Gulyás újabb brutális gázáremelést lengetett be – Besenyei Zsolt jegyzete

A magyarok azt kapják jutalmul, amit a németek büntetésből.
Besenyei Zsolt

2022. augusztus 29. 16:08

Gulyás újabb brutális gázáremelést
lengetett be – Besenyei Zsolt jegyzete

Viszonylag kis visszhangot kapott, hogy Gulyás Gergely apokaliptikus összeomlást vizionált a télre.

 

A miniszter szombaton elment Tihanyba, hogy elvileg a Momentum elnökével vitatkozzon, gyakorlatilag, hogy bejelentse, a magyar állam nem fogja tudni tartani a gáz- és áramártámogatást még a jelenlegi, 1000 milliárd forinttal csökkentett, az állítólagos – mert trükkösen kalkulált – átlagfogyasztás alatt sem.

 

Gulyás szerint „ma a magyar állam a piaci árhoz képest 300 ezer forintos támogatást tud adni egy hónapban minden háztartásnak. Reméljük, az ár lejjebb fog menni, mert ha nem, az állam ezt a végtelenségig nem fogja bírni”.

 

Gulyás tihanyi érvelése több sebből vérzik. Egyfelől azt állította, hogy az energiaárok az oroszok ukrajnai háborújára adott energetikai szankciók miatt magasak. Azonban ez nem igaz. Az áremelkedés már jóval a háború előtt elkezdődött, azóta persze tovább folytatódott, de nem az „energetikai szankciók” miatt.

 

Tudniillik „energetikai szankciók” nincsenek.

 

Nincsenek még kőolajra sem, az embargó majd csak az év végén lép életbe, és nem is minden országra vonatkozik, például Magyarország is derogációt kapott.

 

Az orosz földgáz pedig egyáltalán nincs embargó alatt sehol az Unióban. Abból azért van kevés, mert az oroszok nem szállítják a lekötött mennyiséget, például Németországnak.

 

Gulyás továbbá a 300 ezer forintos havi támogatást nemcsak úgy adta elő, mintha azt a Fidesz-kormány saját zsebből, és nem a tőlünk beszedett pénzből fizetné (úgyismint: adó, különös tekintettel az áfára, amiből az Európában legnagyobb magyar infláció miatt kiugróan nőtt az állami bevétel), de még össze is mosta benne a gáz és az áram árát.

 

Az utóbbi azonban nem, vagy nem szükségszerűen piaci termék. A lakosság által egyszer már kifizetett Paks ugyanis bőven a világpiaci ár alatt, 12 forintos kilowattóránkénti áron tudná ellátni a magyarországi háztartásokat, és még maradna is körülbelül negyven százalék a termeléséből, amit el lehetne adni a piacon. Az áram világpiaci árát a magyar lakosságra hárítani, miközben van saját erőművünk (Paks állami tulajdon), teljesen indokolatlan.

 

A magyar lakosságot (zembereket, családokat) tehát közvetlenül nem kell, hogy érintse az áram világpiaci ára. Közvetlenül, mert közvetve a mindenbe beépülő energiaárak által megemelt infláción keresztül természetesen érinteni fogja. De ha a saját fogyasztás árát is növeli a Fidesz-kormány, az a saját döntése lesz, nem a piaci mozgások következménye.

 

A gáz ára természetesen más, de nem kellene annak lennie. Tavaly szeptemberben ugyanis Szijjártó miniszter hosszútávú, tizenöt éves szerződést írt alá az oroszokkal. Azaz garantálta nekik a profitot, hogy másfél évtizedig nem piacon keresi a magyar állam a legjobb ajánlatot, hanem az oroszoktól vásárol.

 

És most Gulyás közvetve elismerte, hogy úgy kötelezték el magukat az orosz gáz mellett, és meg se próbáltak máshonnan szerezni, hogy közben ugyanannyit fizetnek érte – a miénkből –, mintha a világpiacon vennék – Katarból, Algériából, Venezuelából, akárhonnan.

 

„Azzal nem vádolható a magyar kormány, hogy a rotterdami tőzsde gáz- és olajáraihoz nekünk közünk van. Nincs hozzá közünk. Az a kitermeléstől függ, illetve kereset-kínálattól, ebben Magyarország olyan elhanyagolható tényező, hogy semmilyen szerepet nem játszik.”

 

Azaz a nagytudású Szijjártó, amikor tavaly aláírt egy hosszútávú szerződést, akkor semmilyen diszkontot nem kapott érte. Forward szerződést kötni spotáron – ez azért eléggé szokatlan ostobaság. De csak nemzetközileg szokatlan, Magyarországon nem példátlan: Orbánék respirátorokat és vakcinát is úgy vásároltak két, illetve egy éve Kínából, hogy többet – sokkal többet – fizettek érte, mintha kiskeráron vették volna.

 

Ehhez képest, a körülbelül száz évre titkosított orosz gázszerződés aláírása után Szijjártó azt állította, hogy jobb feltételekkel kötötte, mint a korábbi piaci ár.

 

Orbán erre azzal emelte a tétet, hogy az olcsó orosz gázzal fenntartható marad az úgynevezett rezsicsökkentés.

 

Putyin mellett állva nem helyesbített, sőt, a kormánypropaganda felplankolta az orosz diktátor állítását, miszerint Magyarország – mint baráti állam – ötödáron(!) kapja a gázt Moszkvától.

 

Az olcsó orosz gáz illúziójának köszönhetően a magyarok – és kiemelten a Fidesz-szavazók – vehemens Putyin-barátokká és oroszpártiakká váltak, és Putyin magyar kollégája behúzta a választást.

Eközben Orbánék végig tudták, hogy nem mondanak igazat: az orosz gáz nemhogy ötödéért, de a világpiaci áron jön. A világpiaci árat pedig a kitermelés (lásd: Gulyás) határozza meg. Tehát Putyin alacsonyan tartja a kínálatot, hogy vele magasan tartsa az árat, hogy ezzel finanszírozza a háborúját és zsarolja ki Európát Ukrajna mögül.

 

A kitermelés alacsonyan tartása azt jelenti, hogy az orosz fél nem tartja magát a megállapodáshoz, és inkább a levegőbe engedi a brutálisan üvegházhatású metángázt, de nem szállítja le a németeknek a lekötött mennyiséget. Németország ezért a világpiacon keres pótlást, egekbe emelve ezzel az árat. Ami viszont kihat Magyarországra is, noha az Orbán-kormány egy pillanatig nem állt Ukrajna mögött a háború előtt, és nem áll azóta sem.

 

Magyarország tehát azt kapta jutalmul, amit Nyugat-Európa, kiemelten Németország, büntetésből. Elszállt energiaárakat, megfizethetetlen fűtést, összeomló állami költségvetést.

 

Vagy a költségvetés fog összeomlani és a forint, aminél egy fokkal jobb, ha újabb megszorítások jönnek, és havi egy-két százezerrel megemelik a háztartások rezsijét. Ez pusztító hatással lesz a választók zsebére és életszínvonalára. Százezrek nem tudják majd kifizetni, de lehet, hogy milliók. Miközben azzal kampányolt a Fidesz, hogy ők biztosan nem tesznek ilyet, szemben az ellenzékkel, mert Putyin.

 

Megérte tehát az orosz diktatúra mellé állni: semmit nem kaptak cserébe. Pedig Szijjártó után már egy másik miniszter, Nagy Márton is könyörgött Moszkvában az árcsökkentésért, de még ígéretet sem kapott. Egyelőre úgy tűnik, Orbán, Szijjártó és társaik ingyen, ellentételezés nélkül voltak erkölcstelenek és hülyék.

Címlapon

mutasd mind