikor Varga Judit teljes stábja még nem foglalt helyet az asztalnál. A két delegáció ugyanakkora volt.

 

Varga Juditról amúgy sincs túl jó véleménnyel az uniós képviselő, szerinte

 

„Abban nagyon jó, hogy undok dolgokat mondjon a Facebookon vagy az interjúiban. De találkozni nincs ideje”.

 

Az áprilisi választásokkal kapcsolatban Delbos-Corfieldnek „erős kételyei” vannak. Szerinte a magyar demokrácia nincs megfelelő állapotban ahhoz, hogy a kormány felhatalmazása valódi és legitim legyen. Azt nem gondolja, hogy elcsalták volna a választásokat, de a médiából ömlő dezinformációk, az ellenzéki jelöltek programjának félremagyarázása vagy elhallgatása ellehetetleníti, hogy az emberek tudatos és tájékozott döntéseket hozzanak.

 

„Szerintem ez oda vezet, hogy a demokrácia valójában nem működik Magyarországon”.

 

Az uniós képviselő elismeri, hogy a Sargentini-jelentésnek nem volt annyi hatása, mint amennyit az Európai Parlamentben reméltek. Ugyanakkor az nem elhanyagolható, hogy a jelentésnek köszönhetően 

 

A magyar kormánynak több meghallgatáson is magyarázkodnia kellett az intézkedései miatt. Hozzájárult ahhoz, hogy az Orbán-kormány egyelőre nem fér hozzá a helyreállítási alap forrásaihoz. Szerepet játszhat abban is, ha Magyarország kohéziós pénzeket veszít, mert az uniós források kifizetését jogállami normák betartásához kötik. És ami nagyon fontos: az összes tagállam figyelmét felhívta a figyelmét az Orbán-kormány húzásaira. Mostanra nemcsak a nagy tagállamokban, hanem a szomszédos országokban is gyanakvással figyelik, hogyan viszonyul az Orbán-kormány a demokráciához vagy az uniós partnereihez, mire költik az uniós pénzeket, vagy elkötelezett-e egyáltalán Európa mellett”.

 

Az uniós képviselő abban bízik, hogyaz Európai Bizottság határozottabban fog fellépni az Orbán-kormány néhány intézkedése, például a pedofiltörvény LMBTQ-közösséget hátrányosan érintő rendelkezései miatt. Jelentését szerinte elsöprő többséggel fogadja majd el az Európai Parlament, az Orbán-kormány intézkedéseit ugyanis nagyon sokan utasítják el.