Gulyás Márton a Szeged Televízióban: Az ellenzéki politikusokat nem építené, ha alájuk kérdeznénk

A politikából ékezett a médiába Gulyás Márton, az online nézhető politikai műsor, a Partizán kitalálója és vezetője. A YouTube-on közvetítik az egyéni ellenzéki képviselőjelöltek előválasztási vitáit, ezek egyszerre számítanak közéleti és médiatörténeti újdonságnak Magyarországon. Egy olyan országban, ahol a jelenlegi miniszterelnök utoljára 15 éve állt ki televíziós vitára.

2021. szeptember 23. 09:51

Gulyás Márton a Szeged Televízióban: Az ellenzéki politikusokat nem építené, ha alájuk kérdeznénk

Gulyás Márton, a Partizán alapítója a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában kedden azt mondta:

sokkal jobban radikalizálni kellene a politikai részvételt Magyarországon, ezt viszont csak a kapuk megnyitásával és a politikai tudás növelésével lehet elérni.

„Azoknak, akik nem néznek kábeltévét, nem követnek hírlapokat, de az interneten néznek videókat, fogyasztanak tartalmakat a YouTube-on és a Facebookon, lehetővé tesszük, hogy ezekkel a témákkal is találkozzanak” – magyarázta a Partizán és a saját szerepét Gulyás.

Eddig 22 ellenzéki előválasztási vitát közvetített online a tervezett 32-ből a Partizán közéleti-politikai YouTube-csatorna a 444.hu-val közösen. Bár korábban úgy volt, hogy a miniszterelnök-jelöltek is online vitáznak majd Gulyás Márton vezetésével, a hat párt jelöltjei végül inkább az ATV-t és az RTL Klubot választották, így Gulyáséknak az egyéni jelöltek szópárbajai maradtak. Ezzel együtt is figyelemreméltó, ahogy a nyíltan baloldali politikai aktivista és a Partizán néhány év alatt megkerülhetetlen médiaszereplőkké váltak. A közel kétszázezer követővel rendelkező Partizánon eddig közel félmillió megtekintésnél járnak a közvetített viták, köztük a Csongrád-Csanád megyei 1-es és 2-es választókerületé is. Gulyás Márton a 24.hu-nak azt nyilatkozta, ha kellően sokan politizálnának, nem lehetne úgy kisajátítani egy társadalmat, ahogy Orbánék azt megtették.

Gulyás Márton szerint jó lett volna, ha a Partizánon és a 444.hu-n is láthatók miniszterelnök-jelölti viták, mert bár az ATV és az RTL Klub magas szakmai minősége vitathatatlan, de az övék is az, ráadásul a YouTube-on azt a közönséget is elérik, amit a televíziók nem.

A Partizán-alapító azt mondta az általa eddig moderált vitákról: úgy látja, az ellenzéki előválasztási képviselőjelöltek a helyi ügyekkel és azok hiteles képviseletével próbálják felhívni magukra a figyelmet, ami érthető stratégia. A vitákon ritkán kerültek elő országos ügyek, ezeket is inkább ő dobta be a jelölteknek.

„Látható az, hogy próbálják elkerülni azokat a törésvonalakat, amik adott esetben később rájuk húzhatók lennének, amikor egyesült ellenzékként lesznek Orbán kihívói.”

Gulyás Mártonnal a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett:

Bár a Csongrád-Csanád megyei 4-es számú választókörzetben Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) és Mucsi Tamás (DK) a vártnál élesebben vitázott arról, vajon Márki-Zay mennyire képes a DK-s választókat megszólítani, ha ő lesz a közös miniszterelnök-jelölt, ezzel sincs baj, mert mindenkinek hasznos volt a szócsata.

„Ez szerintem egy izgalmas vita” – tette hozzá Gulyás, aki elmondta, kiváló szerkesztői gárda dolgozik neki a Partizánnál, ők segítik abban, hogy moderálni tudja a vitákat. Az egyéni jelöltek politikai teljesítményéről részletes háttéranyagok készítettek, és tájékozódtak a helyi ügyekről, a választókerületek problémáiról.

„Ezt a feladatot egyedül nem lennék képes ellátni, emögött csapatmunka van.”

De milyen hatásuk lehet ezeknek az előválasztási vitáknak, ha van egyáltalán?

Gulyás Márton úgy látja, van hatásuk a vitáknak, mert megismerteti a jelölteket, lehetőséget biztosít nekik egy kis politikai előnyszerzésre, ha jól szerepelnek. A legfontosabb azonban Gulyás szerint az, hogy az ellenzéki előválasztási vitákkal az egyébként mélyen lévő politikai kultúra is épül, mert a jelölteknek fel kell készülniük, bizonyítaniuk kell rátermettségüket, és jól kell tudniuk beszélni, ahhoz, hogy kiemelkedjenek.

Arra számít, a vita majd beépül az ellenzéki politizálásba, és egyre inkább természetszerű lesz az, hogy vitázni kell, rendelkezni kell megfelelő beszédkészséggel, és tudni kell érvelni és meggyőzni is a másikat.

A sajtó helyzetéről úgy fogalmazott, különbség van az értéksemlegesség, valamint az inkorrektség és a méltánytalanság között. Gulyás Márton szerint a Fidesz-párti sajtó rendre nem képes korrektséget és méltányosságot mutatni a vélt vagy valós politikai ellenfelekkel szemben – a szakmai színvonalon túl –, elsősorban ez különbözteti meg a Telexet a PestiSrácoktól.

Ezzel együtt a Partizán alapítója azt mondta, akkor is felteszi azokat a kérdéseket, amik szerinte fontosak a választóknak, ha vele azonos értékekkel bíró, baloldali, kapitalizmuskritikus interjúalany ül vele szemben.

Gulyás Márton úgy véli, egy ellenzéki politikus is akkor jár jól, ha komoly kérdéseket kap, és azokra képes válaszolni. Ugyanis aki állja a sarat, arról kiderülhet a kormányzóképesség is, amivel mindenki jól jár.

(Fotó: Szilágyi Dóra)